четвъртък, 9 август 2012 г.

МНОГО ЗДРАВЕ ОТ ГЕРБ 11



06.05.2012


Диабетици протестират срещу ограничен достъп до лечение

Протестно писмо срещу ограничаване на свободния достъп на пациентите с диабет тип 2 до съвременно лечение с инкретин базирана терапия депозира днес Българска асоциация „Диабет“ в Министерството на здравеопазването, НЗОК и председателя на Комисията по цени и реимбурсиране Росица Спасова. Пациентската организация е обезпокоена от предвидените промени в режима на изписване на тази терапия, според които от свободното й изписване от общопрактикуващи лекари и ендокринолози ще се премине към режим на изписване с протоколи от РЗОК и/или НЗОК, подобно на инсулините. Решението ще засегне правата и интересите на близо 13 000 български граждани, които към момента не подозират за тази промяна, твърдят от асоциацията. Според правозащитниците решението за промяната е взето "на тъмно", без необходимия в подобни случаи диалог с националните консултанти, експертите към НЗОК и пациентската организация.



15.05.2012

Бонуси за близо 2 млн. лв. раздадени в ”Пирогов”


За последните 3 години изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Димитър Раденовски е одобрил раздаването на хонорари на служители за близо 2 милиона лева. Бонусите са извън трудовото им възнаграждение.

Това заяви пред bTV министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. По нейна заповед от петък - 11 май, в института за спешна медицинска помощ започнаха две проверки. Едната е от НЗОК по отношение на преразхода за лекарствени средства по клинични пътеки, а Инспекторатът на Министерство на здравеопазването проверява всички разходи на средства.

По думите на Атанасова 9 процента от средствата, получени от лечението на чужденци, се разпределят между няколко служители в "Пирогов" – икономическият директор, главният юрист-консулт и медицинският секретар.

"Бих искала да кажа, че става въпрос за около 50-60 хиляди на година, получени от тези три лица”, допълни министърът.

Същевременно управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков каза пред журналисти, че констатираните нарушения в "Пирогов" се срещат в почти всички лечебни заведения, предаде БТА. Проверяващите от здравната каса са констатирали непопълване на всички реквизити в историята на заболяването, липса на преданестезиологична консултация, липса на пациенти, които по документи се водят приети в болницата.



Млада жена в инвалидна количка остава на улицата

29.06.2012

35-годишната Грета е жертва на административен абсурд

Млада жена в инвалидна количка има опасност да остане на улицата, тъй като договорът й за временно общинско жилище изтича днес. 35-годишната Грета Аспарухова, която е парализирана от кръста надолу, се оказва жертва на административен абсурд - не може да бъде настанена в ново жилище, тъй като не отговаря на условията, но няма право да остане и в старото.

Грета е човек, свикнал да се бори. Благодарение и на нея, службата ТЕЛК в Бургас вече е достъпна и за хора с увреждания. Общинска недомислица обаче е на път да съсипе живота й. Младата жена живее в общинско жилище - стая с кухня, което сама е направила достъпно. Изградила е рампи, за да се придвижва без чужда помощ. Днес обаче трябва да напусне апартамента, защото е от резервния фонд и може да се ползва само две години.


Токуда” рекетира пациенти Съпругът на починалата иска справедливост

29.06.2012

Болница „Токуда” рекетира пациенти, стана ясно от разследване на БТВ. Преди 4 месеца съпругата на столичанина Писин починала от рак на панкреаса. По време на лечението били поискана солидни суми от здравното заведение. Жената 2 пъти е била приемана за прегледи, манипулации и лечение. Според документите от болницата обаче тя е постъпвала там 4 пъти. Съпругът плащал за всичко, дори за кръвопреливане, което е забранено по закон.

Болницата предлага поверително споразумение на мъжа, в замяна му връща парите и му затваря устата

Жената е била лекувана по клинична пътека, платена на „Токуда” от Здравната каса. Въпреки това, взимайки пари от пациентката, болницата е получила двойно финансиране. В асансьора медицинска сестра дала на Писин да подпише документ, че е съгласен да дари на болницата 350 лева.

Когато Писин реагирал остро и казал, че това е изнудване и рекет, медицинската сестра отговорила, че доплащането е задължително. Сега мъжът, който е изтеглил 6 000 лева кредит от банка, за да спаси жена си търси правата си.

„Токуда му предлага поверително споразумение, според което мъжът се задължава да мълчи, а болницата ще му върне всички пари. Писин е подал жалба до всички възможни институции, включително и до министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Никой не може да ми върне съпругата, но правя това, защото не желая и други хора да попадат в моето положение и да бъдат рекетирани. Не приемам парите, които болницата ми предлага. Искам справедливост. За мен вече парите нямат значение. Важно е да се разкрият безчинствата, които се вършат в „Токуда”, е категоричен опечаленият мъж.


Здравната каса ще замрази броя на пациентите в болниците

09.08. 2012

От догодина всяка болница ще има фиксиран лимит за броя на пациентите по видове заболявания, които може да лекува. Това предвижда методиката за определяне на финансирането на лечебните заведения за 2013 г., пише в. "Сега".

Здравната каса ще определя задължителна прогнозна дейност на всяка болница. Лечебните заведения "могат да използват своята планирана дейност, без да я превишават и да променят обема на дадена клинична пътека", пише още в методиката, публикувана на сайта на НЗОК.

Това значи, че не само общият брой случаи ще е определен от касата, но и разбивката им по отделения и заболявания, т.е. още в началото на годината ще е ясно колко пневмонии, колко инфаркта и колко коремни операции има право да отчете болницата на касата, коментира изданието.

Досега НЗОК даваше на болниците по-гъвкав лимит - отпускаше им средства, в рамките на които могат да отчитат дейност, но болниците можеха да правят вътрешни преразпределения по отделения и диагнози. Сега абсолютно цялата дейност на лечебното заведение ще е планирана и спусната от касата до последния пациент.

Колко случая ще има право да приеме болницата, ще се определя на базата на отчетените дейности от предишни години. Ще се изчисляват и показатели като брой легла, среден престой на един болен по диагнози, използваемост на леглата, като за пръв път клиниките ще са длъжни да дадат тези данни на касата, ако искат да сключат договор с нея.



Няма коментари:

Публикуване на коментар