вторник, 10 ноември 2009 г.

ВЕРЕСИИТЕ НА СТОЛЕТНИЦАТА

12.08.2009

Установиха нарушения при държавните поръчки на Масларова

Не е спазено изискването за открита процедура за реконструкция на социалния център в Стара Загора.
Фирмата, строила социалния център за 19 млн. лева в Стара Загора е свързана с бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова. Извършено е нарушение при избора на типа обществена поръчка - това е установила проверката на Държавната финансова инспекция.
Не е спазено изискването за открита процедура за реконструкция на сградата, а това е ставало по договаряне чрез обявление.
"Финансовата инспекция установи, че г-жа Емилия Масларова в качеството си на министър и възложител, неоснователно е открила процедура на договаряне с обявление".


06.11.2009

Покрай 100-годишнината от Независимостта Станишев нагушил съветници със 700 000. Мазето на МС задръстено с шапки, байряци и сувенири .


Сергей Станишев е раздал 700 хил. лв. на хора от политическия си кабинет, за да помагат по организацията на рекламирането на 100-годишнината от Независимостта. Хора от политическия кабинет на бившия министър-председател Сергей Станишев са подписали граждански договори, които са им гарантирали допълнителни 700 хил. лв. за дейности по популяризирането на 100-годишнината от Независимостта. Сензационното разкритие направи премиерът Бойко Борисов в отговор на депутатски въпрос за рекламните харчове на "Дондуков" 1.
Сред облажените бил и ексшефът на държавното дружество "Информационно обслужване" Азер Меликов. Той участвал в комисията за обществените поръчки по комуникационната стратегия на МС, чиито членове прибирали годишно за дейността си до 14 хил. лв.


08.11.2009

Данъчните почивали в хотелите на Мургина

Нова престъпна схема около името на скандално уволнената шефка на НАП, Мария Мургина е на път да бъде разкрита от финансови ревизори и разследващи. Тя разкрива, че в годините на управление на Миси НАП, всички данъчни служители са почивали в хотели и станции близки до госпожа Мургина. В хода на разследванията срещу нея, бяха установени петзвездни хотели и комплекси чийто собственик е била именно тя. Болезнено странен е фактът, че именно в тях са почивали нейните колеги на разноските на държавата. Само за един сезон нза почивки хазната е изхарчила десетки милиони левове, налети в СПА центровете на Мургина. За един обяд са се плащали по 100-150 лева от джоба на един обикновен избирател и данъкоплатец. Това доказвало тотално, че Мургина е доказан държавен престъпник, смятат следователи и обвинители. Те са решени да докажат всичко това в съда и обещават, че било въпрос на време.


09.11.2009

Обвиниха бившия шеф на БДЖ в източване на 20 млн. Лева

Христо Монов бил сключил неизгодна сделка за покупко-продажба на спални вагони
Бившият изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов е източил близо 20 милиона лева с купуването на 30 негодни спални вагона. Софийската градска прокуратура повдигна на Монов обвинение за сключване на неизгодна сделка.
Ако бъде осъден, той може да получи 10 години затвор. Подробностите от Асен Иванов.
През февруари миналата година спален вагон от композицията София - Кардам се запали и в пламъците загинаха 8 души. Осем месеца по-късно тогавашния шеф на БДЖ Христо Монов сключва договор за доставката на 30 нови спални вагони.
"Те е трябвало да бъдат прясно рециклирани, но всъщност са произведени преди моето скромно раждане - преди повече от 40 години, през 1967 година. И са рециклирани не 2008, а през 1997-2002 година”, каза градският прокурор на София Николай Кокинов.
Договорът е сключен с швейцарската фирма "Арвекс". Според направената експертиза част от вагоните са били негодни и без техническа документация. Цената е трябвало да бъде максимум 217 000 лева, но държавата плаща тройно повече - по 550 000 на бройка.


09.11.2009

Дават на прокуратурата сделките със земи
Точният размер на щетите се уточнява.
До края на седмицата земеделският министър ще внесе в прокуратурата сигнали за нарушения при разпоредителните сделки със земи. По думите му, щетите нанесени от тях на бюджета, са много по-големи от тези при заменките. Мирослав Найденов съобщи, че е все още не е правено обобщение за точния размер на щетите.
По неофициална информация една от сделките, които ще бъде дадена на прокуратурата е за сградата на Селекционния център в Смолян. Непосредствено преди изтичането на мандата на предишното правителство част от имота е предоставен безвъзмездно на частна организация, без да има правно основание за това. Друга сделка е за имот в с. Иречеково, община Стралджа, където подозренията са, че в бюджета са влезли с 200 хиляди лева по-малко.
От фонд "Земеделие" пък съобщиха, че са изискали ревизия на ведомството от Сметната палата. Един от харчовете, на който са се натъкнали е платени 30 хиляди лева на частна фирма за организирането на несъстояла се пресконференция в Брюксел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар