вторник, 23 февруари 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 8

Красимир Дачев който ще лети в Космоса

Всеки олигарх има запазена марка. За Красимир Дачев това е летенето в Космоса. Няма грешка – години наред той разправя, че ще полети. Неговата космическа одисея е стара. Преди 10 ноември 1989 г., повече от 12 години е главен юрист – консулт в „Националния комитет за използване на космическото пространство”. Член е на Международната академия за космическо право – Франция и националното географско дружество – САЩ.
Предпочита да се придвижва с Ролс Ройс – една от колите му, които по собствена преценка са между 30 и 40. Председател на съвета на директорите на Свилоза АД и мажоритарен собственик на близо 80% от капитала на свищовското дружество, което се занимава с производство на целулоза. През миналата година предприятието инсталира нова производствена мощност, като инвестицията надхвърля 55 милиона евро. През месец април тази година прехвърли акциите си на офшорната компания А.R.U.S. Ltd в българската А.Р.У.С. АД, с което предизвика реакция от страна на Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя поиска предсрочно погасяване на взетия кредит от 28 млн. евро, заради опасения, че с това прехвърляне се застрашава обезпечаването по заема.
Красимир Дачев е роден на 22 февруари 1950 г. в Свищов. През 1974 година завършва висшето си образование в СУ „Св. Климент Охридски” По- късно специализира „Американско право и правни институции. В Залцбург, Австрия. Всички, които си спомнят онези години знаят кой можеше да учи зад Желязната завеса.
Професионалната му кариера, стартира през 1977 г. Тогава той създава група „Технология на металите А. Балевски”. Сега контролира няколко предприятия в този бранш: „Вапцаров” – Плевен; „Алуком” – Плевен ; „Метаком” – Плевен; „Центрумет” – Враца; „Осъм” – Ловеч. Той купува къщи навсякъде, където има заводи. Плюс София. Той живее в прекрасна къща на политбюровската улица „Секвоя”. Той отдавна е част от софийската бохема, където е приет като двойка с оперната прима Христина Ангелакова. Сватбата им е една от най – типичните в елита: женят се на танкер в пристанището в Генуа. Десет години след това се развеждат, след като са поживели като истински европейци – появяват се от Сан Ремо до казината на Монте Карло.
В периода след Ангелакова: 1990 – 1997 г. Красимир Дачев е шеф „Корпоративни финанси” в „Международна банка за търговия и развитие „ и консултант на: „Нестле” – Швейцария, „Американ Експрес” – САЩ, „Американ Игъл корпорейшън” – САЩ, „СРС” – САЩ. От ноември 2004 г. е зам – председател на Българската търговско – промишлена палата.
/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Митко Димитров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар