петък, 1 юни 2012 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 18


Този материал се посвещава на хилядите знайни и незнайни труженици на неокомунистическата престъпна мрежа в България.

Гриша Ганчев е обвинен като организатор на престъпна група и за закана за убийство


29.05. 2012

Специализираната прокуратура повдигна две обвинения на шефа на футболния клуб "Литекс" Гриша Ганчев - за ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система и за закана за убийство, съобщиха от обвинението.

Спрямо Ганчев е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 500 000 лева.

Според събраните до момента доказателства Гриша Ганчев е ръководил престъпната структура, за която на 11 май 2012 г. бяха привлечени като участници общо шестима души, сред които и синът му Данаил Ганчев.

Гриша Ганчев е обвинен и за отправена закана за убийство спрямо директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов. От източници в МВР "Дневник" научи, че заплахата била отправена през бивш служител на НАП. От повече от седмица Стефанов бил с охрана.

На Ганчев е наложена забрана да напуска страната.
Преди две седмици от специализираната прокуратура съобщиха, че срещу Ганчев няма да бъдат повдигани обвинения. Тогава при операция "Захар" бяха задържани шестима души, които за два месеца чрез укриване на доходи са нанесли щети на държавния бюджет за 200 000 лева.

Като извършители бяха обвинени трима изпълнителни директори на фирмата "Литекс комерс", посочена от прокуратурата като основен производител на захар у нас - Данаил Ганчев, Милко Димитров и Камелия Мирчева.

Тогава като ръководител на групата беше посочен Милко Талев. Неговата задача е била да координира доставките от заводите за захар и транспортните средства. Талев избирал фирми, които били съгласни да превозват захарта, без тя да се фактурира. При 10-12 доставки за месец, едва една-две се фактурирали, каза Пламен Марков.

Към момента на задържането бяха изчислени данъчните задължения само за периода от февруари до март. Проверката за април тогава не беше приключила и сумата, изчислена като щета, можела да се увеличи, посочиха в началото на май от прокуратурата.

Преди няколко дни Специализираният апелативен съд остави в ареста за постоянно задържаните при акцията. Домашният арест на Камелия Мирчева беше потвърден.

Съдът аргументира решението си да не променя мерките за неотклонение основно със записаните със специални разузнавателни средства (СРС) телефонни разговори между Ганчев-младши, Димитров и Милко Талев. Магистратите се позоваха и на съдебно-счетоводна експертиза, изготвена два дни след арестите, и на писмо от НАП.

Съдията Димчо Георгиев прие, че е установено, че Ганчев-младши е искал от Талев да му носи пари на ръка в офиса преди да започне всяка доставка на захар от заводите на "Литекс" в Бургас и Девня.

Магистратите приеха още, че ако обвиняемите бъдат освободени от ареста, те могат да попречат на разследването, защото делото е свързано с много свидетели. Освен това се позоваха и на тежките обвинения.

Дневник


Няма коментари:

Публикуване на коментар