сряда, 19 октомври 2011 г.

МУТРОУЛТУРА 3

14.12.2010

ФСБ срещу правителството


Финалът на вчерашния грандиозен концерт на ФСБ в НДК най-неочаквано се превърна в... антиправителствен акт. Изцяло по вина на управляващите.
В края на концерта на сцената неочаквано се изтъпанчи зам.-министърът на културата Митко Тодоров, който връчи на музикантите кошница с цветя, медали и се опита да прочете поздравителен адрес от името на Бойко Борисов и Вежди Рашидов. Последното мина границите на търпението на публиката и тя реагира с мощно „ууу" и освирквания.
Зам.-министърът не се усети и се опита да призове на помощ името на самия премиер, но това бе посрещнато крайно зле от публиката. После се опита да изманипулира хората с името на ФСБ и явно не схвана, че е повече от лошо приет, защото напук се заинати да си прочете приветствието.
ФСБ се опитаха да укротят и замажат нещата и даже излязоха от сцената, но зам.-министърът напираше ли, напираше да си прочете приветствието, което окончателно изкара публиката от търпение.

30.01.2011

Какво се случва с театъра и операта във Варна?


Неотдавна във Варна театърът и операта бяха обединени в Театрално-музикален продуцентски център с нов директор - извън средите на културния живот. Творците протестираха и срещу сливането, и срещу шефа. В крайна сметка директорът беше сменен, но обединението остана.

През последните месеци в ТМПЦ-Варна бяха съкратени около 70 души или 25% от щата. Средната заплата на артистите е 550 лева.
Близо 6 месеца след началото на промяната хората остават против обединението на две изкуства - опера и театър в един културен институт. И творците, и новият директор обаче смятат, че реформа трябва да има.

Евентуално "задвижване" може да дойде от държавната дотация, която за театрално представление е 12,50 лв. на зрител, а за оперен спектакъл - 70 лева.

04.02.2011

Ансамбъл "Тракия" пред закриване


Ансамбъл „Тракия", който е една от емблемите на Пловдив, е пред закриване заради драстично орязан бюджет. На последната общинска сесия съветниците гласуваха бюджета на града и намалиха парите на ансамбъла. Това ще доведе до съкращаване на артисти и програма.

Така на практика съставът, който освен емблема на Пловдив, прослави и България в 53 страни по света и изнесе хиляди концерти, върви към своя финал.

Съдбата на фолклорен ансамбъл „Тракия” е на път да бъде коренно променена. От състава ще трябва да си отидат 30 души заради липсата на пари .Културната институция е на общинска издръжка - за 2011 година ще трябва да разполага с 540 000 лева, на съветниците тези пари се струват достатъчни.

За своята 35-годишна история ансамбълът разполага с безценен репертоар от 145 песни, 40 танца и няколко тематично сюжетни спектакли. У нас и по света печели десетки награди.
За работата си в ансамбъл „Тракия” артистите получават средна заплата от 360 лева. Срещу тази сума репетират понякога денонощно, за да представят страната ни достойно по световните сцени.
Артистите не крият сълзите си, защото всички са едно голямо семейство. Те не приемат бездушното отношение на съветниците и се питат как е възможно да има пари за безплатни ясли и билети за футбол, но не и за култура.

07.10.2011

Бойко Борисов и Вежди Рашидов удостоени с почетно членство в Съюза на българските художници


Съюзът на българските художници (СБХ) избра за свои почетни членове първия държавен и партиен ръководител Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов. Представителите на художествено-творческата интелигенция са решили да удостоят с голямата чест двамата държавници заради огромния им принос за разрешаването на казуса със сградата на ул. "Шипка" 6.
В благодарствено писмо на СБХ до Бойко Борисов се казва: "Ценим искрено позицията, отношението и волята ви при вземането на това съдбоносно за нас решение. Знаем, че без упоритите ви усилия това нямаше да се случи, затова чрез удостояването ви със званието "Почетен член на СБХ" искаме да изразим своята най-голяма признателност".
Борисов и Рашидов ще получат званията си на специална церемонията, която ще се състои в понеделник.

19.10.2011

Борисов, освободете от поста министъра на културата Вежди Рашидов! Той ни рекетира!



Представям Ви доказателство за перфидното изнудване на моите колеги. Обществената подигравка, на която бяхме подложени ние художниците и Вие министър-председателя е негово авторско дело, негово художествено произведение. Уважавани от мен колеги и приятели бяха поставени в ситуация на унизителен компромис, на везната бе сложена наша съкровена мечта, Вашата дадена дума.

Отворено писмо до министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов от проф. Велислав Минеков.


До: г-н Бойко Борисов

Министър-председателя на Република България

Г-н министър-председател,

Моля Ви да освободите от поста министър на културата г-н Вежди Рашидов.

Представям Ви доказателство за перфидното изнудване на моите колеги. Обществената подигравка, на която бяхме подложени ние художниците и Вие министър-председателя е негово авторско дело, негово художествено произведение. Уважавани от мен колеги и приятели бяха поставени в ситуация на унизителен компромис, на везната бе сложена наша съкровена мечта, Вашата дадена дума.

Надявам се разбирате, че причината за исканата оставка не е само и единствено заради моралните щети връхлетели нашия съюз. Причината не е и несъстоялият се опит за награди, нито дори срамът от нашите наведени глави. Документът, който прилагам е само доказателство, но не и основният ми довод, дори след този пример за банален, калабрийски рекет. Причината е, г-н министър-председател, че тази одиозна личност е не само недостойна за подобен пост, той е нежелан и неспособен. Развитието на българската култура се превърна в спирала на неговото лично величие, в парад на фарфаронщина, отразена в публичния присмех. Щетите не могат да се нарекат успех. Завърнаха се дори словата на Радой Ралин, оказа се пророк. Прочутата му епиграма бе превърната в девиз. Дори институцията, представлявана от Вас, бе осквернена и осмяна след омерзителен опит за слагачество и вярност.

Г-н Борисов, Вие вярвате ли в неговите качества, биография и политическа съпричастност? Намирате ли го за скромен и почтен? Запазете, ако е нужно, Вашето приятелство, но моля Ви, не го натрапвайте.

Г-н министър-председател, сред българските интелектуалци, сред хората на изкуството ще намерите можещия, достойния, почтения и уважаван министър, този, с когото ще се гордеем, дори и поставени във вечния стандарт на нашата нищета. Разширете кръга на Вашите съветници, потърсете разумните, сближете се с интелигентните. Все още има такива у нас.

И още нещо, г-н Борисов. Вие вече се досещате, аз не съм сам. Горд съм от достойната и безкористна подкрепа от личности. Това не е заплаха, това е и на Вас известен факт. Приемете ни, има ни. Да Ви припомня – нормалността и разумът не се измерват в бройка, мускули и килограми. Интелектът не е равен на бита.

Разчитам на Ваша адекватна реакция.
Ако е нужно ще Ви подсетя.

С уважение,

Проф. Велислав Минеков

Няма коментари:

Публикуване на коментар