сряда, 24 февруари 2010 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 6

20.01.2010

Ройтерс: България пак не успя да изчисти имиджа си

Конфузното оттегляне на кандидата на България за еврокомисар припомни съмненията дали балканската държава заслужава членство в Европейския съюз и дали може да обуздае корупцията, която отблъсква инвеститорите, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.
Агенцията припомня, че Румяна Желева е подала оставка като външен министър и като кандидат за комисар на ЕС.
За да преодолее критиките за некомпетентност в добавка към репутацията на България като най-корумпиран член на ЕС, премиерът Бойко Борисов предложи за комисарския пост висшата служителка в Световната банка и уважаван икономист Кристалина Георгиева.
България, която и без друго е гледана под лупа, не може да си позволява такива грешки. Единственият адекватен отговор сега са постоянството и резултатите в борбата с престъпността и корупцията, казва Кирил Аврамов от института "Политически капитал", цитиран от Ройтерс.




23.01.2010

Етиен дьо Понсен: Правосъдието ви не работи, махалото е в полза на обвиняемите

Френският посланик у нас Етиен дьо Понсен за пореден път размаха пръст на Темида. "И аз, и колегите ми от ЕС имаме чувството, че днес българското правосъдие не работи по задоволителен начин." Това заяви дипломатът вчера на дискусия за съдебната система. Според него обвиняемите тук имат повече права, отколкото жертвите на престъпления. "Махалото е много повече в тяхната страна", категоричен бе Понсен.
Според френския дипломат у нас много повече се защитават правата на обвиняемите, махалото е отишло в тяхна полза, а не на пострадалите, посочи посланикът. Той подчерта, че не може безкрайно, заради болнични, дела да се отлагат с години.
Първата реформа, която трябва да се направи, според него е именно в тази посока - правосъдието ни да заработи и то добре.
Създаването на Инспектората към ВСС по думите му е успешна стъпка в тази насока. Промените в НК и НПК, предложени от правителството - също, каза той и допълни, че с тях махалото ще се върне и ще се постигне баланс. Промените в наказателните закони няма да застрашат демокрацията, трябва обаче обща реформа, а не на парче, посочи дипломатът.
Той бе категоричен, че с дела от типа на това за убийството на студента Мартин Борилски, Франция ще си прави изводите дали правосъдието ни работи или не.



04.02.2010

Българската икономика е крехка, скоро няма да е на радарите ни

Състоянието на икономиките на три страни на Балканите, включително България, все още е крехко. Това e заключение от годишния доклад за глобалните заплахи за 2010 г., изготвен от шефа на американското разузнаване Денис Блеър и представен във вторник пред специалната комисия в Сената на САЩ. В текста се отправя предупреждение и за валутните бордове в Източна Европа.Постът, заеман от Блеър, има за задача ефективно да интегрира външното, военното и вътрешното разузнаване на САЩ.
Инвеститори, анкетирани вчера от "Ройтерс" обаче, направо заявиха, че България изобщо "не е на радарите" им. В анализ за готовността за завръщането им в имотния сектор - ключов за растежа и на българската икономика - Ричард Питърсън от "Кушман енд Уейкфилд" заяви: "В момента няма кой знае с какво да привлечем хората в България заради лошата инфраструктура... развиването й ще отнеме поне 20 години."

14.02.2010

Ферхойген: Румъния и България се отразиха зле на европейската репутация

Бившият заместник-председател на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген определя, в интервю за "Шпигел", Румъния и България като "проблемните деца" на системата, но подчертава, че укрепването на демокрацията в тези страни нямаше да се случи, ако те не бяха станали членки на ЕС.
„Осъзнавам факта, че нищо не се е отразявало по-зле на европейската репутация от приемането на Румъния и България в общността.”


25.02.2010

ОЛАФ разследва и фондациите на властта

Одиторите проверяват над 100 съмнителни договори, финансирани от европрограмите "Човешки ресурси" и "Административен капацитет"
Обраслият от властови зависимости неправителствен сектор у нас привлече вниманието на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ. Въпреки опитът на предходния кабинет да омаловажи проблема, в ОЛАФ са получени сериозни сигнали за конфликт на интереси между чиновници, политически лица и неправителствени организации, спечелили проекти по оперативните програми. Ако те се потвърдят, ЕК може да наложи на България нови финансови санкции.
Това се разбра във втория ден от посещението на шефа на дирекция "Разследвания и операции" в ОЛАФ Тиери Кретен. "В момента проверяваме 100 съмнителни случая на лоша работа с пари от еврофондовете", съобщи пред БНТ Тиери Кретен. Той не даде повече детайли за течащите проверки и изрази задоволство от волята на правителството да спре злоупотребите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар