вторник, 18 октомври 2011 г.

274-ма агенти на Държавна сигурност искат да са кметове

274 кандидати за кметове са работили за комунистическата Държавна сигурност. Това обявиха няколко дни преди деня на изборите от Комисията по досиетата.

Хората на Евтим Костадинов са проверили общо 8144 души, а други 1747 не подлежат на проверка, тъй като са родени след юни 1973 г. и са твърде млади, за да са били агенти, уточняват от комисията.

Сред обявените имена най-много са ченгетата - кандидати за кметове, от ДПС - 49, ГЕРБ са с 35, РЗС с 20 агенти, “Атака” - 9.

Представителите на БСП са 43-ма, като партията подкрепя и независими, които също са сред обявените бивши сътрудници на ДС.

Това е независимият кандидат-кмет на Бобов дол Милети Орешарски. Той е брат на ексминистъра на финансите Пламен Орешарски.

В списъка попада и Денчо Бояджиев, за Разград, и Петко Арнаудов, който се бори за Царево за четвърти мандат. Бояджиев е бил съдържател на явочна квартира с псевдоним Орбита и е работил за ДС от 1980-а до 1990 г., когато е снет от отчет. Арнаудов е бил агент Иванов само 4 години - от 1976-а до 1979. Запазен е протоколът за унищожаване на досието му от април 1990 г.

Неможе да се слага знак за равенство между човек, който е работил за националната сигурност, и такъв, който е донасял за съседа си, коментира лаконично соцлидерът Сергей Станишев.

Сред обявените агенти е и столичният кандидат на НДСВ Владимир Каролев - Камен. В списъка е и друг негов съперник в битката за София - Кольо Парамов - Яков, издигнат от "Обединена социалдемокрация".

Агентите, кандидати за кметове на по-големи и областни градове са малко. Сред обявените са кандидатът за кмет на Русе от ГЕРБ Пламен Стоилов. Той е бил щатен служител в III на ДС и се е издигнал до старши разузнавач.

Кандидатът за кмет на Бургас от РЗС Мария Инджова пък е била Красимира в агентурното си минало. Човекът на Волен Сидеров за Каварна Георги Алексиев пък е бил агент Искренов. В досието не е отбелязано кога е снет от отчет.

Прави впечатление, че по-голямата част от агентите са кандидати за постовете в селски кметства, както и че голяма част от агентите на ДС сред кандидатите на ГЕРБ са с турски имена.

Кандидатът на ДПС за кмет на Гърмен Ахмед Башев с псевдоним Манол също е част от обявения от комисията списък. Той е вербуван през май 1988 г. и няма данни кога е снет от отчет. В архива се пазят собственоръчно написани агентурни сведения и документи от ръководилите го щатни служители.

“Убедени сме, че трябва да се прави разлика между доносниците и тези, които са работили в интерес на държавата. Публичната информация и оповестяването на данните от комисията са възможност всеки гражданин да бъде информиран, и възможност да се предотвратят опити бъдещите кметове да бъдат изнудвани с користни цели”, се казва в официална позиция на ГЕРБ.

От партията заявяват още, че са си направили предварителна проверка за принадлежност към службите на бившата ДС на всички свои кандидати за кметове и общински съветници.

По-рано тази седмица председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов съобщи, че експертите му няма да могат да проверят преди изборите кандидатите за общински съветници, тъй като броят им е повече от 46 000, а и списъците с имена на регистрирани в общинските избирателни комисии листи са непълни и неточни. Засега са проверени кандидатите за съветници от област Плевен.

Бащата на отвлечения Румен Гунински с псевдоним Гочев

Aгент Гочев - това е псевдонимът на Румен Илиев Гунински, който е кандидат за кмет на Правец, издигнат от БСП.

През 1982 г. 25-годишният мъж е започнал да работи за Държавна сигурност в Правец. Няма данни кога е прекратена дейността на Гочев. Той е бил вербуван от капитан Цветко Катеринкин и в архивите се пазят доклади за дейността на агента.

Румен Гунински нашумя в медиите покрай отвличането на сина му на 19 октомври 2009 г. Според МВР и прокуратурата Румен Гунински-младши е бил похитен от Наглите и е тяхната последна жертва. Смята се, че е набелязан като мишена за отвличане по предложение на Павел Петков-Прасето.

Гангстерите го похитиха в Студентски град, след като излязъл да разходи кучето си.

Твърди се, че студентът в НСА е бил държан в плен в къща в село Петревене и освободен срещу 345 хил. евро откуп между Елин Пелин и с. Григориево.

В Софийския градски съд се гледа процесът срещу групата на Наглите.

Румен Гунински и синът му дори дадоха показания като пострадали. Исканият откуп за освобождаването на младежа е бил 345 000 евро, каза бащата в съда. Похитителите взели парите за свободата на детето му чак на третия път. Първоначално искали 3 млн. евро, но после склонили да пуснат момчето срещу 700 хил. лв. Поискали предварително парите да бъдат описани на 70 листа карирана хартия с номера.

Бизнесменът Румен Гунински минава за близък до шефа на "Лукойл" Валентин Златев. Бизнесът му е базиран в Правец и Ботевград, занимава се с търговия с горива и недвижими имоти, общински съветник е. Има участия в редица фирми, спортни сдружения и неправителствени организации.

Хората в Правец твърдят, че преди промените е работил като барман в известния ресторант "Шатрата" до езерото край Правец. (24часа)

За ДС Милети Орешарски е резидент Заимов

Кандидатът за кмет на община Бобов дол Милети Орешарски е работил за ДС в област Кюстендил. Той е вербуван от ст. лейтенант Димитър Стоилков през 1986 г . като резидент Заимов. В архива се пазят протоколите за унищожаване на работното и личното му дело.

Милети Орешарски е роден в с. Фролош, Кюстендилско, през 1955 г. Завършва геология, а по-късно право в ЮЗУ “Неофит Рилски”. Започва работа в бобовдолския затвор през 1984 г., а от 1991 г. е негов началник.

За шеф на софийския затвор е назначен през 2006 г. По това време брат му Пламен Орешарски е финансов министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Милети и по-големият от двамата братя.

След идването на ГЕРБ на власт през 2009 г. срещу Орешарски са подадени няколко сигнала от негови подчинени за злоупотреби при конкурси за обществени поръчки и толериране на определени затворници.

Продължилата близо месец проверка на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията" по случая обаче не откри никакви нарушения. Въпреки това Орешарски подаде оставка непосредствено след приключване на вътрешното разследване срещу него.

Месец по-късно стана ясно, че ексшефът на софийския затвор е един от получилите апетитни апартаменти в столицата чрез заменки с областната управа. Орешарски заменил тристаен апартамент в Дупница срещу такъв в кв. Лозенец.

В края на 2009 г. упражнява професията на адвокат, след като се вписа в кюстендилската адвокатска колегия. (24часа)

“Антукомунистът” Иван Калчев вербуван два пъти от Шесто - през 1969 и 1989 г.
Самообявилият се за един от най-страшните антикомунисти след 1989 г. Иван Калчев се оказа агент осведомител.

Даже е вербуван два пъти. За първи път - през декември 1969 г. Половин година преди падането на комунизма е регистриран отново.

Сам си е избрал псевдонимите Дамянов и Самуил. В архивите се пазят негови собственоръчно написани агентурни сведения, доклади на вербувалите го офицери, както и писмо от 1990 г. за унищожаване на делото “Самуил”.

Комисията по досиетата разкри името на Калчев като кандидат за кмет на село Бърдарски геран, община Бяла Слатина, от партията на Яне Янев.

Калчев е завършил философия в СУ “Св. Кл.Охридски”. През 1985 г. се хабилитира, а от 1993 г. е професор. Председател е на Българската философска асоциация от 1996 г. и член на Генералната асамблея на Международната федерация на философските дружества.

След 1989 г. Калчев е издател на в. “Нов ден”, известен като Черния ден. На страниците му той пишеше, че е посрамил рода си, защото е бил член на БКП, мечтаеше за парламент, който да гласува за забрана на БСП. Според него мирният преход в държавата бил изгоден само на бившите комунисти.

Калчев е основател и председател на партията “Съюз на свободните демократи”, чието име отстъпи на партията на Стефан Софиянски през 2001 г.

В края на 1992 г. ССД на Калчев беше отлюспен от СДС. Така от най-близък приятел на сините лидери той започва атака срещу тях и често казва, че в офиса им на “Раковски” ще търси нови кандидати за затвора.

За противоречивите му политически действия говори и фактът, че след изборите през 2009 г. днешният кандидат на Яне заявява: По-добре беше в парламента да влезе НДСВ, а не проект като РЗС. (24часа)

Половината от Плевен били вербувани от ВКР

21 служители и агенти на бившата Държавна сигурност са разкрити от проверката на 1354 кандидати за общински съветници в област Плевен.

По двама са от партиите ДПС, БСП, РЗС и "Атака", по един от ГЕРБ, ЛИДЕР и ОДС и инициативни комитети.

Петима са били щатни служители на ДС, а 10 от агентите са били вербувани по линия на Трето управление на ДС - военно контраразузнаване.

Псевдоним "Борисов" си е избрал още в далечната 1988 г. агентът на ВКР Мануш Никифоров. Той е кандидат на ГЕРБ за общински съветник в Червен бряг.

Специално "обещание" е написал собственоръчно Тихомир Хиновски в декларацията си за сътрудничество. Той е кандидат за общински съветник в Кнежа от "Атака".

Юсмен Мустафов от ДПС пък си е избрал псевдоним "Чонос". В архивите са открити негови собственоръчно написани агентурни сведения и документи за получено парично възнаграждение.

"Младост" е кодовото име на съдържателя на явочна квартира Динко Петров, роден в с. Къшин. Той е кандидат за съветник от БСП.

Любомир Йолов, кандидат за съветник от Общност на Демократичните сили в Искър, е бил щатен служител в Окръжно управление на МВР - Плевен и в Областно управление на МВР - Ловеч. Заповедта за назначаването му за разузнавач в Плевен е от 1989 г.(24часа)

1 коментар:

  1. Едва ли има нормален български гражданин,който да се е съмнявал къде са ченгетата на комунистическата ДС. Независимо от факта, че действуващите агенти не се осветляват, те пак най-много са там , където се очакваше-БСП,ГЕРБ и макар мноого преди днешните дни да беше ясно и тези от ДПС. И като си виждам, колко отрова се хвърля срещу СДС, си мисля,че цялата работа се състои в това,че Герб се страхуват да не ги изхвърлят от ЕНП. Да не си мисли някой български гражданин, че високопоставените ръководители на ЕС са дошли да подкрепят партията му. Не си го и помисляйте дори: дошли са да набият войнишкото канче на любимият милиционерски премиер Борисов. Убеден съм , че още му пуши кратуната.

    ОтговорИзтриване