сряда, 20 юни 2012 г.

ВАШТА БАНКА ....9




САЩ за "гнилите ябълки" сред българските банки

17.06.2012


Банката на Цеко Минев е посочена като най-съмнителната структура в българския банков сектор в доклад на посланик Джон Байърли от 2006 г. Според бившият шеф на Агенцията за финансово разузнаване д-р Васил Киров, сега зам.-директор на ОЛАФ, инспекции на място във ПИБ са показали нарушения. Докладвани са съмнителни транзакции, които изискват разследване. Когато обаче Агенцията е започнала тези разследвания, ПИБ е отказала да предостави допълнителна информация за сметките и техните собственици.

Други източници на Байърли от Европейската банка за реконструкция и развитие (EBRD) казват, че съвместните проекти с ПИБ се считат за черно петно в историята на банката.

Посолството на САЩ заключава, че ПИБ е една от банките, "наливащи средства за известни престъпници в схеми за пране на пари и свързано с тях отпускане на кредити"

"Сега се смята, че с единия крак FIB е стъпила в законния бизнес с търговия на дребно и е позната като една от най-агресивните и излъскани банки, едновременно със съществуването си в най-тъмните сфери на престъпния свят." - пише буквално Байърли.

Обнародването на тази грама от Биволъ беше игнорирано в българските медии, а малкото публикации пропускаха да споменат имената на 8-те банки считани от САЩ за "гнили ябълки".

Резюме на доклада и всички имена на банките обаче бяха публикувани на втора страница на френския вестник "Монд", като банките са цитирани без съкращения: Първа инвестиционна банка на Цеко Минев, Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, Интернешънъл Асет Банк (бившата Първа Източна Международна Банка) - банката на СИК, СИБАНК (бивша Българо-руска инвестиционна банка) тогава на Цветелина Бориславова, Банка ДЗИ (предишна РосЕксимбанк) на убития Емил Кюлев, Инвестбанк на Петя Славова ("Банката на митрополити и генерали"), Централна кооперативна банка позната като банката на варненската групировка ТИМ и Софийска общинска банка на енергийния магнат Ковачки.. "Гнилите ябълки" бяха посочени и като тема табу в българските медии в изследване на Института за модерна политика и Фондация за свободата „Фридрих Науман".

Симбиозата власт - медии - съмнителни банки

Показателен за тесните взаимовръзки между властта, съмнителните банки "от най-тъмните сфери на престъпния свят" и медиите е също фактът, че лица свързани с "гнилите ябълки" контролират много от големите български вестници и телевизии. Примерът с акциите на Вики Политова в ПИБ е достатъчно красноречив, но далеч не е единствен.

КТБ, която въпреки съмнителната си репутация е предпочитан трезор за 70% от парите на държавните предприятия е сочена като кредитодател на "медийната императрица" Ирен Кръстева, чиито вестници "Монитор", "Телеграф", "Новинар", "Политика", и телевизията TV7 са абсолютно безкритични към правителството и нападателни към неговите опоненти.

Любомир Павлов, бивш шеф на Общинска банка е обвинен за пране на пари при придобиване на собствеността върху "Труд" и "24 часа".

Групировката ТИМ, посочена в друг американски доклад като "една от най-големите и сериозни икономически грижи на България", владее регионалния вестник "Черно Море" във Варна и телевизиите "МСАТ" и "България он ер".





Няма коментари:

Публикуване на коментар