неделя, 2 октомври 2011 г.

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИЯТ СЛУГИНАЖ 4

Тошо Тошев се продаде на Пеевски и Доган, списва новият им вестник „Трибуна“
29.09.2011


Журналистическото ни съсловие като че ли е най-развълнувано от мълвата, че главната редакторка на „Стандарт“ Славка Бозукова ще бъде назначена за нещо като Генерален директор на всички вестникарски издания от групата на Пеевски. Преди броени дни тя вече е била представена на екипа на агенция „Блиц“ и вестник „Шоу“, които отскоро също са турска собственост.
Бозукова щяла да бъде шефка на вестниците „Телеграф“, „Монитор“, „Уикенд“, „Всеки ден“, „Политика“, „Меридиан мач“, провинциалния „Борба“, „Минаха години“, списание „Биограф“ и останалите медии на тандема Доган – Пеевски.
Както е известно турската група придоби малко над 33 % от собствеността във вестник „Стандарт“. Формалният нов съиздател на адвоката Тодор Батков, волейболния шеф Георги Георгиев фактически представлява Делян Пеевски. Според осведомени именно Георгиев щял да е „лимонката“ на Пеевски и в „БЛИЦ“ и „Шоу“. Междувременно босът на „Шоу“ Георги Ст. Илиев замразил проекта замразил проекта си за нов следобеден всекидневник. Той възнамеряваше да стартира изданието си навръх 15 септември с благословията на бащицата Пеевски и да заеме освободената от „Нощен труд“ вечерна ниша на сергиите. Илиев обаче бил накаран от Пеевски да отложи старта заради друга предстояща премиера на „Нова българска медийна група“. Това е ревниво пазеният в тайна всекидневник „Трибуна“, списван от Тошо Тошев и негови верни другари.
Всички усилия, ресурси и кадри на Делян сега са посветени на новия вестник на Тошо, издаван от турската медийна групировка.
Редакцията на „Трибуна“ щяла да бъде настанена на последния етаж на ЦУМ с благословията на собственика на магазина Георги Гергов. Самият Гергов е топлата връзка на Тошо Тошев с президента Георги Първанов. Гергов щял да участва с малък процент в начинанието. Той и без това нямал свободни пари, а просто помагал със свободни помещения. Истинският бос в сянка ще е пакдежурният Пеевски, който отпускал на Тошо Тошев месечна субсидия за издръжка от 300 хиляди лева.
В последните дни прокуденият главен редактор на вестник „Труд“, обладан от реваншизъм, събирал трескаво екип. Вече имало няколко оставки в „Труд“. Напускащите щели да преминат в турския лагер срещу тлъсти заплати – почти двойни на тези, при предишните им работодатели. Засега са си тръгнали журналистите Пламен Енчев, Весела Ванева, Лилия Христовска, Магдалена Гигова, Георги Великов и Христо Николов. Тошев обработвал и други свои бивши колеги.
Стартът на „Трибуна“ бил замислен за началото на идващата година. От 1 октомври обаче журналистите щели да получават заплати ей така, без да полагат труд.
„Пеевски щедро е развързал кесията. Битката е на живот и смърт! Обсебени са от идеята да катурнат „Труд“ обобщават картинката сеирджии. Дори на звуково ниво „ТРибуна“ щяла да наподобява „ТРуд“.
Въпреки големия зор и яките кинти обаче експертите са крайно скептични и отсега предричат пълен провал на авантюрата, извършена единствено заради голия инат и нараненото его на Тошев.
Присмех будел и фактът, че за зам. главен редактор на Тошо Тошев се готвела прословутата Мадам В. – Валерия Велева – придворна журналистка на всяка власт и най-вече на Ахмед Доган.
Това са морално дискредитирани хора, навързани с Държавна сигурност като свински черва, едва ли ще съумеят да смаят публиката с нещо качествено и принципно ново, коментират в журналистическото съсловие.
Целта на „Трибуна“ била двуяка – от една страна да разшири пазарния дял на хищника Пеевски и от друга – да възкреси политическата кариера на Георги Първанов и триумфалното му завръщане в БСП на бял кон.
По този повод виден столичен бизнесмен издаде, че още през 2006 г. не друг, а именно Георги Първанов му е представил начеващия проект „Нова българска медийна група“ на Ирена Кръстева, Делян Пеевски и Ахмед Доган. Първанов и досега стоял в сянка зад Пеевски, въпреки че турския депутат привидно лобира за ГЕРБ и интересите на Бойко Борисов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар