петък, 24 август 2012 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...85



Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.


Георги Илиев беше убит в Слънчев бряг

25.08.2001

Президентът на ВАИ холдинг и футболен клуб "Локомотив" (Пловдив) Георги Илиев беше убит в четвъртък около 23.30 ч. пред около 30 свидетели в Слънчев бряг. Бизнесменът е бил застрелян със снайпер в сърцето, докато говорил по мобилния си телефон в "Буда Бар" в своя увеселителен комплекс "Мултиплейс".

Илиев е бил откаран от охраната си в поликлиниката на Слънчев бряг, където само са констатирали смъртта му.

Повече от два часа продължиха разпитите на свидетели на убийството, а огледа на мястото продължи и в петък сутринта. Предполага се, че охранителните камери на заведението са заснели инцидента и полицейски екипи от Бургас и Несебър прибраха записите от тях. Той е седял в обичайно заеманото от него сепаре. Полицаите ще прегледат внимателно записите, за да уточнят подробности около инцидента.

Пред Би Ти Ви директор на РДВР Бургас генерал Красимир Петров съобщи, че свидетелите на убийството са чули пукот, като от пиратка, след които Илиев се хванал за гърдите и се свлякъл на земята. Ген. Петров уточни, че аутопсията, която ще бъде направена в Бургаската болница ще установи какъв куршум е използван, тъй като той е останал в тялото.

Убийството на Георги Илиев напомня много на разстрела на президента на "Мултигруп" Илия Павлов през март 2003 г. Той също беше покосен с един изстрел в сърцето по тъмно, пред централата на компанията. Според криминалисти, убийството на собствена територия е знаково, защото предупреждава следващите, нарочени за ликвидация, че никъде не са в безопасност.

Според бившия главен секретар на МВР о.з. генерал Славчо Босилков има две версии за поредното убийство на бизнесмен. Пред Би Ти Ви той поясни, че едната е свързана с конфликт на бизнес интереси, а втората - с ликвидирането на хора от криминалния контингент, за да може на тяхно място да дойдат други - с по-добър имидж.

Според Босилков това показва, че в сенчестия свят в страната има други хора, които не излизат на светло и които се опитват да изчистят образа на българския бизнесмен, особено преди влизането на страната ни в ЕС. Има нежелание от страна на служители на МВР да бъдат разкривани поръчковите убийства, извършени през последните четири години, подчерта Босилков.

Кой е Георги Илиев:

Георги Илиев е брат на основателя на ВИС Васил Илиев, който беше убит през април 1995 г. След смъртта на брат си той отказва да оглави застрахователната компания ВИС 2. "Бяхме борци, вече сме бизнесмени", казва Георги Илиев в едно интервю през 1995 г.

Той е роден в Кюстендил на 22 юли 1966 г. Той е републикански и балкански шампион по борба. През 1983 г. е регистриран от милицията за кражба, три години по-късно е осъден на 11 години затвор за участие в групово изнасилване. През 1991 г. е освободен предсрочно и е задържан отново година по-късно, по подозрение за кражба на кола и фалшиви документи.

През 1995 г. влиза в ареста по обвинение за грабеж и побой, последното му обвинение е за хулиганство, след инцидент в дискотека БИАД през 2000 г. Три години по-късно Софийският районен съд осъди президента на "ВАИ холдинг" Георги Илиев да плати 1200 лева обезщетение на един от собствениците на дискотека БИАД и акционер в "МИГ груп" Славчо Бинев и 700 лева глоба в полза на държавата. Сумата, която поиска Бинев, беше 50 хиляди лева.

Бизнесът на "ВАИ холдинг"

"ВАИ холдинг" - ВИС-2 става известна още с охранителната фирма ВИС-1 и с Васил Илиев. След убийството му бизнесът е поет от неговия брат - Георги Илиев. Според специален доклад на МВР от октомври 1995 г. "ВИС - 2" е притежавала тогава имущество за 5 млрд. лв.

"ВИС - 2", а сега "ВАИ Холдинг", имат участие в професионалния бокс, ресторантьорство, сладкарници, хотели, хранителна промишленост, магазини. Според производители и контролни органи групировките имат трайно място на стоковите тържища и по пазарите.

Групировките са намесени и в производство и продажба на спиртни напитки, както и на търговията с цигари. Те имат пръст и в търговия с произведения на изкуството и с колекционерство. Даже собствени магазини в чужбина. Участват активно и в предлагането на таксиметрови услуги и предимно в централизирането им. Трайно е тяхното място и в търговията с цветни метали. Групировките участват и в приватизацията, като купуват предимно хотели, предприятия от текстилната и хранителната промишленост.

Шефът на ВАИ - Георги Илиев беше президент на бившия "Левски" - Кюстендил (сега "Велбъжд") и близо две години беше основен спонсор на софийския му съименник. Георги Илиев е бил спонсор и на "Черно море" - Варна.











Няма коментари:

Публикуване на коментар