четвъртък, 12 ноември 2009 г.

ЗА МАЛКАТА ПОСТНА ПИЦА

05.11.2009

Премахват облекченията за инвеститори
След като правителството на тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС изпълни заканата си и прие в края на миналата година въвеждането на нулева ставка за корпоративния данък за определени групи, сегашният парламент... я отмени. Това касае инвеститори, които вложат над 10 млн. лв. в селското стопанство, в преработвателната промишленост, във високите технологии, или в инфраструктурата, няма да плащат данък върху печалбата си за текущата година. Първоначалната идея беше нулевата ставка да важи за пет години при еднократна инвестиция от 10 млн. лв., но по настояване на БСП се прие облекчението да важи година за година. Ситуацията е сходна с тази около премахването на данъчните преференции за младите семейства с ипотечни кредити,

06.11.2009

Новите пенсионни добавки се отлагат
Безработицата достигна 8,23% през октомври.Безработицата у нас няма да надхвърли 9,3% до края на годината, прогнозира министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Толкова е в момента средната безработицата в Европейския съюз. За последния месец у нас броят на хората, които са останали без работа, се е увеличил с 0,2%. Социалното министерство отчете, че в резултат на антикризисните мерки равнището на безработицата в България се задържа под средното за европейските страни.
През последния месец 30 предприятия са подали заявления за масови съкращения на общо около 2 хиляди и 500 души, предимно машинни оператори, шивачки, репортери и полиграфици. И още една новина от социалното министерство: за юли се отлага увеличението на вдовишките добавки и добавките за пенсионерите над 75-годишна възраст.


09.11.2009


Орязват наполовина еднократните помощи за близнаци
Предвижда се да отпадне и еднократната помощ за майките-студентки
От следващата година еднократните помощи, които държавата дава на родителите на за близнаци, може да бъдат намалени двойно, съобщи заместник министърът на труда и социалната политика Христина Митрева.
Така, вместо по хиляда и 200 лева, родителите на близнаци ще получават по 600 лева.
Предвижда се да отпадне и еднократната помощ за майките-студентки. Сега те получават по 240 лева на месец, докато децата им навършат една година.
Христина Митрева уточни, че това не е предложение на социалното министерство, а на Министерство на финансите."Все пак ние трябва да се съобразим с трудностите, пред които е изправен държавният бюджет и това е решение на Министерския съвет - така че може би за 2010 г. това ще бъде направено като промяна в закона за семейните помощи и деца", обясни Митрева.


09.11.2009

Без държавна финансова помощ за потребителските организации у нас
Това се случва за първи път от 15 години.
За първи път от 15 години държавата няма да помогне финансово на потребителските организации у нас. По традиция отпусканите средства са пет пъти по-малко отколкото средно в страните от ЕС.
Каква е причината - от министерството на икономиката обещаха да отговорят утре.
Според българското законодателство потребителските сдружения трябва да са икономически независими от производители, вносители и търговци. По тази причина 100-те хиляди лева държавни пари, които се разпределят между 7 организации, се оказват от значение.
"Със сигурност няма да затворим и няма да изчезнем, но ще си ограничим това, което можем да направим. И както наскоро обещах в ефир да направим изследване има ли вредни вещества в черния хляб, сега няма да го направим", каза Богомил Николов, Българска национална асоциация на потребителите.

11.11.2009

С бюджет 2010 ГЕРБ ухажвал богатите

Бюджетът за 2010 г., подготвен от правителството, е прекалено черноглед, а наред с това облагодетелства едрия бизнес и богаташите. Тези два основни дефекта на проекта бяха разкритикувани вчера от икономистите на БАН. Чу се и призив временно да бъде отменен равният данък за доходите, като се въведе втора, по-висока ставка за по-заможните българи.
Остава загадка защо кабинетът предвижда 2% спад за 2010 г., при положение че в своите "Мерки за възстановяване на икономиката" прогнозира, че кризата ще бъде преодоляна още през април, коментира проф. Гарабед Минасян. Според колежката му Татяна Хубенова очакванията за притока на чужди инвестиции - около 3 млрд. евро догодина, също са занижени. Основните търговски партньори на България вече се окопитват от рецесията, така че спадът на икономиката няма да е повече от 1%, смятат независимите икономисти. Подобни са и прогнозите на МВФ и Европейската комисия за България.
Йордан Христосков, който доскоро бе шеф на НОИ, упрекна правителството във флирт с едрите корпорации. Той смята, че бюджет 2010 г. е противоречив, защото се опитва да удовлетвори и бедните, и богатите. Според Христосков кабинетът е трябвало да събере кураж временно - само за идната година, да отмени плоския данък, като въведе необлагаем минимум и втора ставка от 15 или 20% за хората с по-високи доходи. При замразяване на минималната заплата е логично да има необлагаем минимум, посочи експертът. Намаляването на осигурителната тежест с 2-процентни пункта едва ли ще спаси 200 или 100 хиляди работни места, а ще лиши пенсионната система от 400 млн. лева, изтъкна още Христосков.

НЕРЕДНОСТИ
Според Христосков е гаф, че таванът на пенсиите остава 700 лв. и през 2010 г. - още преди 5 години държавата бе обещала да премахне ограничението. Грешка е също, че се замразява на 2000 лв. максималният осигурителен доход. Запазването на този предел облагодетелства богатите, смята Христосков.
Той посочи като плюсове на бюджетната политика догодина увеличаването на вдовишките добавки и въвеждането на парична помощ за най-възрастните пенсионери. В същото време обаче изтъкна, че по-младите, работещите бедни и безработните са пренебрегнати.

Послеслов:
Основната депутатска заплата се увеличава със 75 лева и вече ще е 2196 лева при 2 121 лева досега. Месечните пари на президента също се увеличават - със 150 лева, и вече ще са 4 391 лв. на месец. Те са равни на две депутатски заплати. Възнаграждението на председателя на парламента Цецка Цачева ще е 3 403,80 лв. Толкова ще взема и премиерът Бойко Борисов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар