четвъртък, 18 март 2010 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 7

27.02.2010

Българските синдикални лидери са „Путьовци-Орденоносци“!

Лидерите на българските синдикати са „путьовци -орденоносци“, заяви вчера гръцкият синдикален лидер Танасис Хадес. Те са горди носители на орден Стара планина, за заслугите си за запазването на социалният мир в периода на разграбване на Българската държава и за приноса си за смачкването на достойнството на българските работници, и тоталното орязване на правата им и социалните им придобивки. След удостояването им с най-високото държавно отличие, те са изказали своите благодарности и са обещали и занапред да работят съвместно с управляващите за подтискането на социалното недоволство и тоталното унищожаване на борбеният дух в сърцата на българските работници. “ Време е българите да разберат, – допълни Танасис Хадес - че не им трябват нови управляващи, а нови истински-действени синдикални лидери, застанали начело на нови синдикални организации, които реално да устояват исканията на хората които са им гласували доверие.“


11.03.2010

Персонажите на Първанов и Дянков разкриват две Българии

В петък, 5-ти март, между стените на българското Президентство се разигра рядка по своята политическа жестокост сцена. Дошъл, за да сложи край на едно недоразумение с държавния глава, младият министър на финансите Симеон Дянков попадна наивно в клопката заложена от президента Георги Първанов (бивш комунист), пише френският седмичник "Курие Интернасионаl" в материал, посветен на най-горещата политическа драма в България.
След като припомня предисторията на скандала, с участието на Дянков в тв шоу, в което става дума и за "младия милиардер" Първанов, авторът Александър Леви разказва как премиерът Борисов е изпратил министъра си при президента, за да изгладят "недоразумението".


12.03.2010

САЩ за България: Свобода има, но само по закон


Държавният департамент на САЩ публикува годишния си доклад за човешките права. В него оценката за България е съпроводена от дълъг списък с упорити и повтарящи се от години нарушения.

Докладът на Държавния департамент се спира обстойно на нарушенията в изборите за Европейски и национален парламент миналото лято. Вотът през юли е бил като цяло свободен и честен, но е бил помрачен от многобройни съобщения за купуване на гласове, както и от промени в избирателната система малко преди изборите, констатира американският доклад.
В него са цитирани данни, според които 10 до 16 процента от гласовете в изборите за Европейски парламент са били купени или манипулирани. Според американския доклад повечето изборни нарушения са дело на бизнес-кръгове и фигури от организираната престъпност, предприели опит да издигнат свои политици.

14.03.2010

Проектодокладът на Европейската комисия: Пак няма присъди по знаковите дела

Европейската комисия ще разкритикува съдебната система в България заради слабите резултати в борбата с корупцията на високо ниво и организираната престъпност. Това показва черновата на доклада за напредъка на София в областта на правосъдието и вътрешния ред, която "Дневник" видя.
Документът, който официално ще бъде оповестен до края на март, сочи "сериозни недостатъци". Като особено тревожни са споменати търговията с влияние във Висшия съдебен съвет и убийството на Боби Цанков, който е описан от ЕК като свидетел по важно разследване срещу организираната престъпност.
Черновата цитира данни от българските власти, според които от 50 знакови дела само девет са завършили с присъда. Въпреки многобройните разследвания за корупция на високо ниво само два случая са стигнали до съда, където обаче се бавят, се коментира в документа. Там се напомня, че от юли миналата година няма осъдени за подкупи на високо ниво.

18.03.2010

Еврокомисията глобява България с още 50 млн. лв.

Пореден еврошамар застигна българското земеделие. Ново писмо на генерална дирекция "Земеделие", получено вчера, предвижда глоба от 50 млн. лв. заради неправомерно раздадени субсидии за ниви през 2008 г. Само преди месец Брюксел предупреди, че ще глоби България с 40 млн. лв., но за парите, раздадени за 2007 г. За 2009 г. още няма готов одит.
Глобата най-вероятно ще бъде удържана от предвидените за тази година близо 1 млрд. лв. субсидии. В мотивите си ЕК посочва, че новото наказание се налага заради това, че не е обновена цифровата карта, по която земеделците очертават нивите си. Заради това Брюксел си връща под формата на санкция между 5 и 10% от раздадените през 2008 г. пари

Няма коментари:

Публикуване на коментар