сряда, 27 февруари 2013 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 121


Красимир Георгиев – част III


КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ – EНЕРГИЕН ОЛИГАРХ И МАФИОТ. ЩЕ ЗАКУПИ “СИЛИСТАР” БЕЗ ПАРИ!

24.02. 2013

Американските секретни грами публикувани от УИКИЛИЙКС разкриват, че Красимир Георгиев – ръководител на групировката „Frontier”, е ОЛИГАРХ и МАФИОТ, който има ключова роля в българската енергетика.

По данни на пресата, той е един от най-богатите хора в България и живее предимно в Швейцария.

Според бизнесмените от бранша енергетика, групировката „Frontier” е навсякъде, където играят големи пари - имоти, петролопроводи, магистрали, печатане на винетки, офсетни сделки за армията, приватизацията на „Булгартабак”……

Георгиев и бившият енергиен министър Румен Овчаров са завършили заедно Московския институт по енергетика и приятелството им датира отдавна.

Когато Георгиев е бил на партийна работа в Енергопроект, там е работил и Овчаров.

Преди да стане министър, жената на Овчаров е била бизнес партньор на Красимир Георгиев и не е изключено, това партньорство чрез някоя „офшорка” още да продължава.

Очевидно, Овчаров се чувства много обвързан и задължен на Геогиев, защото той жертва дори и министерския си пост, за да спаси олигарха от прокурори и съд.

Проучване на в-к “Капитал” показва, че групировката “Фронтиер” е консултант по много сделки между държавата и частни фирми. Договорите са сключвани при различни правителства, но най-вече при това на „тройната коалиция” начело с БСП, където лобитата на трите партии нерядко са влизали в конфликт.

Фронтиер почти внаги е от страната на частния интерес, а компанията се е специализирала в разработване на проекти, без да се занимава с управлението на активи.

Второстепенната дейност възлагали на други фирми подбирани от Георгиев.

Фронтиер е една от най-големите и най-мощни икономически групировки в България, с клонове и в чужбина.

Красимир Георгиев е съдружник с Георги Сотиров управител на “Металконсулт БГ”, регистрирана на Бахамските острови.

Техен партньор е и българския ерменец Едуард Манукян – канадски гражданин, който е съдружник и в дъщерни фирми като, Frontier Enterprises – компания с клон в Мюнхен. Тя координира преноса на технологии от Изток към Запад на широк фронт – от телекомуникации до заводи.

Към групата принадлежи и Frontier Recycling Limited, съдружие на Simplified Solutions и Inolion – фонд за инвестиции, управляван от Credit Lyonnais.

В групировката участва и SIPI Metals – корпорация в Чикаго, преработваща ценни метали.

Офшорните фирми на Фронтиер са малко познати, но една част от тях се разкриха при аферата с Топлофикация София.

Красимир Георгиев е не само учредител, основен акционер, но и неоспорим ръководител на групировката.

В началото на 90 години, когато е създадена фирмата, наименованието й е било „Фронтиер -7”. В нея активно са участвали пряко или косвено бивши служители на Първо Главно управление Държавна сигурност, включително и небезизвестният о.з. генерал Любен Гоцев.

При правителството на НДСВ Красимир Георгиев е бил неофициален консултант по международните проекти на министър Валентин Церовски. Той определил Фронтиер за акционер на “Универсален терминал Бургас” – който трябва да обслужва нефтопровода.

Тази практика е продължила и при министър Асен Гагаузов.

Депутатът от ДСБ о.з. генерал Атанасов изнася информация, според която специални разузнавателни средства засичат 87 телефонни разговора между Гагаузов и Георгиев, обсъждайки проекта “Бургас – Александруполис”.

Въпреки старанието да се пази в тайна, енергийните среди разбират, че министерството на Овчаров, преговаря с компания, консултирана от фирма на Красимир Георгиев.

Без да дава подробности, Пиерлуиджи Дуранти – вицепрезидент на голямата италианска компания “Аления аеронаутика”, потвърждава пред в-к “Капитал”, че има договор с Фронтиер за консултации по офсетната й програма в България.

За офсетните сделки (при тях няма пряко заплащане, а ответен по стойност проект от купувача към продавача)в министерството на Овчаров отговаря зам.министър Корнелия Нинова – довереният човек на министъра.

Много са източниците според които, Георгиев присъства на важни срещи провеждани от Овчаров на различно ниво и с всякакви компании. Дори някои чуждустранни фирми по тази причина са напускали срещите демонстративно.

Енергийното министерство на Румен Овчаров е възложило на Георгиев без конкурс 14 годишна сделка с руската фирма ТВЭЛ за снабдяване на Козлодуй с ядрено гориво. Тя била крайно неизгодна, защото горивото ни се продава с 40% по-скъпо, отколкото в Русия и се твърди, че горницата се деляла – 25% на български и 40% на руски посредници.

Дали българският дял от тази дългогодишна”рента” не се разделя и сега между „Р.Овч” и Георгиев?

Най-значимите проекти на Фронтиер свързани с енергетиката са комплекса “Марица – изток”; доставяне на ядреното гориво за “Козлодуй”; строеж на ски комплекс в Тетевенския Балкан; ВЕЦ “Цанков камък”; каскадата “Долна Арда”; както и язовир “Яденица” – част от ПАВЕЦ ”Чаира”.

Фронтиер е консултант и по сделките с “Ентърджи” и “Енел” в “Марица - Изток 3″. Двете компании са собственици на централата, срещу поети ангажименти за рехабилитация на блоковете за 600 млн. евро и с договор за дългосрочно изкупуване на електроенергията от НЕК на високи цени.

Счита се, че Фронтиер са консултирали и американците от AES при проекта им за нова мощност в комплекса “Марица, където инвестицията е за над 1 млрд. долара.

В информационната система ДАКСИ е регистрирана фирма, собственост на Красимир Георгиев и Богомил Манчев – другият олигарх и мафиот от „тройката”, с предмет на дейност търговия с излъчваща телевизионна, радиотехника и проводникова далекосъобщителна техника.

Фронтиер участва като консултант и в проектите за търговия с емисии.

Групировката успешно участва и в пътни проекти. Тя е връзката на българските компании в концесията на магистрала “Тракия” с американската правна фирма “Макгуайър”, която ги представлява при преговорите с португалските партньори за аутобана.

Георгиев става управляващ “Магистрала Хемус”, в която са големите държавни фирми “Техноекспортстрой” и “Автомагистрали”, както и италианската фирма “Салини”.

Фронтиер участвнат и в бизнеса с недвижими имоти, като „Банско пропърти партнерс” е фирмата им за тази цел.

Медийно известен като “близкият приятел” на министър Овчаров, Георгиев се оказа в центъра на голям следствен скандал , прерастнал и в още по-голям политически.

В началото на май 2007 г. се разкриват големите злоупотреби на Валентин Димитров – шеф на „Топлофикация” София, за която пряко отговаря министерството на Румен Овчаров.

Следствието установява, че Димит-ров е присвоявал големи суми и е участвал в пране на пари в големи размери. В процеса на разследването се разбира, че е замесен и Румен Овчаров. Българската общественост разбира, че в сделките на Димитров, министър Овчаров се води като „Р.Овч.” и това си му остана като корупционен знак.

Следствието също разкрива, че фирмата”Банско пропъртис 2”, управлявана от Красимир Георгиев, през март 2005 г. за 16 месеца е била собственост на”Григ” ООД – офшорна фирма регистрирана в Сент Винсент и Гренадини и на „Металконсулт” ООД – също офшорка регистрирана на Бахамски острови.

Установява се, че съдружник е и 82 годишната Цеца Димитрова – майката на Валентин Димитров. Тя, заедно с Красимир Георгиев се водят управители на двете офшорни фирми, но в същност участието на баба Цеца е формално, като параван на синът си и целият бизнес се ръководи от Красимир Георгиев.

През юли 2006 г., когато започва разследването на Валентин Димит-ров, името на баба Цеца изчезва от регистрите на горните фирми.

Прокуратурата се осъмнява, че офшорките перат пари. И тъй като има достатъчно данни да започне разледване, Красимир Георгиев е задържан в следствието за разпити.

Получено е разрешение от съда, да се подслушват връзките на Георгиев и чрез СРС-та се установява, че има посредник между него и следователката Шарланджиева, която го разпитва.

Посредникът е Корне-лия Нинова – заместник министър на Овчаров и неговата ”дясна” ръка в министерството.

Двете отговорни служителки са се договаряли помежду си и със следствения Красимир Георгиев преди всеки разпит нарушавайки грубо Закона!

Така показанията на Красимир Георгиев по делото на Валентин Димитров, както и за пране на пари, са били предварително нагласявани в негов интерес.

През пролетта на 2007 г. Красимир Георгиев задочно е обвинен за “изпирането” на 450 000 евро чрез фирмата “Банско пропърти партнърс 2″, която е ръководил заедно с баба Цеца Димитрова.

След ареста на сина й, баба Цеца продава дяловете си от фирмата по номинална стоност и според разследващите за 2500 лв.

Димитрова „доброволно” за 2500 лв. отстъпила дялове от фирма на стойност около 600 000 евро???

Всичко това е констатирано от следствието, но виновни няма и всичко се потулва след намеса “отгоре”.

Прокуратурата прекратява делото за пране на пари срещу Красимир Георгиев. Оказало се, че след започване на разследването, всички средства заподозрени от обвинението, че са били “изпрани”, са възстановени по силата на т. нар. „договори за заем”.

Такова обяснение дава пред пресата заместник градският прокурор Божидар Джамбазов, който казва:

” В момента Красимир Георгиев няма статут на обвиняем”!

Това е поредното доказателство, че Красимир Георгиев е недосегаем, има подкрепа от най-високо равнище, а българското следствие корумпирано.

В потвърждение на това, че Красимир Георгиев и Румен Овчаров стоят над закона говори фактът, че срещу зам.министър Корнелия Нинова и следовател Шарланджиева, не са образувани наказателни дела, въпреки, че те сериозно са нарушили закона.

Шарланджиева е възстановена ка-то магистрат, а Корнелия Нинова е освободена като зам.министър, но е издигната по партийна линия – става говорител на БСП и депутат от левицата в 41- вото НС, както и “лице” на Партията .

Никой обаче и най-малко Овчаров са предполагали, че операцията по „спасяването” на Красимир Георгиев, за малко не свали правителството.

Има сериозен задкулисен сблъсък в интересите на икономическите групировки между БСП и НДСВ и ДПС. Особено сериозни са търка-нията мужду отделни лица от БСП и ДПС.

Съществува и открита вражда между Овчаров и началника на следствието Ангел Александров – човекът на ДПС.

Налага се дори намесата и на лидерите на трите партии от управляващата ” тройна коалиция”.

Изводът е трябва да има жертви и от двете страни. Падат главите на Румен Очаров, който всъщност запали войната, на Корнелия Нинова, нарушила дори и Закона и на шефа на следствието Ангел Александров, като силно корумпиран.

Но следствие и съд по отношение на някой от тях нямаше!

В резултат на големия медиен шум и последвалият силен обществен на-тиск срещу Овчаров, очевидната му корумпираност, като „Р.Овч.” и незаконна намеса за спасяването на Красимир Георгиев, Станишев е принуден да освободи министър Овчаров и неговата заместничка Корнелия Нинова.

Свален е и Делян Пеевски – зам.министър от квотата на ДПС, дясната ръка на министър Емел Етем, на скоро след това, под натиска на Доган Пеевски е възстановен отново като заместник министър. Свален е обаче началника на следствието Ангел Александров и е понижен в длъжност обикновен следовател..

И за да не падне правителството, икономическите групировки на БСП и ДПС с намесата на президента Първанов се помиряват и привидно успокояват.

Но силата и влиянието на Красимир Георгиев са демонстрирани по категоричен начин – Овчаров запазва високите си позиции в партията и парламента, а Нинова за саможертвата си получава голямата награда – „лице на партията”, а маже би по-точно е да се нарича „лице на корупцията”.

Парите, които Георгиев налива в партийните каси на БСП явно са значителни, а има и за прокуратурата и правосъдието. Потвърждава се и това, че силата на Георгиев идва от парите, а за партията -„столетница”, няма значение как са придобити!

Ако Красимир Георгиев е българския енергиен ”ОЛИГАРХ” и „МАФИОТ”, нещо което твърдят и американското посолство в своите грами, то Румен Овчаров е най-малкото корумпиран милионер и голям играч в тъмните сделки, при ограбването на българите чрез енергетиката.

ВИЖТЕ ЕДНО ОТ ГОЛЕМИТЕ И ПРИКРИВАНИ ПРЕСТЪПНИ ДЕЛА НА ВЕЧНО УХИЛЕНИЯ Р.Овч.

Овчаров е направил най – големият подарък на своя приятел олигархът Красимир Георгиев, като му е съдействал да получи доказано най – богатият блок в нашето Южно Черноморие – Силистар, където почти сигурно се знае, че навътре в т. нар. “Дълбоко Черно море” освен природен газ има богати залежи и на петрол.

Със съдействието на Овчаров Красимир Георгиев светкавично е за-действал процедурата да получи лиценз. За целта регистрира фирма “Ледер Бел” с капитал 5000 лв. и 1000 лева банкова сметка. Олигархът бил сигурен, че с тази символична сума ще получи ” златният” блок Силистар.

Процедурата приключила през 2010 г. и е наследена от правителството на Бойко Борисов, което обжалва в съда решението за лиценза.

Червената върхушка на БСП и Овчаров правят всичко възможно да падне правителството, за да не се попречи на олигарха Красимир Георгиев да загуби Силистар и заложените там милиарди, които крие морето.

Сега е ред на българското правосъдие да покаже дали защитава националните интереси или тези на българските олигарси и корумпирани червени милионери като Румен Овчаров.

Но едно е ясно – безвластието работи в полза на олигарха Красимир Георгиев и корумпирания Р.Овч.


/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Стефан Райчев.





1 коментар:

  1. Подкрепете с подписа си петицията до главния прокурор на РБ в откритото писмо на Едвин Сугарев.
    http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev

    ОтговорИзтриване