четвъртък, 10 февруари 2011 г.

МНОГО ЗДРАВЕ ОТ ГЕРБ 6

10.12.2010

Липсват лекарствата за болните от СПИН

На 1 декември - Световният ден за борба със СПИН здравното министерство постави червена панделка на входа си, а българските пациенти разбраха, че този месец за тях няма лекарства. Две седмици по-късно един от животоподдържащите медикаменти все още липсва в аптеката на Инфекциозна болница.
От фондация "Каспар Хаузер" потвърдиха, че имат сигнали от много пациенти, които не са получили необходимото лекарство. То е включено в терапията на 170 души, заразени със смъртоносния вирус. Чрез фондацията друг пациент успява да си осигури един блистер, но дозата свършва.
Когато не се пият повече от две седмици има над 90% риск да се развие резистентност и лекарствата да престанат на действат. В отделението редовно има по 2-3 такива пациенти, обяснява анонимен болен.

07.01.2011

Стотици хиляди пациенти останаха без лекарства

Аптеките не зареждат редица медикаменти, тъй като не са си получили парите от здравната каса.
Постоянният недостиг на средства и реформите в доставките на специални препарати доведоха вече до тежка липса на лекарства за хронично болните пациенти, които са стотици хиляди. Редица аптеки в цялата страна не предлагат т.нар. скъпи медикаменти, плащани от здравната каса, съобщи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.
Става дума основно за животоподдържащи медикаменти като инсулин, интерферони, препарати за паркинсон, ревматологични болести. Някои аптеки обаче не могат да заредят дори с по-евтини лекарства, които не се покриват на 100% от касата, например препарати за диабет.
Причината е, че здравната каса не е плащала на аптеките от близо месец и им дължи пари за периода от средата на октомври до момента. Така здравните заведения, особено по-малките, остават без оборотни средства, не могат да се разплатят с доставчиците и да заредят с лекарства.

26.01.2011

Лекари масово бягат в чужбина. Бойко и Цецо им биха шута. И на учени…

Анестезиолози и хирурзи масово напускат България, съобщи шефът на лекарския съюз. Освен тях има отлив на уролози, ортопеди, травматолози, акушер-гинеколози, педиатри и патоанатоми. След изцепките на Цветанов, вероятно отливът на акушер-гинеколози ще се увеличи.
Впрочем премиерът Борисов даде старт на войната срещу лекарите, като започна още от първите месеци на управлението си да ги обвинява, че взимат по 40 хил. лв. заплата. Пригласяше му и културният министър Рашидов, а услужливите вестници и телевизии правеха репортажи за крадливите лекари от цялата страна.
Е, сега берем плодовете.
За 2010 г.- над 500 лекари са заминали да работят в чужбина, показва статистиката на Лекарския съюз. Той издава специални документи за заминаващите на работа, затова има статистика. През 2009 г. броят на напусналите лекари е 400, а през 2008 г. - 380.


08.02.2011

Болниците в малките градове са заплашени от фалит

Общинските болници ще имат проблем да сключат договори с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за много от дейностите, които са извършвали досега. Това обявиха вчера от сдружението им. В резултат лечебните заведения в градове с до 25 хил. жители ще получат по-малко финансиране и има голяма опасност да фалират, каза председателят на сдружението д-р Иван Димитров, който е управител на болницата в Попово.

Голяма част от общинските болници няма да могат да лекуват диагнози като възпаление на горните дихателни пътища, диария и вирусни инфекции, дадоха пример от асоциацията. Пациентите с подобни оплаквания ще трябва да пътуват до областните градове. Така отново ще има хора с възпален апендикс, които ще бъдат препращани от болница в болница и накрая ще умират от перитонит на операционната маса, предупреди д-р Стойчо Кацаров, председател на Националния център за защита правата в здравеопазването.

Общинските болници отдавна предупреждават за проблема, който е следствие от разминаването между новата методика, по която НЗОК плаща по клиничните пътеки, и медицинските стандарти на здравното министерство. Въпреки възраженията касата прие своите правила в първоначалния им вид.

11.02.2011

Жена умря при местене от линейка в линейка

Разкарвали я от Сандански до Благоевград .Предстояла й втора сърдечна операция.
Илияна Воденова починала в двора на благоевградската болница.
34-годишната шивачка Илияна Воденова издъхна в двора на благоевградската болница при прехвърляне от една в друга линейка, след като я разкарвали от град в град.
Трагедията станала в нощта срещу четвъртък. Воденова е от Сандански, била й поставена изкуствена клапа на сърцето преди няколко месеца. Трябвало да бъде прехвърлена в линейката, за да бъде транспортирана до софийска болница. В сряда тя се върнала от работа вкъщи. Чувствала се нормално
Съпругът й Николай пушел на балкона, когато чул стоновете на жена си: "Ох, лошо ми е, лошо ми е". Закарал я в Спешна помощ - Сандански, с личния им автомобил, защото линейката, за която се обадил, се бавела. Лекарите установили, че изкуствената клапа не функционира и белият дроб се пълни с кръв. Незабавно младата жена трябвало да бъде закарана в София.
Поради организацията си на работа от Спешната помощ обаче първо откарали Илияна в Благоевград. Нямаме право на друго, обясниха от там. Чак след това от Благоевград можели да я транспортират в София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар