четвъртък, 26 ноември 2009 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 6

04.08.2009

Арестуваният с подкуп от 100 бона, човек на ГЕРБ
Тошко Тодоров, който въведе в политиката термина “въвод” по време на дебат с бившия вече премиер Сергей Станишев, ще бъде заместник-изпълнителен директор на Националната агенция за приходите, пише сайтът vsekiden.com
Тодоров е икономически експерт от екипа на ГЕРБ и до пролетта работеше на граждански договор като консултант към Държавна агенция “Национална сигурност”. Именно тази му позиция в спецагенцията доведе до скандал по време на предизборната кампания. Самият Тодоров обаче се саморазкри пред “Всеки ден” като консултант на ДАНС и помоли случаят да не бъде коментиран. В последствие с него се зае парламентарната Комисия за борба с корупцията, където бе получен и доклад от настоящата шефка на НАП – Добрич Петя Банкова. Тодоров преди да стане консултант в ДАНС е работил именно за приходната агенция в Добрич. По неофициална информация докладът е твърде обемист, съдържа схеми, факти и имена на хора, уличени в източване на ДДС, между които е и името на Тошко Тодоров. Съставянето му е отнело няколко месеца. Към него са приложени и над 300 страници с документи. Същият доклад е бил изпратен още в средата на март освен до Народното събрание и до Върховна касационна прокуратура, ДАНС и НАП. До момента обаче няма резултат от извършена проверка, или официално оповестен такъв. За Тодоров се знае, че е предложен като икономически съветник от председателя на ГЕРБ и настоящ вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Тодоров стана известен в публичното пространство още през лятото на 2005 година. Тогава през юни бе стреляно четири пъти по къщата му. Тодоров е бил шеф на Териториалната данъчна дирекция в Добрич и зам.-директор на Регионалната дирекция на НАП във Варна до 2008 г.


07.11.2009

Уличават дясната ръка на ГЕРБ-еров кмет в гранде далавери
При финала на всеки свой мандат червеният екскмет Йоан Костадинов откриваше по две-три градинки. Така, заради същите градинки, към края на 12-годишното му управление бургазлии го взеха на подбив, но не се замисляха, че имаше далавера в изграждането именно на паркове и прочее зелени площи. Защото договорите се сключваха с едни и същи фирми-изпълнителки. Дясната опозиция не спираше да алармира обществото. А най-яростният противник на Йоановите градинки тогава беше строителният надзорник Костадин Марков, лидерът на СДС. Сега, две години по-късно, Марков е дясна ръка на кмета от ГЕРБ Димитър Николов и отговаря за строителната политика на общината. И май играе в сценарий, съчинен отдавна от безславно сдалия властта Йоан. Само дето градинките вече са детски, а фирмите – с други имена.„Поредната нова детска площадка бе открита в Бургас“ - с това заглавие се кичат поне 15-тина съобщения в официалния сайт на общината, които на пръв поглед са досущ еднакви. Объркването на непредубедените читатели, че става дума за една и съща информация идва и от дежурните снимки, на които Николов и Марков режат ленти.
Само за първите 6 месеца на 2008 г. в изграждането на детски площадки са инвестирани 1 милион лева общински пари, похвали се през октомври миналата година Костадин Марков. В началото на тази пък, кметът Николов обяви, че „бюджет 2009 ще е за децата и младите хора, имайки предвид заложеното изграждане на детски градини и площадки, а нови държавни изисквания ще наложат корекция в средствата за построяването“. В смисъл, че ще ги оскъпят. И заваляха едни оферти за различни дейности, но все на стойност от 24 до 99 000 лева, които Законът за обществените поръчки не ги лови.


09.11.2009

Дясната ръка от „Ипон” на Борисов – вече шеф в ДАНС
Младен Георгиев, който е един от доверените лица на премиера Бойко Борисов вече се радва на началническо място в ДАНС, научи afera.bg от източници в Агенцията. Младен Георгиев е бивш шеф на охранителната фирма „Ипон”.
По времето, когато Борисов се занимаваше с охранителна дейност Младен Георгиев му бе дясна ръка в „Ипон”. След като Бойко Борисов стана главен секретар на МВР, Георгиев пое ръководството на „Ипон”. Днес, когато вече Борисов е премиер, Младен Георгиев е вече шеф на дирекция в ДАНС.


20.11.2009

Частно парти ангажира няколко патрула на КАТ.
Личното парти за рождения ден на кмета на община “Овча купел” в София, ангажира няколко патрула на КАТ от сутринта. Оказа се, че МВР подсигурява частната сбирка, по заповед на и.д. кмета Минко Герджиков, като в заповедта не е оказан краен час за ангажимента на държавата към празненството.
От 8 ч. сутринта патрули на КАТ ограждат ресторант Монтерей в квартал Изток. Опъната е полицейска лента. Паркингът се изпразва. Слух за тайна сбирка на политически лидери води екипа ни там. Оказва се празненство за 60-годишния юбилей на кмета на община „Овча купел” Пламен Йорданов. БТВ научи, че вчера и.д. кметът Mинко Гeрджиков е подписал заповед, с която нарежда във връзка с мероприятие на кмета на район овча купел, СДВР да осигури няколко неща - от 8 ч. сутринта до края на купона, пред Монтерей да не паркира никой, освен поканените. От 2 ч. следобед, когато е стартът на партито, пак без краен час, по преценка на КАТ, по случай юбилея улицата да бъде затваряна в двете посоки. Документът е изпратен за сведение до няколко адресата в общината и МВР.
"Ще платя каквото е необходимо. не са ми дали договор", каза рожденикът.

24.11.2009

Mинистър загърби предизборните обещания на ГЕРБ и вдигна бялото знаме пред морската мафия
Преди малко повече от 100 дни ГЕРБ дойде на власт с обещанието да се пребори с корупцията и да потърси сметка на предишното управление за всички нарушения. След първоначалната еуфория обаче от транспортното министерство вдигнаха белия флаг и плюха върху предизборните обещания.
Назначаването на човек с установен от инспектората конфликт на интереси за шеф на толкова важна администрация като морската, показва само едно, че министър Александър Цветков не може или не желае да се справи с мафията, оплела цял един отрасъл.
Министърът показа и на собствените си служители, че на неговата дума не може да се разчита. Защото след като веднъж е одобрил доклада за нарушенията на морската администрация, след това публично обвини инспектора, който е изготвил документа, че не си е свършил работата. Оттук докрая на мандата можем да се обзаложим, че от инспектората на транспортното министерство няма да излезе нито един доклад, констатиращ нарушения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар