четвъртък, 11 февруари 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 4

Цветелина Прекрасна


Ако има нещо по-прекрасно от Бойко Борисов, това може да бъде само половинката му Цветелина Бориславова.
Кариерата на Цветелина започва с първата и сватба за сина на бившия кандидат – член на Политбюро на ЦК на БКП и близък съратник на другаря Тодор Живков – Иван Абаджиев. По-късно след развода им , по ирония на съдбата Стефан Абаджиев се жени за първата жена на Бойко Борисов.
Едва завършила, Цветелина попада в икономическия елит на страната – фирмата ИНКО, където се подвизава и сина на известната фигура от тодорживковия репресивен апарат – ген. Нанка Серкеджиева.
След промяната, Цветелина се захваща с частен бизнес, но най – популярна е като двигател на Ипон. През 2003 г. тя получава предложение да вземе сериозен дял в СИ Банк. По онова време 33,89 % от капитала на банката, които Бориславова поема, се равняват на 13 556 000 лева. Любопитно е как човек може да натрупа такива пари от работа в охранителни фирми като Ипон ?!
До придобиването на тези дялове, според пресата, директорката на СИ Банк контролира лично 4,065 %, а други 4,825 % като свързано лице /преди това акциите са се водили на две офшорки/.
Днес тя управлява банката, но новият собственик – белгийската група КВС, изкупува нейните проценти в кредитната институция. Моментът е доста труден за финансовата групировка – за трето тримесечие на 2008 г. е обявена загуба от 900 млн. евро и отписване на активи за 1,6 млрд. евро.
Според въпросната информация на Banking Newslink, цитирана от авторитетни бизнессайтове, това е възможно да доведе до преразглеждане на рейтинга й. Най – важното предупреждение на Стандарт енд Пурс е рискът от бъдещи проблеми в централна и източна Европа /т.е. и в България/ където според нея опастностите са най – големи.

/ препечатано със съкращения /

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Петър Манджуков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар