събота, 2 юни 2012 г.

И работодателите са под дългата сянка на Държавна сигурност




Агентите сред работодателите преди 2006 г. остават скрити от обществото поради ограничение в закона.
Няколко различни организациите на работодателите в България се оказаха пълни с агенти и кадрови служители на бившата Държавна сигурност и разузнавателните органи на Българската народна армия.
Освен Българската стопанска камара (БСК) комисията обяви проверките за принадлежност към репресивния апарат на комунистическия режим в други две организации на работодателите – Български съюз на частните предприемачи "Възраждане" (решение №2-12 от 31 май 2012 г.) и Асоциация на индустриалния капитал в България (решение №2-11 от 31 май 2012 г.).
И в ръководствата на двете ДС има представители. В съюза „Възраждане”, чийто почетен председател в момента е бившият депутат от БСП Гущеров, са разкрити двама бивши кадрови служители на Държавна сигурност:
Камен Манев (1957) – зам.-председател 2006-2007 г. и член на Управителния съвет от ноември 2007 г. Той е офицер от Първо главно управление на ДС, където кариерата му започва от 1986 г.
Пламен Ранчев (1960) – зам. председател от април 2006 г. до ноември 2007 г. Той е офицер в Четвърто икономическо управление на ДС също от 1986 г. Ранчев е бил народен представител от БСП и в това му качество е обявен още през 2007 г.
Комисията е установила агентурното минало на още едно лице от „Възраждане”, но неговото име не е огласено, тъй като лицето е починало.
В Български съюз на частните предприемачи "Възраждане" са проверени общо 29 лица, заемащи ръководни длъжности в управата му.
В Асоциация на индустриалния капитал в България са установени шест души с досиетата, като проверката на комисията по досиетата е засегнала общо 33 лица в ръководството й. От шестимата обявени петима са били членове на Управителния съвет на асоциацията в периода 2005-2007 г. Бойко Недялков (1950 г.) също попада в тази група, но в качеството си на зам.-председател на УС. От 2008 г. и към момента той продължава да заема същата длъжност.
Първоначално той е бил нещатен служител на Софийско градско управление на МВР, регистриран през 1980 г. към районно управление в Кремиковци по линия на ДС, а от 1982 г. до 1987 г. е бил секретен сътрудник „Алексов” на Първо главно управление на ДС.
Както при всички публични дейности, описани в закона за досиетата и при работодателите проверките за принадлежност към ДС обхващат периода от декември 2006 г. насам, т.е. от приемането на закона, а не както е при публичните длъжности (законодателна, съдебна и изпълнителна власт) – от 10 ноември 1989 г.
По този начин агентите на репресивния комунистически апарат сред лицата, извършващи публични дейности по смисъла на закона от началото на прехода до 2006 г. остават скрити от обществото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар