четвъртък, 21 юни 2012 г.

БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ … 4





Стават известни сътрудниците на ДС и в епархиите на Българската православна църква


01.06. 2012



Комисията по досиетата в новия си състав (без отсъстващия Борис Михайлов) заседава за обявяване на проверката за принадлежност към ДС във Врачанска епархия. В близките месеци ще станат публично известни имената на агентите на бившата Държавна сигурност в епархиите на Българската православна църква (БПЦ).

Комисията по досиетата вече обяви първия резултат от проверката за принадлежност към ДС на Врачанската епархия (решение №2-10 от 31 май 2012 г.).

С него бяха огласени имената на следните председатели на църковни настоятелства във Врачанската епархия:



• Иван Нейков – председател на църковно настоятелство при храм "Св. Възнесение" – с. Бутан;

• Цано Дончев – председател на църковното настоятелство при храм "Св. Георги" – гр. Оряхово;

• Цветан Цолов – председател на църковно настоятелство при храм "Успение Богородично" – с. Чомаковци.



Проверката е обхванала общо 32 лица.

В началото на 2012 г. комисията по досиетата започна мащабна проверка на ръководителите и членовете на управителни органи на религиозните общности. Тогава бяха обявени и сътрудниците на ДС в ръководството на БПЦ. До този момент Светия синод все още не е излязъл със становище по принадлежността на 11 от 15-те митрополити. Сред тях е и Врачанският митрополит Калиник.

„Врачанската епархия се оказа най-изпълнителна и от нея получихме в срок списъците с имената и длъжностите на лицата, които следва да проверим по закон за принадлежност към ДС”, заяви пред сайта desebg.com председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Той допълни, че е изпратено напомнително писмо до патриарх Максим за изпълнение на закона и от останалите епархии.





Св. Синод на БПЦ одобри отличието "архонт" за Петър Манджуков


26.06.2012




Св. Синод на БПЦ одобрява решението на Пловдивския епархийски съвет относно правилата за утвърждаване и присъждане на отличието "архонт", гласи решение на Синода от днес.

То е по повод писмо, вх. № 459/20.06.2012 г. на Пловдивския митрополит Николай с приложено извлечение от прот. № 9 на Пловдивски епархийски съвет с правилата за утвърждаване и присъждане на почетното звание "архонт" за одобрение от Св. Синод.

Синодът прави следните добавки: 1. Отличието "архонт" може да получи за особени заслуги към БПЦ само православен християнин; 2. Отличието "архонт" може да бъде давано само от Епархийския митрополит по решение на Епархийския съвет; 3. За дарените средства по т. 3 и т. 4 от Раздел ІІ - начинът на тяхното придобиване не трябва да противоречи на християнския морал и на добрите нрави, проповядвани от БПЦ.

Синодът прие и правилник за принципите и правилата за отличаване на заслужили православни християни с отличието "архонт", както следва: 1. Отличието "архонт" може да получи за особени заслуги към БПЦ само православен християнин; 2. Отличието "архонт" може да бъде давано само от Епархийския митрополит по решение на Епархийския съвет; 3. Почетното звание "архонт" се присъжда за видими, доказани и направени публично достояние заслуги по подпомагане дейността на Православната църква на територията на БПЦ; 4. Такива заслуги могат да са: Изграждане на нови храмове, обслужващи духовните потребности на голямо множество миряни; Ремонт и други форми на подпомагане на епархийски манастири до степен на възстановяване на монашеския живот в тях; Устойчиво подпомагане на образователната и социалната дейност на Църквата, като например чрез изграждане и издръжка на образователни центрове, дългосрочно подпомагане на уроците по вероучение и неделните училища, изграждане и издръжка на социални кухни, сиропиталища, приюти и др. подобни благотворителни институции; Проявена изключителна гражданска активност в сферата на религиозното просвещение и значим интелектуален или творчески принос, при който удостоеният е вложил не материални, но духовни ценности, вложил е всичките си способности и таланти за прослава на Бога и благото на св. Църква.

Нека да си припомним малко медийна информация за Манджуков :

Петър Манджуков

бизнесмен секретен сътрудник, агент Омортаг 1974-1985 I главно управление

                                                                                         II главно управление, 9 отдел, 5 отделение



Петър Манджуков бил нещатен сътрудник на Държавна сигурност. Тази и подобни „сензационни" вести съдържа поредният списък, оповестен от комисията по досиетата. Че собственикът на Балкан българска телевизия и бивш издател на червения партиен вестник Дума произлиза от средите на бившите тайни служби, това е публична тайна отдавна. Както и за бившия собственик на телевизия 7 дни Георги Агафонов и за настоящия "консултант" на BTV Красимир Гергов. Както и за собственика на агенция Фокус Красимир Узунов, известен като Поручика.

Като че ли за пръв път се потвърждава само агентурният псевдоним Карак, с който за Шести отдел на Първо главно на ДС е работил собственикът на Дарик радио Радосвет Радев. Негов колега е бил и дългогодишният програмен директор на радиото и водещ на предаването "Седмицата" Владо Танев.

Петър Манджуков е свързан със сръбската мафия, която разстреля премиера Зоран Джинджич. Той имал бизнес с негови врагове от радикалите в Белград, които снабдявал с оръжие в нарушение на югоембаргото. Такива документи притежавали хора от българските тайни служби, които щели да бъдат извадени в скоро време срещу Манджуков. В папката с неговото име имало много интересни за прокуратурата неща: десетки нарушения на югоембаргото, укриване на данъци, контрабанда на оръжие в държави от „черния списък”, незаконни сделки с имоти, незаконна приватизация, източване на ДДС и др. Вниманието на обществото обаче щял да привлече най-вече подаръкът, който бизнесменът направил на президента Георги Първанов. Става дума за два апартамента в София, които той харизал без пари на държавния глава в знак на признателност за мъжката дружба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар