вторник, 17 ноември 2009 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 3

29.04.2009

МВФ: Българската икономика изживява тежък шок

Пред най-големи трудности е изправен нефинансовият бизнес сектор

В момента българската икономика изживява тежък шок - тази оценка е на Международния валутен фонд. Според фонда свиването на икономиката ни тази година ще е с 3.5 на сто.
Постъпленията на чужди капитали от октомври до април са били само 800 милиона евро. За същия период на миналата година техният размер е бил 6 милиарда и 100 милиона евро.
Според МВФ пред най-големи трудности е изправен нефинансовият бизнес сектор.


23.10.2009
Българският наказателен кодекс е "писан от престъпници", смята френският посланик

Струва ми се, че сте отишли прекалено навътре в защитата на правата на престъпния контингент.
Това заяви в интервю за БНТ френският посланик Етиен дьо Понсен. "Дали сте много правомощия на защитата и вече се стига до момент, в който просто никой не може да бъде осъден", добави посланикът, като даде за пример делото "Борилски".
"Ако се окаже, че няма виновни при едно такова жестоко убийство, какво може да се направи", възмути се Дьо Понсен.
"Избухналият скандал във Висшия съдебен съвет, свързан със съмнения за купуване на магистратски гласове, показва, че на най-високо равнище съществуват сериозни проблеми", каза Етиен дьо Понсен.




25.10.2009

България с централна роля на престъпния пазар в ЕС, сочи анализ на Европол за 2009 г.

Фалшиви документи, банкови карти и пари, иззети в София при съвместна акция на българската полиция и Европол. Страната ни е водеща на няколко престъпни пазара в Европейския съюз - на синтетични наркотици, фалшиви евро и разплащателни банкови карти. Това сочат данните в обширен анализ на Европол за състоянието на организираната престъпност в ЕС през 2009 г.
Трафикът на хероин е основната престъпна пазарна дейност на европейския Югоизточен престъпен център. За този трафик се използва "балканският път" към Европейския съюз от турски организирани престъпни групировки през Турция, често в сътрудничество с български групировки.
Български и сръбски групировки от организираната престъпност играят ключова роля в в източна посока, към Близкия изток. Отчасти чрез присъствието на турската връзка в Югоизточния престъпен център, той може да разшири влиянието си в Близкия изток и някои части на Азия.





30.10.2009

Френското списание Лекспансион: Мафия контролира цели сектори от българската икономика.
Цели сектори от българската икономика се контролират от мафията. Убийства, отвличания, масови измами... Всеки, които иска да прави бизнес в тази страна трябва да бъде нащрек. Това се казва в обширен репортаж на специалния пратеник Шарл Аке на най-голямото френско икономическо списание „Лекспансион“, излязъл в ноемврийския брой на изданието. Заключението на анализа е още по-потресаващо: Идват добри дни за българските мафиоти, казва специалният пратеник.
„Полунощ в казиното на хотел „Родина“ в центъра на София. Тъмни костюми, много късо подстригани мъже с вратове на бикове. Трима са застанали около металната рулетка. Естествено с пури в края на устните. Зад тях като надути балони въоръжени яки мъжаги следят кой влиза и кой излиза, готови във всеки един момент да реагират. Добре дошли в царството на мутрите. В тази богата фауна намираме всичко.
Мафиотски босове, бизнесмени, съмнителни посредници. Тук всеки иска да демонстрира и да блесне. Луксозни коли, красиви миски и разбира се, една чета от бодигардове - колкото повече бодигарда – толкова по-високо в обществото“. Така започва репортажа на пратеника, който припомня, че само през последните осем години по централните софийски улици са убити над 150 души, включително и банкера Емил Кюлев. Сводничество, контрабанда с цигари, фалшиви пари... Тук бяха създавани истински престъпни империи. В същото време бившите апаратчици преодоляха падането на стената, много често бивши служители на спецслужбите се възползваха от приватизацията и изкупиха на безценица или чрез рекет държавни предприятия. Така цели сектори от икономиката са в техни ръце.

10.11.2009

"Демократичен обрат в България изобщо не е имало"


Обратът, който в България така и не се състоя

20-та годишнина от падането на Берлинската стена и от демократичните промени в България, започнали на 10 ноември 1989 година, са основната тема, по която чуждестранните медии споменават днес България.

Множество германски издания поместват истории на бегълци от бившата ГДР, които са търсили път към Запада, преминавайки през България, а нерядко излежавайки там и присъди. Подобни съдби разказват Франкфуртер Алгемайне Цайтунг и онлайн-изданието на Райнланд-Пфалц. Сайтът на новинарския телевизионен канал N24 пише за това как е била отпразнувана годишнината. В София, например, била символично съборена 20-метрова художествена инсталация, изпъстрена с графити. Един от надписите гласял "Стената падна, но не и мафията".
Според повечето българи комунизмът е бил режим, който им е давал сигурност
За недоволството на българите от начина, по който се извършиха промените, пише австрийският Оберйостерайхише Нахрихтен под заглавие "Промените, които в България така и не се състояха". Мнозина българи и сега са убедени, че превратът в Политбюро е трябвало да гарантира властта на бившите комунисти - се казва в статията, която цитира социолога Владимир Шопов с думите "Демократичен обрат в България изобщо не е имало - и до сега цели кланове и династии от /бивши/ комунисти водят политиката почти като семеен бизнес". В подобен стил е и публикацията на Винер Цайтунг, която разказва, че предпазливостта и песимизмът на хората са преобладавали над еуфорията.
Британските медии поместват две „български” статии, посветени на 20-годишнината от падането на комунизма. „Да се осмелиш да си спомниш за България” е озаглавила материала си в Гардиън преподавателката по история в Университета на Илинойс Мария Тодорова. Тя отбелязва, че българите описват 1989 година не с думата "революция", а с думата „промяна”. „Досиетата бяха отворени, но в сравнение с други източноевропейски общества, опитите да бъде осъдено миналото с помощта на разкрития се оказаха неуспешни”, се казва в статията. Според Мария Тодорова само малък брой българи възприемат системата преди 1989 година като „несъмнено престъпна”. „За мнозинството режимът ограничаваше политическите и икономическите свободи, но даваше сигурност. Падащият жизнен стандарт през 90-те години подсили това усещане. Повсеместното осъждане на комунистическото управление в България беше неуспешно”, се казва в поместената в Гардиън статия.
Ройтерс публикува репортажа на Анна Мудева „Белене: забравеният лагер на смъртта”. Журналистката пише, че от бившия комунистически концентрационен лагер сега са останали само разпадащи се сгради. В материала на Ройтерс се изтъква, че „в цялята страна се усеща разочарованието от последните 20 години на преход, които са белязани от процъфтяваща корупция, престъпност, атмосфера на безнаказаност и нисък жизнен стандарт”.
Австрийският Ди Пресе предава размислите на един таксиметров шофьор в Берлин, по произход българин, който живее в Германия от 30 години и допълнително припечелва пари като... журналист, ползвайки познанията си по руски. Ди Пресе предава в лаконично-афористичен стил наблюденията му от сорта на това: "Демокрация ли? Няма такова нещо. Преди хората нямаха паспорти, но имаха работа, сега имат паспорт, но са безработни". Разликите в начина на възприемане на промените са значителни и се изразяват най-вече в това кой какво разбира под "свобода" - коментира австрийският всекидневник.
"Шпигел" коментира близките контакти на Бойко Борисов с германския ХСС /CSU/
Германското седмично списание Шпигел помества кратка бележка за Бойко Борисов. В нея се изразява учудване защо Асоциацията на европейските данъкоплатци присъжда своята награда тъкмо на българския премиер, след като страната се е прочула главно с това, че там потъват милиони на европейските данъкоплатци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар