четвъртък, 31 май 2012 г.

БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА Е ГЛУХОНЯМА …3



Назначиха спорна съдийка за заместник на Владимира Янева

22.03.2012

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Петя Крънчева за заместник-ръководител на Софийския градски съд (СГС). Крънчева става заместник на скандалната Владимира Янева и ще бъде началник на най-важното - Наказателно отделение, в което се разпределят делата.
15 от членовете на съвета гласуваха за Крънчева, четирима бяха "против", а петима се въздържаха, предаде БТА. Преди гласуването Георги Шопов поиска Инспекторатът към ВСС да извърши проверка на публикации в медиите за работата на Крънчева. Предложението не бе прието, а главният инспектор Ана Караиванова заяви, че тези твърдения вече са били поверени.
Тя уточни, че е имало две проверки, а съдийката е била предлагана няколко пъти за наказание от административния ръководител. Една от тях е от миналото лято, когато цялото наказателно отделение беше проверено. Тогава Крънчева беше предложена за обръщане на внимание заради забавяне на дела. Караиванова каза, че са били констатирани и нарушения по делото срещу бившия шеф на "Озеленяване" Любомир Ников, което Крънчева е гледала.
"През декември градският прокурор Николай Кокинов се опита да прехвърли вината на прокуратурата по това дело на съда и пусна сигнал срещу Крънчева, което ние сме оставили без последствия, защото вече бяхме разглеждали случая", обясни Караиванова, цитирана от "Дневник".
Преди няколко години колегата на Крънчева Иван Стойчев пък сигнализира ВСС, че тя е един от съдиите от СГС, на които преимуществено са разпределяни дела от обществен интерес.
Главният прокурор Борис Велчев отказа да коментира номинацията на Крънчева, с мотива, че отговорността е на този, който я е предложил. Той добави, че никога не се е месил в избора на съда, предаде БГНЕС.
Членът на ВСС Радка Петрова пък заяви, че буди недоумение "тази ярка атака в медиите, предизвикана от неидентифицирани персони".
Повечето колеги на Петя Крънчева в СГС обаче са били против назначаването й на поста. Самата Владимира Янева коментира още преди дни този факт така: "За ефективното административно управление е необходим екипен принцип. Това предполага председателят сам да прецени кои хора да подбере в екипа си от заместници. По закон не е предвидено административният ръководител да се допитва до съдиите кой да бъде предложен".
Петя Крънчев стана известна с оправдателни присъди по шумни дела. Тя обяви за невинни подсъдимите за убийството на един от босовете на бившата групировка СИК - Милчо Бонев - Бай Миле и петима от приближените му.
Миналата година пък Крънчева пък оправда бившия земеделски министър Венцислав Върбанов по делото за безстопанственост и произнесе безпрецедентна политическа реч в негова защита. "Като министър, Върбанов е водел добросъвестна политика, а действията му при отпускане на субсидия са плод на разумно държавническо мислене. За съжаление нито един министър след него не е предприел подобни стъпки. Може да се каже, че България е изгубила от това, че няма хора като него", заяви тя тогава.
След това главният съдебен инспектор Ана Караиванова коментира, че ще започне проверка на делото.
На днешното заседание на ВСС беше образувано и ново дисциплинарно производство срещу председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Този път тя ще бъде проверявана за това, че е забавила с четири години мотивите си по дело. Тодорова вече е проверявана за двата съдебни процеса, заради които беше атакувана от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Ново 20! Галеви не знаели, че са осъдени

14.05.2012

Зам.-министърът на правосъдието Деница Петкова коментира в „Неделя 150” по БНР, че има вероятност Братя Галеви да не знаят, че са издирвани. Това, ако не е ново 20, здраве му кажете!?
Според думите на Петкова осъдените не били длъжни да четат вестници и да гледат телевизия, затова може да не са разбрали, че в момента властите ги търсят под дърво и камък, за да ги приберат „на топло” за няколко години.
Колко удобно? Не смятате ли, че е така?
Правосъдието в България винаги има право и както в случая за пореден път си измисля нелепи оправдания, с които е в угода на престъпниците.
Зам.-министърът на правосъдието Деница Петкова вярва, че случаят с Братя Галеви няма да се отрази отрицателно на доклада на Европейската комисия – относно напредъка на страната ни в борбата с организираната престъпност.
Дали е така и според Вас?
Явно само така мислят от правосъдието, защото вече станахме за смях пред цяла Европа. Хора с присъди, които са в ръцете на властите, извед-нъж се изпаряват като духове. Сега никой не ги е виждал, но всеки говори за тях, а те пък от своя страна не се интересуват какво става в общественото пространство, затова и не знаят, че по петите им са органите на МВР, с полезното съдействие на независимия български съд, който ги пусна.
Братя Галеви знаят само че са с мярка за неотклонение „парична гаранция”, което не им пречело да си ходят къде ли не, затова все още не са разбрали, че ги издирват.
Малко вероятно!
От Razkritia.com припомняме как на няколко пъти от профилите на Братя Галеви в Twitter се появяват съобщения, с който се гаврят с полицията, че са им се измъкнали по толкова лесен начин.
Именно затова премиерът Бойко Борисов остана възмутен от случилото се и ясно го заявява на заседанието на Министерски съвет. Министър-председателят желае хората, които получат присъди веднага да влизат в затвора. Това не се прие от зам.-министъра на правосъдието Деница Петкова, която заяви, че подобни искания са в нарушение на НПК и последствията ще са вълна от жалби в Страсбург.

Пак предупреждение за Хамстера – искал да убива Владимира Янева

18.05.2012

Антон Петров-Хамстера е бил задържан от полицията заради оперативна информация, че подготвя покушение срещу председателя на Софийския градски съд Владимира Янева.На Хамстера му бил съставен предупредителен протокол, съобщава БТА. Само преди около седмица се разигра подобен сюжет с Антон Петров. Въпреки новите изключително тежки подозрения, които се "стовариха" върху Хамстера, той отново няма да бъде привлечен като обвиняем и за разлика от случая преди седмица. Тогава той беше задържан от служители на ГДБОП заради подготовката на убийство на висш служител на МВР. Заговори се, че Хамстера е планирал покушение срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров. Tози път дори няма да престои и 24 часа в ареста. Вместо това антимафиотите са го освободили
Вътрешният министър Цветан Цветанов не потвърди информацията. При задържането на Хамстера на 10 май органите на реда също му съставиха предупредителен протокол.Тогава в готвеното покушение беше замесено и името на несебърския наркобос Димитър Желязков – Митьо Очите. По информация, съобщена от Цветанов, двамата са се срещнали в Бургас и едва ли са си говорили за изкуство.
Митьо Очите категорично отхвърли тези твърдения и помоли името му да не се замесва с това на Антон Петров. Желязков обясни, че е бил привикан за разговор, но това било нормално, при положение че наскоро е излязъл от затвора.
Антон Петров-Хамстера е обвиняем по делото "Октопод". Пърованчално той беше задържан и като част от организираната група за отвличане "Наглите", но участието му не беше доказано.

Оправдаха Красьо Черния и за лъжесвидетелстване

31.05.2012

Три месеца след като Софийският районен съд осъди на две години условно плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, днес Градският съд го оправда.
Красьо Черния е подсъдим за лъжесвидетелстване. Според обвинението през 2009 г. той е излъгал прокурора от Софийската градска прокуратура Първолета Никова, че не се познава с магистрати. Телефонни справки и свидетелски показания показват, че Георгиев е разговарял със съдии и прокурори. Съдът прие доводите на държавното обвинение и му наложи присъда от 2 години условно с три години изпитателен срок.
На втора инстанция обаче защитата на обявения за лобист в съдебната система успя да докаже твърдението му, че не е казвал, че не познава магистрати, а че не е обсъждал кадрови въпроси със съдии и прокурори с обещания за заплащане.
През април Софийският градски съд оправда Георгиев и по дело за укриване на доходи. Той беше обвинен за неплатени данъци в размер на 95 000 лева в периода 2006-2008 година.


Няма коментари:

Публикуване на коментар