събота, 11 август 2012 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...81


Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.




Във Варна са разстреляни известният бизнесмен Лазар Анев и неговият бодигард Кирил Вълков.

10.08.2001

В морската столица бандити разстреляха бизнесмена Лазар Анев и гарда му - бившият полицай от Златни пясъци Красимир Вълков.

Анев е бивш собственик на "Албион кар", която внася автомобили. Според Дарик радио той е бил и представител у нас на БМВ и "Роувър".

Наскоро Анев продадал фирмата си на футболиста Емил Кременлиев.

Лазар Анев погребан с два венеца и букет рози

13.08.2001



Дълговете на разстреляния представител на BMW за Североизточна България, според запознати с бизнесделата му, възлизали на няколко милиона долара

Убитият в ранните часове в петък варненски бизнесмен Лазар Анев бе погребан от роднини и голям брой приятели вчера в морската столица.

Траурната церемония премина без помпозност и специални ритуали. Тялото на 34-годишния Лазар Анев бе поставено в луксозен бял ковчег със златисти орнаменти. С бяла катафалка на фирма "Карма" тялото на зверски разстреляния представител на BMW за Североизточна България бе докарано от черквата "Света Петка" до старите варненски гробища. Да почетат паметта на Лазар Анев, на опелото в черквата бяха дошли петдесетина негови приятели и познати. Сред тях беше и шефът на фракцията "Открит форум" в БСП Красимир Премянов. Наскоро политикът бе засечен в компанията на Анев в непринуден разговор в заведение в центъра на Варна. Премянов не дойде на гробището. Там обаче бяха десетки приятели на Лазар. Повечето от мъжете бяха облечени в черно и със слънчеви очила. Модният атрибут обаче не можеше да прикрие мъката на най-добрите приятели и бизнеспартньори на убития бизнесмен. Красивите жени и приятелки на повечето от тях трудно сдържаха сълзите си, все още не вярващи, че изпращат своя познат в последния му земен път. Венец с надпис "На скъпия ни син и татко с много обич" поставиха близките - на двете деца на Лазар Анев Дарина и Лия беше спестено присъствието на тъжния ритуал. Другият венец бе от колегите на бизнесмена. На гроба бе положен и огромен букет от бели рози.

Най-покрусена от станалото бе майката на Лазар, която почти през цялото време на траурната церемония бе придържана от близките си. Силно разстроената жена си тръгна малко преди края на ритуала. На погребението присъстваха футболистът от "Спартак" - Варна Валентин Станчев и неговата съпруга. Тя бе облечена в черни дрехи още предишния ден, когато изгледа съботния мач на "соколите" с Беласица. С лидера на "Спартак" Лазар Анев поддържаше приятелски връзки. Чрез Станчев е станало и запознанството с Емил Кременлиев, който в момента е официалният собственик на фирма "Албион кар". Делата в дружеството обаче винаги е движил Лазар Анев. На погребалната церемония присъства и другият много близък до бизнесмена човек - Сребрен Милчев. И той както Красимир Вълчев е бивш служител на полицията и беше почти неотлъчно до Лазар. През май тази година заради скандал около басейна на хотел "Империал" тримата се наложи да дават обяснения в Пето РПУ. Полицейските служители разпитаха тогава шефа на фирма "Моникс - Марин Сервиз", който подаде жалба срещу Лазар Анев предвид саморазправата около водното съоръжение. Още на следващия ден обаче всичко по този случай бе изяснено и приключи без сериозни инциденти.

Сред дошлите да почетат паметта на Лазар Анев бе и братът на задържания миналия месец за отвличането на Албена Бояджиева Валентин Костадинов. В 26-годишния добричлия полицията намери мобилния телефон на съпругата на екссекретаря на община Варна и изпълнителен директор на вестник "Черноморие" Николай Бояджиев. От телефон, регистриран на името на фирмата още преди Албена да се прибере, били засечени обаждания към Бояджиев. Според осведомени Лазар Анев провел язвителен разговор с ексобщинаря, който го бил споменал в разпитите си като един от възможните поръчители на отвличането. Взаимоотношенията между двамата са още от времето, когато Лазар Анев започна строежа на офиса на "Албион кар" на улица "Селиолу", до стадион "Спартак". Там още преди събитията от 10 ноември 1989 година имаше идея да бъде построена нова спортна зала. По-късно този терен бе получен от Лазар Анев и за кратко време там бе издигнат автосалонът на BMW. Ревизори пък съставиха акт на Николай Бояджиев заради неправомерното преотстъпване на спортен имот. Заради добрите си взаимоотношения с Христо-Кирчевата администрация Анев често подпомагал кампанията на екскмета.

Офисът на фирмата бе открит през септември 1993 година. Парите за него идват от кредит от фалиралата вече Банка за земеделски кредит на Атанас Тилев. Според източници, близки до полицията, една от версиите, по които ще се работи за разкриването на двойното убийство, е свързана с огромните задължения на Лазар Анев към стари банки. Според запознати с бизнесделата му става въпрос за няколко милиона долара. Много пари имал да връща той и на частни лица. Преди време Лазар построил птицеферма край Провадия. Преди да може тя да заработи на пълни обороти, представители на сенчестия бизнес от София се намесили и добрата идея на Лазар била помрачена. Поръчковото убийство е извършено изключително професионално, коментираха криминалисти. Блестящата операция е станала за няколко секунди, като не е дадена никаква възможност на жертвите да реагират. Според свидетели стрелците са били двама, много добре прикрити в тунела между двата блока, пред които се намира паркингът. Официалните резултати от експертизата за използваното оръжие ще станат известни утре и едва тогава ще може да се каже със сигурност дали са използвани един или два пистолета.

Дейността на 34-годишния бизнесмен във Варна не се свързва само с колите. С подкрепата на Атанас Тилев - шеф на фалиралата вече Банка за земеделски кредит Лазар Анев успя да открие една от най-модерните дискотеки край Варна. Преди години "Дарина денс бар" в района на комплекс Слънчев ден беше една от най-посещаваните преди няколко години. Анев бе собственик и на веригата заведения "Монтрей" - срещу магазин "Валентина", отново с финансовата подкрепа на Атанас Тилев. Собственост на Лазар бяха гостилница "Марше" на гаровия площад и кафе-бар "Палома". Първият басейн на Златни пясъци също беше дело на варненския бизнесмен. След това обаче отношенията с Атанас Тилев охладняват, неговата банка фалира и Анев се раздели с голяма част от собствеността си. Наложила се дори ипотека на автосалона. След убийството полицията направи оглед и там.

Явно грешката на Лазар Анев този път е била доста сериозна, коментират хора, които още помнят бомбената заплаха от декември 1997 година срещу него. Тогава неизвестни поставиха взривно устройство в елекротаблото на кооперация на булевард "Сливница" 68 във Варна. Там на третия етаж живееше семейството на Лазар Анев. Само навременната намеса на служителите на СОТИ предотвратиха взривяването на бомбата. Поставянето й там се свързваше тогава с името на бизнесмена.

Личният бодигард на Лазар Анев Красимир Вълчев бе погребан в събота от почти същите хора, но в Долни чифлик. Вълчев бе разстрелян същата вечер на паркинга пред блок 3 на улица "Студентска" във Варна секунди преди да бъде убит и Анев. 28-годишният Красимир Вълчев бе почти неотлъчно до Лазар, който никога не се е движел без охрана. Бившият полицай е известен от близкото минало спортист. Тренирал е различни бойни изкуства.

Няма подробно описание на извършителите според следователите, поели случая. Свидетелите на покушението са разпитани, но и те не са видели много, което потвърждава първоначалното мнение за перфектна организация на убийството.

До залавянето на извършителите обаче всичко ще е само в кръга на предположенията. Статистиката пък е безмилостна - няма разкрито поръчково убийство в морския град. Сред жертвите имаше и добри приятели и партньори на Лазар. Следователи още нищят случая със Симеон Петракиев. Синът на бившия шеф на Пето РПУ Петраки Симов бе застрелян преди три години пред гаража, докато прибирал колата си. Двамата с Анев бяха съсобственици на автопаркинга до стадион "Спартак". През 1995 година показно бе разстрелян Томи Маджаров от Пазарджик. Покушението срещу него бе извършено във Варна на прага на жилището на Даниела Горанова, бившата съпруга на Кирил Йорданов, с която Маджаров поддържал връзка. Пазарджиклията имал общи бизнесдела с Лазар. Третото неразкрито още убийство на приятел на шефа на "Албион кар" бе на чеченеца Абдула Патаев. Той също бе убит показно на улица "Пирин" във Варна, на метри от жилището му. Неговият личен бодигард е пребивавал известно време в кооперацията, където живее майката на Лазар Анев.





Няма коментари:

Публикуване на коментар