неделя, 14 февруари 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 5

Манджуков има семеен герб и девиз

Единственият български олигарх, който е създал хералдика е Петър Манджуков. На щитовидния му герб пише:”Достойнство, благородство и съзидание”.
Няма нищо странно в това, ако човек не знае, че като дете днешният милионер израства във военните заводи в Сопот, където работят родителите му.
След като работи в заводите, става представител на българския оръжеен холдинг Кинтекс в бунтовен Алжир. В зората на демокрацията преминава в частния бизнес. Днес в холдинга му са машиностроителен завод, компания за износ на оборудване и медии, като ВВТ например. Вече не е издател на в. Дума, който определено го направи обществено известна фигура.
Последното бизнес – начинание на фамилията, ако се вярва на мълвата, е участие в най – новото увеселително заведение на софия с примамливото и интригуващо име „Версай” на жълтите павета. Клубът в стил Син сити се намира на мястото на легендарния едно време бар Астория.
Той има и друга страст, свързана с народните традиции. Като повечето олигарси е инвестирал в собствена изба. Казват, че неговата Виноградец е сред най-добрите в страната.
Според Mediapool : „Петър Манджуков винаги е изтъквал приятелството и с друга ключова фигура от обкръжението на Милошевич – неговия ковчежник Иван Стамболич. Стамболич мистериозно изчезва седмица преди падането на Милошевич.”
А ето и още информация от медиите:

14-08-2008

Петър Манджуков е свързан със сръбската мафия, която разстреля премиера Зоран Джинджич. Той имал бизнес с негови врагове от радикалите в Белград, които снабдявал с оръжие в нарушение на югоембаргото. Такива документи притежавали хора от българските тайни служби, които щели да бъдат извадени в скоро време срещу Манджуков. В папката с неговото име имало много интересни за прокуратурата неща: десетки нарушения на югоембаргото, укриване на данъци, контрабанда на оръжие в държави от „черния списък”, незаконни сделки с имоти, незаконна приватизация, източване на ДДС и др. Вниманието на обществото обаче щял да привлече най-вече подаръкът, който бизнесменът направил на президента Георги Първанов. Става дума за два апартамента в София, които той харизал без пари на държавния глава в знак на признателност за мъжката дружба. Преди две години журналистът и водещ на предаването по БТВ „В десятката” Иво Инджев бе уволнен защото прочете в ефир съобщение от електронната си поща от неизвестен автор, че Първанов е получил безплатно жилище. Тогава ръководството на телевизията го освободи, защото президентът бил много обиден. В папката за Манджуков имало и документи, които показвали, че осъдения вече Вальо Топлото е похарчил близо 2,5 милиона лева народна пара, за да направи извънпланов топлопровод до двете харизани на Първанов жилища. Топлото дори се опитал да направи сделка срещу тази информация, но бил заплашен, че ако проговори, го чака нещо много лошо.
/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Цоло Вутов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар