понеделник, 22 март 2010 г.

ЗА МАЛКАТА ПОСТНА ПИЦА 6

08.03.2010

Болното здравеопазване ще се лекува с 10% осигуровка

Спешно и предсрочно увеличение на здравната вноска с 2%, допълнителни 350 млн. лв. в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и бързо изплащане на задълженията на институцията към лекарите и болниците. За това са се договорили вчера премиерът Бойко Борисов и шефовете на съсловните организации на медиците. Повод за екстремните решения стана разрастващата се стачка на лекарите, а причината е липсата на пари в НЗОК.
В момента здравната вноска е 8%. В предизборната програма на ГЕРБ беше планирано тя да бъде вдигната на 10% чак през 2011 г., когато трябваше да влезе в сила новият модел на здравно осигуряване и в системата да се включат частните фондове. Сега целта е в сектора да влязат пари, без да се получи дефицит в държавния бюджет.

09.03.2010

Вдигат осигуровките със задна дата на малките фирми

Асоциацията на микропредприятията в България ще подаде жалба във Върховния административен съд срещу НАП. Поводът е указание на агенцията, според което всички собственици на фирми, които същевременно ги ръководят, трябва да се осигуряват и като собственици, и като управители. Така вместо досегашните 420 лв. ще трябва да внасят осигуровки върху минимум 700 лева. Това предизвика масово недоволство от страна на малките фирми, които предупредиха, че това може да ги доведе до фалит.
Малките фирми протестират, защото според новите изисквания те трябва да внесат около 5000 лева годишно за осигуровки, дори и да няма реални доходи. Духовете се разбуниха, след въвеждането на т. нар. „неначислени“ възнаграждения, върху които от началото на годината също трябва да се внасят осигуровки. Поради сложността на законовите изисквания НАП пояснява кой какво дължи със специално указание от 25 февруари. Оказва се, че собственик на фирма, който същевременно и я управлява – дори и да няма договор за управление и да не получава възнаграждение за това, ще трябва да се осигурява и като управител.

16.03.2010

Антикризисен план удря заплати и пенсии. Режат парите на майките, плосък данък преди осигуровките.

Седем удара срещу кризата подготвя правителството. Идеите, които засега все още са проект, са:
- плосък данък преди осигуровките, намаляване на платеното майчинство от 425 на 210 дни,
- принудителен неплатен отпуск за чиновниците, премахване на двойните заплати за еврослужители,
- спиране на бонусите за облекло и представителни, десятък върху пенсиите,20% лихва върху забавените налози.
- Парите за майките може да бъдат орязани. Те ще се определят вече не на база заплатата през последните 12 месеца, а за 2 или 3 г. назад. Това е една от 35-те антикризисни мерки, които финансовият министър Симеон Дянков дава на работодатели и синдикати за дискусия в петък, научи "Стандарт".


18.03.2010

60% от българите са обеднели за година

Близо 2/3 от българите твърдят, че през последната година жизненият им стандарт се е влошил. Едва 5% намират живота си за по-добър, сочат данни от социологическо проучване на НЦИОМ от средата на март.
Най-потърпевши от кризата са хората на възраст 50-59 г. 70% от тях твърдят, че живеят по-зле. В сравнение с данните отпреди година, когато страховете на хората бяха виртуални, днес те са реалност. Ако преди година 57 на сто се опасяваха, че няма да могат да си плащат сметките за ток и парно, днес 56% признават, че действително са затруднени да покриват битовите си разходи. Ако преди 12 месеца 51% се страхуваха, че ще трябва да се лишат от обичайните вещи за лично ползване, то днес 55% реално са си наложили ограничения. От онези 38 процента, които преди година се страхуваха да не загубят работата си, 13% вече са временно безработни. Други 16 на сто пък се определят като трайно незаети без перспектива за скорошно решаване на проблема. Това са предимно най-младите и хората пред пенсия.


22.03.2010

Вкарват ни в 22% данък убиец Туристите ще избягат, икономиката ще посивее още, скочиха от всички гилдии .

Скок на ДДС с 2% е сламката, за която се хвана властта в кризата. Разкриха я отново синдикатите. Те разпространиха поредния вариант за антикризисен план "Дянков". Според него за една година данък добавена стойност се увеличава на 22%. Очаква се това да влее 540 млн. в хазната. Предложението ще се обсъжда на тристранка утре.
Не сатър, а истинска брадва е 22% ДДС, скочи бизнесът. Новият налог автоматично ще удари всеки българин по джоба, защото ще оскъпи от хляба до тока. Средно едно семейство ще даде на хазната парите за един телевизор, изчислиха икономисти. Те припомниха, че повишението на ДДС в Гърция накара комшиите да пазаруват у нас. 22% ДДС ще погребе туризма у нас, категорична бе Нели Сандалска, шеф на "Балкантурист".
Наказателната лихва за неплатени данъци да се удвои от 10 на 20 пункта над основния лихвен процент. Това е друга мярка, изпратена към бизнеса и синдикатите преди днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На практика мярката е насочена срещу бизнеса, който не си плаща данъците, а не срещу гражданите. Причината е, че задълженията на работещите се удържат авансово, както и че размерът им е в пъти по-малък от невнесеното от фирмите. Заради ниския основен лихвен процент предложеният скок е двоен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар