неделя, 21 февруари 2010 г.

ГОЦЕ СРЕЩУ БОЦЕ 9

31.01.2010

Станишев призова към бунт

"Новата власт е доказала, че е способна да решава проблемите само под натиск, затова хората трябва да се вдигнат на протест".
На въпроса на Dnes.bg това означава ли, че призовава хората на бунт, Станишев отговори: „Да, това е пътят”.
Той заяви, че ще поиска законодателни промени в здравната реформа, защото това, което правителството прави, е пълна авантюра и геноцид и обрича една трета от българите на липса на качествена медицинска помощ.
Бившият здравен министър Евгений Желев подчерта, че тази година в настоящия бюджет са предвидени с 500 млн. лв. по-малко в сравнение с миналата. Намален е и бюджетът на НЗОК и това червените също определиха като безумие. Между 160 и 200 болници умишлено ще бъдат доведени до фалит, посочи Станишев.
„Безумията на Симеон Дянков трябва да бъдат спрени, ние ще обжалваме тези решения във връзка с болниците пред Конституционния съд”, заяви той.
Бившият социален министър Емилия Масларова подчерта, че през настоящата година сериозни суми трябва да бъдат насочени към социалната заетост. За пореден път червените чрез думите на Масларова се обявиха против реформата в пенсионната система.


03.02.2010

Премиерът: Ако Станишев седне на детектор на лъжата, ще светне целият

„Ако Сергей Станишев бъде поставен на детектора на лъжата, ще светне целият.“ С тези думи министърпредседателят Бойко Борисов отговори на обвиненията на лидера на БСП, че е лъжец. Преди дни Станишев предложи всяко изказване на членовете на новото правителство отсега нататък да се мери с детектор на лъжата, за да се знае дали това, което казват министрите, е така или не е. „Една истина няма да каже“, допълни вчера Борисов по повод твърденията на своя предшественик, че това, което казва за предишното правителство, е лъжа.

04.02.2010

Първанов: След мандата оставам в политиката

Според президента на републиката нарастващото социално напрежение е реална заплаха, която трябва да бъде прекратена чрез промени в антикризисната програма.
"В обществото има напрежение, това може да доведе до радикализация на политическото пространство. Най-важното за мен е запазване на политическата стабилност - това е ключово условие за изхода от кризата. При една нестабилна политическа ситуация знаем как могат да ескалират и икономическите, и социалните процеси. Затова се стремя да стимулирам, понякога дори и да подавам на правителството готови експертизи, както и работещи идеи, които биха подпомогнали техните усилия за изхода от кризата.
А пък за конкретните решения отговорността си е на премиера и на министрите", посочва Георги Първанов.
По повод подложените на остра критика действия на финансовия министър Дянков и исканията за негова оставка Първанов казва:
"Ще запазя своя принцип за ненамеса в кадровата политика на министър-председателя и на другите институции като цяло. Но аз бях един от първите критици, аз започнах полемиката с финансовия министър. В нея няма нищо лично.
Имаме съществени различия по политиката. Не споделям икономическия подход на министър Дянков и съм се обосновал още през септември. Достатъчно е да се видят реалните резултати от тази политика в икономиката."

14.02.10

Дянков: Станишев е съсел, а аз съм Брад Пит с очила

Финансовият министър Симеон Дянков отново блесна с острия си език. В предаването на Росен Петров “Нека говорят” по Би Ти Ви той оприличи бившия министър-председател Сергей Станишев на съсел.
“Аз пък приличам на Брад Пит, само че съм с очила”, похвали се първият финансист. Така той отговори на въпрос има ли визуална прилика между него и експремиера.


19.02.10

Президентът налага вето върху закона за мутантите

Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху промените в Закона за генномодифицираните организми (ГМО). Държавният глава е заявил това в интервю за “Дарик”. Той ще върне за ново обсъждане поправките в закона въпреки приетите от ресорната парламентарна комисия отстояния на площите, засети с ГМО, от защитени по НАТУРА 2000 зони.
“Ако ще има мораториум от 5 години, какво налага сега да приемем един такъв закон. Нека приемем закона тогава, когато е необходимо. Мисля, че България има нещо, с което би могла да бъде много силна на световния пазар. Това е именно чистото селскостопанско производство”, заявил президентът. Той не е убеден, че политиката на ГМО създава достатъчно гаранции за здравето на хората и за чистотата на околната среда.
“Не виждам достатъчно аргументи”, казал президентът и допълнил, че ако се приеме първоначалният твърд вариант на закона и “ако няма необходимите наставления, буфери, гаранции, наистина ще се наложи вето”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар