неделя, 7 февруари 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 3

ВАЛЕНТИН ЗАХАРИЕВ – МИЛИАРДЕР ЗА ЕДИН ДОЛАР


Какво може да направи човек с един долар?
През 1999 г. правителството на Иван Костов продава срещу един долар комбината Кремиковци на фирмата „Дару металс” на Валентин Захариев. Купувачът се задължава да покрие 635 милиона дългове и да направи 300 милиона инвестиции. Поради „недоглеждане” държавата отпуска веднъж помощ от 183 милиона лева и втори път опрощава задължения на комбината на стойност 201 милиона лева към държавни фирми като „Булгаргаз”. Така на практика запълва две – трети от дълговете на предприятието.
Според изявление на министъра от кабинета Сакскобурготски Николай Василев от 2002 г., обаче „средствата изтичат към офшорки”. Дали е така не можем да потвърдим, но дълговете на комбината набъбват до космическите 2,3 милиарда лева. Държавните 25, 29 % дял от акциите на завода не са никаква гаранция. Панеже те, общо взето, не струват даже и един долар при подобно управление на собствеността в продължение на 10 години. По-лошото е, че сметката остава за данъкопладците, които я плащат чрез запушване на Булгаргаз, увеличаване цените на парното и жп превозите и други подобни екстри.
През 2004 година държавата все пак налага запор върху дружеството. Тогава Валентин Захариев намира индийския бизнесмен Прамод Митал и неговата Глобал Стийл взема 71% от комбината. За тази работа си има цена, която според различни източници е между 100 и 200 милиона евро.
Спира ритмичното плащане на сметки, от дъжд на вятър се раздават заплати, а работниците от 25 000 през 1989 г. спадат до 2 500 души в момента. Междувременно щедро са разпродадени цинни книжа на световните борси, парите от които остават неясно в чии джоб. Но не в този на държавата или на колектива.
Източването на Кремиковци не е от вчера. По времето на Беровото правителство „ на входа и изхода” на комбината е поставена Мултигруп. Фирмата Интерстийл, натоварена с тази мисия, подхранва величието на първата българска бизнесимперия. Кръгът на Илия Павлов постепенно изсмуква де що има. Когато идва времето на Костов естествено газовата война с олигарха от Богров се пренася и на кремиковски терен и мултака силом е отсранен от „входа и изхода”.
Така се стига до операта за един долар, с която Костов смята, че е решил проблема Кремиковци. Вместо това се оказва в ситуация за която народа казва: От трън та на глог, че е по-висок.”
P.S. В това “активно мероприятие” член на криминалния екип на Захариев е световно известният български агент под прикритие Алексей Петров – Трактора.
/препечатано със съкращения/
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другарката Цветелина Бориславова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар