събота, 13 март 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 14

Гущеров – един от ПГ на едрия бизнес

25.05. 1990

Депутатът от БСП Добромир Гущеров е получил 3 милиона лева безлихвен заем от Българска стопанска камара на 21 май 1990 и още 1 милион като дялово участие на Камарата в бъдещото застрахователно дружество. В момента на получаването на парите доларът се е разменял за 3 лева. Два дни по-късно , на 23 май, щатската валута вече се продава за 8,05 лева и така на практика Гущеров, който очевидно е разполагал с вътрешна информация за промяната в тогава държавно режисирания курс, вече имал 11 милиона лева.

18.12.2008

Българското народно събрание е съставено освен от формалните, и от доста неформални групи.
Една от формалните фракции в парламента тази седмица се афишира като група на бизнеса. ВМРО и Гергьовден пак се прегърнаха под крилото на своите батковци – олигарсите Христо Ковачки и Антоан Николов. Кръстиха се Движение напред.
Но има и неформална група на олигарсите. Най-старото и най-легендарното лице от нея е Добромир Гущеров.
Някога член на Г-13, основател на модерното застраховане в България и първия, ако не единствения от едрите бизнесмени, афиширани по Берово време, който успя да продаде основния си бизнес за големи пари на наистина голям и наистина солиден чуждестранен инвеститор.
Днес депутат от БСП, радетел за модернизирането на своя избирателен район – Силистра, където се опитва да прави чудеса. Преди да го изберат за народен представител оттам, никой от големите в соцпартията не щял да се разкарва до най-отдалечения от София областен център в държавата.
Не всички обаче са фенове на Гущеров. В. Атака например публикува следното писмо: “Сигурно електоратът на БСП не знае, но 44-и годишният Добромир Гущеров е един от българските олигарси със скромното състояние от 40 милиона щатски долара. Неслучайно другарят Гущеров е завършил политическа икономия във ВИИ "Карл Маркс", София. Заедно с Васил Божков - олигарх №1, собственик на над 700 милиона долара - през 1994 г. Гушеров създава "Българска индустриална и търговска банка". В съдружие със Станка Шопова - бивш първи секретар на ЦК на ДКМС, през 1995 г. регистрират доходоносното "Орел-агро" АД. Следва регистрирането на АД Винпром - Чирпан през 1997 г. и участие в още десетки други крупни, печеливши фирми. Неслучайно още от от 1989 г. той е председател на Съюза на Частните предприемачи "Възраждане", участвал е и в Бизнес Клуб "Възраждане". В новосъздадената обстановка бизнесменът се оказа със стеснено поле за изява, защото сблъсъкът на различните икономически лобита в тристранната коалиция е жесток. Неговият призив БСП да получи цялата изпълнителна власт засега има по-скоро сондиращ характер, но ако той си осигури солидна подкрепа, вратите пред червения бизнес ще бъдат широко отворени.
Проф. д-р. Любомир Андреев, София”
/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря Димитър Пачеджиев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар