сряда, 1 август 2012 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 31



5 млн. лв. за нови депутатски коли



28.06.2012

5 милиона лева ще даде парламентът за нови автомобили за депутатите. Това става ясно от обявен конкурс за доставчици на автомобили, публикуван на сайта на Агенцията по обществени поръчки в сряда.

В гаража на парламента ще влязат общо 75 нови коли, пет товарни автомобила и пет микробуса, които ще возят народните представители.

Планирано е депутатските коли да бъдат доставяни в продължение на 3 години, за да не се плаща цялата сума накуп.

Първите 20 нови автомобила ще радват ползвателите си още наесен.

Автопаркът на парламента не е обновяван над пет години. Най-новите коли в него са шест автомобила с марка „Пежо“, дарени на депутатите от Министерски съвет.



Изплатили на Попова 223 дни отпуск


21.01.2011

Също като шефката на НОИ Христина Митрева министърът на правосъдието Маргарита Попова е получила колосално обезщетение, когато напуска прокуратурата и става член на правителството.

За шестте месеца работа през 2009 г. заедно с обезщетението за неизползвани 223 дни платен отпуск. Попова получава 84 587 лв.

"От декларираните 105 427 лв. от трудови правоотношения през 2009 г., 84 587 лв. са доходите от трудовите правоотношения във Върховна касационна прокуратура. При напускането оттам поради избирането на новата длъжност на г-жа Маргарита Попова е изплатено обезщетение за неизползвани 223 дни платен годишен отпуск", казаха от пресслужбата й.

Дори за половин година работа в прокуратурата да е получавала

от 2 до 4 хил. лв. месечнотова са максимум 24 хил. лв. По тази сметка излиза, че близо 60 хил. лв. са от обезщетение за неизползван отпуск.

"През 2009 г. придобитите от трудови правоотношения средства са 105 427 лв. - коментираха от пресслужбата на Попова. - В тази сума влизат заплати от Върховна касационна прокуратура, Министерски съвет, възнаграждения за участие в заседанията на Висшия съдебен съвет и правосъдния институт."

Разбира се, в осребряването на 223-те дни нямаше да има нищо лошо, ако кабинетът, чийто член е Попова, не принуждаваше всички останали да си вземат неизползваните дни. Излиза, че обикновените хора не могат да се възползват от тези възнаграждения при напускане, а тези, които налагат мярката, го правят.

По същия начин постъпи и шефката на НОИ Христина Митрева. На нея й бяха изплатени над 30 хил. лв. за неизползвани отпуски.


ГЕРБ пак раздава дарения със спорни условия


04.07.2012

Различни суми за идентични щети, неясни критерии и изпаднали хора от списъците белязаха старта на раздаването на дарените от ГЕРБ 300 000 лв. за пострадалите от земетресението в Пернишко. Заедно с тях от вчера се разпределят и още 16 000 лв. от други дарители.

Управляващите са измислили доста нелогично условие за раздаване на парите - повече да получат тези, които вече са направили нещо по къщите си. "Не да се подпомагат онези, които чакат някой нещо да свърши работата вместо тях", обясни областният управител Иво Петров. Не става ясно обаче как хората да започнат да работят по къщите си, ако нямат никакви заделени средства, без да получат подпомагане.



Скандално решение има и в списъка на междуведомствената комисия за възстановяване при бедствия и аварии с одобрените искания, качен на сайта на община Перник. Според него противно на нормативната уредба един собственик - Кирил Павлов, ще вземе над 5700 лв. за две къщи. А по закон може да се възстановяват щети на едно жилище, което е основно.



Депутати ще продължат получават безотчетни пари.


26.07.2012

Депутатите ще продължат да получават безотчетни пари. Въпреки обещанията, че тази сесия парламентът ще уреди въпроса, вчера стана ясно, че тази практика няма как да бъде прекратена. Представители на мнозинството признават, че нито те, нито опозицията имат намерение да сложат ред в начина, по който харчат т.нар. добавка от 2/3 към заплатата, която е в размер на 1464 лв. за всеки. Затова са решили да не променят правилника на парламента, пише в. "Преса".

Безотчетните пари се получават в бял плик и за тях не се начисляват нито данъци, нито осигуровки, нито се представят оправдателни документи. Те не влизат и в отчети и в отчетите на избраниците пред Сметната палата и на практика са доход, който остава на тъмно. Миналата сесия тези пари няколко пъти предизвикаха скандали в парламента, но решение не беше предложено. От бюджетната комисия се оправдават, че трябва тълкуване на Министерството на финансите дали са приход или разход за депутата. От ведомството на Симеон Дянков обаче мълчат.

Три са вариантите за уреждане на конфуза с безотчетните средства. Първият е да бъдат признати за разход, както е в момента. Ако това се запише в правилника обаче, всеки месец депутатите трябва да представят в счетоводството на парламента фактури за какво са ги изхарчили. От мнозинството обясниха, че това означава да се назначи поне още един счетоводител, само за да обработва тези документи. торият вариант е да бъдат признати за приход, но тогава ще им бъдат удържани 10% данък. Третият вариант е да бъдат обявени за представителни, но тогава ще изникне въпросът защо депутатите си гласуват 4 млн. лв. годишно представителни в кризата, при положение че на другите ведомства са орязани максимално.



ГЕРБ бие врага. На всяка цена


26.07.2012

Партия ГЕРБ разполага с една сенчеста, но многобройна и мощна партийна организация за специални поръчки.

Част от нейните членове носят полицейски униформи, други са цивилни - но имат карти на инспектори от различни държавни институции - НАП, инспекцията по труда, екоинспекциите... Трети са в дълбоко прикритие под червени и черни тоги.

С кучешка захапка срещу врага

Те не ходят по партийни събрания, не внасят членски внос и официално даже са съвсем безпартийни. Но когато бъдат активирани, тези хора се нахвърлят по своята цел като софийски улични кучета по беззащитен професор. А целта е една - да бъде сразен политическият противник, а властта - запазена максимално дълго.

Никой не е изненадан, че и ГЕРБ се оказаха като предишните управляващи партии от прехода: щом захапят властта, гледат бързо да овладеят паричните потоци към нея и да се саморазправят с опозицията.

Вероятно част от тази организирана кампания срещу политическия опонент са и полицейските акции в областните градове, където служителите на реда проверяваха документите и багажа на симпатизантите на БСП, преди да се качат на автобусите за своя събор на Бузлуджа. Вярно е, имаше терористичен акт в Бургас, но подобни мерки за сигурност не се прилагат спрямо пътниците от редовните междуградски автобуси и влаковете. Излиза, че социалистите са по-страшни за държавата от ирански терористи!

Държавният тормоз срещу врага с партиен билет далеч не се изчерпва дотук. Спомнете си публичното оплакване на кърджалийския кмет Хасан Азис, че неговата община е била подложена на 93 проверки от различни държавни органи в рамките на 120 дни. Резултатите? Гръмки присъди за водното огледало, произнесени от Бойко Борисов в няколко правителствени стенограми. И гръмки пресконференции от местния ГЕРБ за разследване на финансите на градския пазар. Нищо друго.

Доста слаба работа на фона на тежките напъни на ГЕРБ-ерските партайгеносета! Но тормозът е налице. Едва ли общинската администрация може да си върши добре работата, след като всяко преместване на кламерче се наблюдава строго от областната управа и ако се вижда съмнително, се дава на прокурор.





Няма коментари:

Публикуване на коментар