вторник, 16 март 2010 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 15

Димитър Пачеджиев – олигархът на Милен Цветков

27.11.2008

На бизнесмените, които се мотаят около Биг Брадър не им върви. Веселин Данев, който незнайно защо се появи в предпоследното му “ВИП” издание беше задържан от властите. Сега пък близкият приятел на новия водещ на предаването Милен Цветков – месарят Димитър Пачеджиев, е арестуван по обвинение за заливане на бизнесдамата Петя Минкова – Стаевска с киселина – един зловещ акт.
И двата пъти, когато Милен Цветков напускаше телевизията – първо държавната през 90-те, после Нова преди няколко години, Димитър го взема на работа при себе си. Навремето като месар в цеха си в Лозен, не толкова отдавна - като асистент в строителния си бизнес.
Името на Пачеджиев нашумява и по прословутата програма САПАРД, която ЕС окончателно ни спря. Според в. Стандарт “фирмата на арестувания месар - ЕТ "Коко-Димитър Пачеджиев", е сред 29-те фирми, разследвани за фалшиви оферти по САПАРД. Тя е била посочена в доклада на одиторската компания "Грант Торнтън". Агентите от ДАНС обаче не успели да открият нередности и затова не е сред ударените при спецакцията на прокуратурата миналата сряда. ЕТ "Коко-Димитър Пачеджиев" печели проект по САПАРД за сумата от 2 360 448 лв. В два документа обаче са посочени различни консултанти по сделката. В документа на прокуратурата това е фирмата ЕТ "Никона-Мирослав Конецовски", а в друг - Леблон ООД. В неразборията Пачеджиев въобще отказва да се занимава с доставка на оборудване за месарницата си и въобще не подава заявление за плащане на парите”.
Според в. Шоу той е наследник на великия футболен треньор Георги Пачеджиев – Чугуна, превърнал несравнимия Гунди в суперзвезда и класирал за първи път България на Световно първенство.
Той почива преди 3 г. на 89-годишна възраст. Справка в сайта на “Левски” сочи: Георги Пачеджиев, роден на 1 март 1916 година, е едно от най-известните имена в българския футболен в периода преди и след Втората световна война. Започва да играе през 1935 година в Спортклуб (София), през 1937 година преминава в АС-23 (София), с който през 1941 година печели Царската купа на България, а през 1947 година преминава в Левски (София). Три пъти е шампион на България като футболист на Спортклуб и Левски. Завършва кариерата си след тежка контузия през 1950-та година като играч на Строител (София - сегашен Славия). Дребничкият (160 см) нападател се откроява с изключителна енергия и физически качества, заради които е наречен от запалянковците Чугуна. Негова запазена марка са и майсторските финтове, както и безпогрешното изпълнение на дузпи "по 12 начина", както се шегуват любителите на най-популярната игра.


Залятата с киселина Петя: Откриха го!
Откриха го, бившия приятел на моята приятелка Ани, в прокуратурата е с повдигнато обвинение, има записи с него и заплахи и поръчителства за доказателства. Олекна ми! Стискайте палци да не се отърве”, съобщи за 19’ залятата с киселина по-рано този месец бизнесдама Петя Стаевска. Тя бе нападната със солна киселина и получи 15% изгаряния, след като бе атакувана пред офиса на мебелната си компания, недалеч от булевард България.
За кого говори тя? ”Димитър Пачеджиев, собственик на месокомбинат Коко Д, Лозен”, както ни разказа Петя. Според нея: “Има смисъл много да се говори сега, за да не е поредният, който ще се отърве”. Бизнесдамата разказа още: “Аз съм по-добре. Ще има много чакане, но ще се оправя!”.
/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за един сблъсък между Мирчо Циганина и Валентин Златев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар