понеделник, 27 август 2012 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...87


Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.


Гръмнаха автокрадец посред бял ден в София

29.08.2006

Известният столичен автокрадец Драгомир Илиев - Драшко беше застрелян с два куршума в главата. Престъплението стана посред бял ден в столичния кв. Гоце Делчев.

Отдавна му бяха вдигнали мерника, веднъж го взривяваха, после го отвлякоха и му рязаха ухото, беше първият коментар на полицаите. Сигналът бил подаден към 14.50 часа, че на ул. "Костенски водопад" са се чули изстрели, а ужасена жена викала за помощ.

На място ченгетата заварили 28-годишния Драшко в безпомощно състояние. Той успял няколко пъти да изхърка, но думите му не се разбирали. Край него пищяла приятелката му, двама мъже я успокоявали. Минути преди изстрелите четиримата разговаряли пред близкия автосервиз. Край тях минало ауди, от което се подал маскиран мъж и открил стрелба. След като два куршума пронизали главата на Драшко, аудито изчезнало с мръсна газ. Според двамата мъже, които станали преки свидетели на убийството, шофьорът на автомобила също бил маскиран.

Лекарите от "Бърза помощ" заварили Драгомир Илиев все още жив, но въпреки намесата им, той издъхнал.

С отиването ни на място заваля дъжд и каквито и следи да е имало от убийците бяха заличени, разказаха пред "Монитор" полицаите. Първоначалната версия за разстрела е свързана с престъпния бизнес на Драгомир Илиев, който освен с автокражби се занимавал и с продажба на наркотици. Досието му е дълго, но не е осъждан, сочи справката на МВР. Последните четири години Драшко се успокоил, че животът му не е в опасност, защото смятал, че си е намерил силен гръб.

През 2002 година обаче той едва отърва кожата, коментираха вчера хора от неговите среди.

Бомба за Драшко срина апартамента му през 2002 година.

На 18 май 2002 година бомба срина дома му в столичния квартал Витоша. В жилището нямало хора, но терасата бе изкъртена, а цялата улица покрита със стъкла и парчета дограма. Бомбата е била доста мощна. Хвърлена е през терасата, а ударната вълна е помела цялото жилище. Само телевизорът е останал здрав, разказаха тогава полицаите. На място се появи и самият Драгомир Илиев, който започна да крещи срещу ченгетата, че му е гръмнала газовата бутилка, а не са го взривили. После се оказа, че преди време е била взривена и колата му. Тогава разследващите свързаха името му с бившата групировка СИК, но не откриха кой е поставил бомбата.

Два месеца по-късно нови неприятности сполетяха Драшко. Той беше отвлечен и пребит край Елин Пелин. 24-годишният тогава младеж бил похитен пред автокъща "Борово" от четирима нападатели, които го напъхали в ауди. Те го закарали в гората край Елин Пелин, пребили го и му задигнали пари и мобилен телефон. Биячите отрязали и част от ухото на Илиев. Тогава от полицията предположиха, че той е откраднал скъп автомобил и похищението било за отмъщение.

Още от 1993 година Драгомир Илиев започва да трупа изяви в криминалното си досие. Тогава е арестуван за изнудване, дребни кражби и хазарт. Три години по-късно обаче се насочва към доста по-доходен бизнес и започва да изпълнява поръчки на СИК за кражби на луксозни автомобил. Според данните на полицията той прекарвал коли през българо-македонската граница. Прякорът му произлиза от случай през септември 1997 година. Тогава той е заловен на границата от македонската полиция. В него е открит фалшив паспорт, с който той се представял за сърбин с името Драшко. По-късно Драгомир Илиев става тартор на една от най-дръзките по онова време банди.





Няма коментари:

Публикуване на коментар