неделя, 27 декември 2009 г.

АНТОЛОГИЯ НА НЕОКОМУНИЗМА 11

Фирма, търгуваща с оръжие, свърза минало с настояще в един и същи скандал.

През 1994 година, избухна скандал по Йеменска оръжейна сделка. Тогава българското Министерство на отбраната продаде танкове, двигатели, хеликоптери и резервни части на единият Йемен със столица Аден. Държавната фирма "Кинтекс" пък продавала оръжие за Северен Йемен със столица Сана. Няколко години преди това бях получила документи за регистрацията на смесена българо-турска фирма, създадена и регистрирана в разгара на изселването на българските турци. Според документите, служители на тази фирма, с название "СЕМА", са участвали пряко в уговарянето на транспорта по Йеменската сделка.
Фирма "СЕМА" се оказа регистрирана като филиал на турската "Тюркал туризъм ве тиджарет аноним ширкети" /по Указ 56/ на 13 юли 1989. Регистрацията се извършва на закрито заседание на Фирмено отделение на Софийски градски съд от българския гражданин Михаил Марков, който между другото е представител на "Балкан" в Истанбул. Като уставен капитал са внесени 20 000 долара, без да е ясно /от молбата на същия М. Марков до Софийски градски съд, Фирмено отделение/ кой точно дава парите за регистрацията на "СЕМА". Пълномощното за регистрация на филиала се оказа заверено в Генералното консулство в Истанбул. По случая намерих и Заповед №16 от 26. 06. 1989 г. /четири месеца преди свалянето на Тодор Живков - бел. Л. М./ на Министерство на икономиката и планирането /МИП/, като известени за това са били Стоян Овчаров и Андрей Луканов.
И така през 1994 година шест години след регистрацията, стана ясно, че фирма "СЕМА" се ръководи от бившият офицер от военните спецслужби Пламен Динев, който според хора от военното контраразузнаване е бил близък на полковник Тодор Пометков,. Същият ръководител на "СЕМА" /през 1994 г. - бел мои/ П. Динев, пак според свидетелства на спецофицери бе човекът, участвал в друга скандална история. Той бе осъществил пряко оперативната разработка по разузнавача Димитър Димитров. /Д. Димитров е бил разстрелян по издадена смъртна присъда от скалъпено дело през 1986 г. Що се отнася до П. Динев, то той е призован като свидетел по така нареченото Генералско дело, което се води след 1989 г. във връзка със смъртта на разузнавача Д. Димитров. - бел. мои./ ЛЮБА МАНОЛОВА

26.01.2007

Трима мъже бяха ранени, а 7 са арестувани след въоръжена престрелка
снощи във Варна

Инцидентът е станал пред известно заведение в района на ж.п.гарата в града,
което в този момент е пълно.
Смята се, че снощната стрелба е поредният епизод от войната за
преразпределение на наркопазара в морския град.

Ранените мъже са на възраст между 20 и 24 години. Даниел Христов, Тодор Алексиев
и Александър Венелинов още снощи са приети в болница Света Анна. Най-тежко пострадалият е с огнестрелни рани в гръдния кош. Според лекарите състоянието и на тримата е стабилно, а от телата им са извадени няколко куршума.

д-р Захари Говедаров - завеждащ ортопедично отделение: “Единият току що беше опериран, който е със счупване на подбедрица и имаше проектил, другия не се
нуждае от спешна операция, той имаше счупване само на малката кост на
подбедрицата - стабилно състояние.”

По информация на полицията въоръженият сблъсък е между враждуващи престъпни групировки. Случаят са свързва с започналата още в края на миналата година война
за преразпределение на наркопазара в града. Седемте задържани ще останат в ареста
за 24 часа. Полицията работи по установяване на извършителите и мотивите за
стрелбата. По случая е образувано досъдебно производство. BTV

18.06.2009

Корупцията ликвидира паметници на културата

Прокуратурата разследва Националния институт за паметници на културата заради незаконно издадени разрешения за строителство, съобщи електронното издание нюз.бг.
В материалите по делото влизат стотици разрешителни за строителство в некропола на Античния Некропол по проекти, съгласувани с института.
За последните три години в Созопол са били издавани по 400-500 разрешения за строителство годишно, съобщи Калина Чапкънова, говорител на прокуратурата в Бургас. 60% от тях са за строеж в некропола на Аполония Понтийска. Разследване е установило, че при строителните дейности са били разрушени множество археологични паметници на културата.

22.12.2009

Взривиха джипа на депутата от ДПС Делян Пеевски

Джипът на депутата от ДПС Делян Пеевски е бил взривен тази вечер, съобщи БГНЕС. Инцидентът е станал на булевард „Пушкин" в столицата. В района имаше полиция, пожарна и екип на ДОТИ. При инцидента няма пострадали хора, а самият Делян Пеевски в момента не е в страната.
Взривът е избухнал в кофа за боклук, до която е бил паркиран джипът "Порше Кайен". Изпочупени са всички стъкла на возилото.
Според първоначалната информация возилото е собственост на "Нова българска медийна група", но e билo отдаденo за ползване на охранителната фирма "Командо". Според други източници джипът е ползван от семейството на Делян Пеевски. Самият той заяви пред БГНЕС, че някаква кофа за боклук е гръмнала и няма никакъв инцидент с негова кола.
Делян Пеевски бе отхвърлен за член на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в 41-то НС. Кандидатурата на Пеевски от ДПС бе отхвърлена последователно в две гласувания в пленарна зала. През май Върховната касационна прокуратура не установи данни за извършено престъпление от общ характер във връзка с произхода на средствата, с които майката на Пеевски Ирена Кръстева е извършила сделките, посочени в сигнал на народния представител от 40-то НС Мирко Димитров от партия "Атака". В сигнала на депутата се настояваше да бъде извършена проверка за произхода на капитала на Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски и изплатени ли са дължимите от тях данъци като физически лица. В сигнала се твърдеше, че на 3 декември 2008 г. двамата са поели контрола над ТВ7 ЕАД и "Експрес БГ" АД чрез „Нова българска медийна група", като консултанти по сделка с инвеститор. http://dariknews.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар