вторник, 30 март 2010 г.

ПОСЛЕДСТВИЯ 5

23.02.10

Отнемат имущество за близо 62 млн. лв от бивш общинар

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, внесе в русенския окръжен съд най-големия досега иск за отнемане на имущество в полза на държавата. Искът е на обща стойност 61 848 397 лв. и е срещу 41-годишния русенски магнат Виктор Епщайн, бивш общински съветник от формация „Развитие", съобщиха от комисията.
Проверката на Епщайн започна през юли м.г. след сезиране от Окръжната прокуратура в Русе.
Комисията „Кушлев" установи, че бизнесменът и неговата съпруга като физически лица са направили разходи в размер на 82 229 месечни работни заплати, а в същото време двамата са реализирали доходи от 169 работни заплати.
„Виктор Епщайн е обвинен в цяла палитра от тежки престъпления", заяви председателят на комисията проф. Стоян Кушлев пред БНТ. „Разследването на неговите разходи и доходи беше много интересно", добави той.
Кушлев обясни, че Епщайн не може да продаде имотите, които комисията иска да му бъдат отнети, защото парите му са запорирани. Той е имал много коли, които е продал веднага след образуването на производството срещу него.
Комисията „Кушлев" настоява в полза на държавата от Виктор Епщайн да бъдат отнети 3 апартамента в столичния квартал „Лозенец" и още 3 в Русе, 9 магазина, поземлени площи, едно БМВ и 5 леки коли марка „Шевролет", парични суми от продажбата на 32 леки автомобила и един трактор, жилищни сгради, апартаменти и магазини, депозитите му от две банки, както и паричната равностойност от дружествените му дялове.

26.02.2010

Арестувана за данъчни престъпления се самоуби в ареста

Анелия Милкова била намерена обесена в килията си. Арестуваната за данъчни престъпления във Велико Търново Анелия Милкова се е самоубила в следствения арест.
Преди седмица Милкова, съпругът й и трима данъчни бяха задържани за източване на ДДС в особено големи размери.
Милкова е намерена обесена в килията си. Сигналът в полицията е получен около 10.00 часа тази сутрин.
Късно снощи апелативният съд потвърди мерките за неотклонение на Анелия и останалите задържани по случая.


18.03.2010

4 г. затвор за Асен Друмев

Бившият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев вчера бе осъден на 4 години затвор. Софийският градски съд го призна за виновен за това, че е сключил сделки, с които е ощетил Европейския съюз и България, както и че е злоупотребил със средства по програма САПАРД. Общата стойност на нанесените вреди според разследващите е за над 48 милиона лева.
Това е първата ефективна присъда за високопоставен чиновник за афери с пари по европейските програми, радваха се вчера магистрати.
В обвинителната си реч прокурор Пламен Панайотов поиска над средния размер от наказанието, предвидено в Наказателния кодекс, което е от 3 до 10 г. лишаване от свобода.


29.03.10

Решетки за Марио Николов

Десет години затвор при първоначално строг режим и 30 000 лева глоба за пране на пари получи вчера от Софийския градски съд (СГС) бизнесменът Марио Николов. За неговата съпруга Мариана Николова съдебният състав, председателстван от Румяна Чиналова, отсъди 8 години лишаване от свобода и глоба от 30 000 лева.
Съдът намери за виновни останалите подсъдими по делото - Анна Шаркова, Иван Иванов, Григор Главев и Валентин Ангелов. Те бяха наказани с по 6 години затвор и по 30 000 лева глоба.
На шестимата осъдени се отнема в полза на държавата имущество за общо 12 милиона лева. Те ще трябва да платят и разноските по делото, които възлизат на 10 335 лв.
При прочитането на присъдата стана ясно, че съдия Чиналова е възприела тезата, че Марио Николов и другите петима осъдени са извършили предикатното престъпление - източване по програма САПАРД, независимо че делото за него все още не е приключило дори на първа инстанция.


31.03.10

Арестуван е председателят на Общинския съвет във Варна

В хода на операция "Медузите" са задържани бизнесменът Даниел Славов, известен като Дидо Дънката, председателят на Общинския съвет на Варна и член на Изпълнителното бюро на БСП (с ресор местна власт и регионална политика) Борислав Гуцанов и директорът на общинския автотранспорт Пенчо Пенчев.
Полицията е задържала и Яна Кръстева, главен счетоводител на "Автотранспорт" – Варна. Според МВР главният счетоводител е "изготвял документи с неистинско съдържание и злоупотреби с общинския бюджет при закупуването на транспортни средства.
Това не е първият арест на Борислав Гуцанов. На 19 ануари 1999 година той бе арестуван заедно с шефът на варненския клон на "Елитбанк" Пламен Георгиев.
Освен солидна политическа кариера Борислав Гуцанов също има сериозен бизнес. Той участва като собственик на пет компании със сериозни позиции в сверата на шипинга и морския транспорт. Участва и в управлението на пет сдружения с нестопанска цел.
Обвинението срещу двамата е за присвояването на 9 000 000 (неденоминирани) лева, отпуснати като кредит на "Бляк сий шипинг". Според обвинителния акт като съучредител на "Елитбанк" Борислав Гуцанов е съдействал за отпускането на три огромни кредита на компанията си "Бляк сий шипинг" в размер над 12 млн.лв (неденоминирани). И за трите кредита не са били предоставени обезпечения. Гуцанов прекара 9 месеца в ареста, след което бе освободен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар