събота, 20 февруари 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 6

ЛОВНИЯТ ОЛИГАРХ И МАРКШАЙДЕРЪТ КОЙТО, /НЕ/
ОСВЕТИ СОФИЯ

Най – общо казано Цоло Вутов е един от ловните олигарси, редом с братя Димитрови. Онези за които няколко пъти писахме покрай качеството им на купувачи по скандалната сделка на драшков – брат в ж.к. стрелбище с фалшив подпис на Бойко Борисов. Компаниите, които гостуват в стопанисваните от този тип олигарски ловни стопанства, общо взето са едни и същи – президентът, генерали и тем подобни.
Цоло Вутов завършва Mинно – геоложкия университет в София и започва кариерата си като маркшайдер в МОК „Елаците”. През 1981 г. става заместник – директор на дружеството. От 1982 г. е научен сътрудник към КНИППИ „Нипроруда” в София след което през 1990 г. участва в създаването на Геотехмин. До 1999 г. той изпълнява длъжността заместник – управител, а след това е избран за управител на компанията. През 1990 г. Цоло Вутов придобива второ висше квалификационно равнище във Висшата международна школа по маркетинг и мениджмънт към българо – френския център „Марком”.
Освен минните си фирми, е много активен и в пътните дела. Спряган бе за един от кандидатите за пристанището в Лом. В този град, също като в Сфия, държи пътното поддържане, което контролира и в Берковица. Изобщо Северозападна България явно му е слабост или партията – майка го е нарочила за тези проблеми и региони. Даже взе банята в Берковица да я прави спа, което сигурно го е квалифицирало за съществуващия предимно в главите на членовете си Национален борд по туризъм – единствено непоканена от правителството организация в новата суперкомисия на бранша.
Интересен факт е, че за Вутов работи бившия шев на НСО ген. Румен Миланов.
Ето какво пише и в. „Класа” – „ За 11 стопанства, възползвали се от вратичките на закона, се грижат финансово неколцина видни български бизнесмени и прибират част от приходите от лова. Ловците – парламентаристи знаят имената им наизуст и често ги цитират. Най – свежият пример е „Кормисош” – стопанство, в което обича да ловува президентът Първанов. Там той застреля вълк, а снимката от това събитие обиколи вестниците. Легендарната дивечовъдна станция е сключила договор за съвместна дейност с бившия агент на държавна сигурност адвоката Тодор Батков. Самият Батков е страстен ловец и в това стопанство е уцелил едни от най – сериозните си трофеи – мечка стръвница и огромен глиган. С договор за съвместна дейност е и дивечовъдна станция „Витиня”. Тя се стопанисва от Цоло Вутов, собственик на „Геотехмин” ООД. С по две дивечовъдни станции са бизнесмените Валентин Златев и Емил Димитров. Златев стопанисва „Паламара” и „Несебър”. Димитров пък e стъпил в „Ропотамо” и „Шерба”. „Чекерица” е на адвоката от Пловдив Тихомир Трендафилов, а „Черни Лом” – на „Пътни строежи ЕООД.
/препечатано със съкращения/
В следващата част от поредицата ще си поговорим за другарката Галина Тошева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар