вторник, 22 декември 2009 г.

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИЯТ СЛУГИНАЖ

18.12.2009

Пресата у нас все по-удобна за властта. Политиката и медиите пожълтяват.
След изборите много от печатните медии коренно променят отношението към властта, показва изследване на Лабораторията за медиен мониторинг на фондация "Медийна демокрация”. Проучването, изготвено от агенция "Маркет Линкс”по поръчка на организацията, бе представено в четвъртък и обхваща последните 11 месеца.
Преди парламентарните избори медиите имат едно отношение към определени политически партии и личности, а след изборите променят позицията си на 180 градуса, обясни доц. д-р Орлин Спасов, ръководител проекти във фондацията. Според него е притеснително, че доста издания са станали твърде конюнктурни.
Преди и след изборите някои вестници напълно променят отношението към настоящия премиер Бойко Борисов, показва Картата на медийните зависимости, изготвена от фондацията. Диаметралната смяна в позицията най-ясно личи при вестниците "Атака”, "Класа”, както и изданията "Монитор”, "Телеграф”, "Експрес”, част от медийната група на Ирена Кръстева, които от яростни критици на Борисов се превръщат в негови най-верни защитници.
"Бойко вкарва чалгата в парламента” пише "Телеграф” преди вота, а след идването на правителството заявява: "Бойко погва вещиците на Станишев”.


12.03.2009

Георги Коритаров станал анализатор в ДАНС

Георги Коритаров е станал нещатен сътрудник на ДАНС, пише в. "Уикенд". Според изданието той два пъти в седмицата се отчитал на офицерите в българското ФБР и пишел анализи за отразяването на престъпните процеси в медиите.


Автомобилът на уволнения от Нова телевизия журналист редовно е забелязван пред сградата на ДАНС на ул. "Черковна". Коритаров бил изключително доволен от новото си занимание, защото така запълвал свободното време. Според „Уикенд” той че често се навъртал и около членовете на генералския кръг "Монтерей". Възможно е обаче там да го внедряват именно от ДАНС, разсъждават пред седмичника запознати.
След като бе уволнен Коритаров на няколко пъти знаково се появи с Алексей Петров в публичното пространство. Първо обяви, че ще пише книга с него, после Алексей Петров го заведе в УНСС да води лекции.
Очаква се покрай Петров Коритаров в скоро време да стане и анализатор на психологическите проблеми на каратистите, научи afera.bg


24.11.2009

Младите "гербери" се учат на политическа култура и общуване с медиите

“Политическа култура” и “Как да общуваме с медиите?” бяха темите от втория модул на третата Политическа академия организирана от ПП ГЕРБ. От Кюстендилска област участие взеха младежите Николай Спасов и Димитър Петков. Паралелно с академията се проведе и обучение по “ Административен капацитет”, като в него взеха участие младежи преминали предишните две академии организирани от партията.
Програмата на академията включваше обучение по темите- медийно присъствие, политическа теория и политическа култура. Лектори бяха Севделина Арнаудова, Пресцентър на ПП ГЕРБ; Никола Николов, журналист ББТ и Радослав Точев, съветник по външнополитическите въпроси на Министър – председателя Бойко Биросов.
Гости на академията бяха министърът на финансите и вицепремиер Симеон Дянков и евродепутатът Владимир Уручев, които проведоха дискусии с младежите на различни теми.


26.11.2009

Бареков стана ортак с Доган! Ники Дудука изгърмя от bTV заради Христо Ковачки.

“Виж утре блога след 8,30! Лека нощ!” Този SMS бе разпратен от Николай Бареков до негови приятели и колеги в 0,40 ч. в неделя срещу понеделник. “Написах есе”, обясни той. Есето обаче се оказа... молба за напускане от bTV!
На сутринта шофьорът на вече бившия водещ на “Тази сутрин” паркира луксозния му джип пред кооперация на няколко крачки от Народното събрание. В нея се помещава новият кабинет на Ники Дудука. Той е част от апартамент, нает от сайта bnews.bg, който според мълвата е поредната медийна “хапка”, лапната от триото Ахмед Доган-Ирена Кръстева-Делян Пеевски. “Не съм собственик на сайта, не работя в него, не получавам заплата”, кълне се Бареков. Запитан какъв е тогава и защо офисът му е тук, той “скромно” отвърна: “Да кажем, че съм гуру”. Според запознати обаче именно журналистът е създател на bnews.bg, за който се твърди, че е получил финансово рамо от Делян Пеевски от Нова българска медийна група.
Как се стигна до “развода” между bTV и Ники Дудука, маскиран цяла седмица като тежък грип, повалил на легло водещия? В медийното пространство вече циркулират няколко версии – коя от коя по-скандални. Най-горещата от тях гласи, че Николай Бареков е станал ортак с Ахмед Доган и ще бъде лицето и мозъкът на новата медийната империя, която Сокола изгради посредством подставените си лица Ирина Кръстева и сина й Делян Пеевски.
Според хора от медийния бизнес до ръководството на bTV са достигали сигнали за това, че “Бареков осребрява присъствието си на екрана”, “че поема ангажименти, които не може да свърши”. “Много хора са идвали при нас и са ни казвали за това”, заявиха пред столичен ежедневник хора от ръководството на най-голямата частна телевизия. И за тях, както и за зрителите, бил необясним луксозният начин на живот на Бареков. “Колегата ни ходи с охрана от петима души, кара три джипа - разходи, които не може да си позволи само от заплатата”, недоумяват хора от bTV. Дудука обаче ги контрира с обяснението, че родата му е богата и затова си позволявал всички екстри.
Другата версия гласи, че Мистър “Имаме новина” е “изгорял” заради Христо Ковачки. Запитан вярно ли е, че близостта му с разследвания и пуснат под гаранция олигарх е развалила отношенията му с bTV, Бареков отвръща: “Не съм си развалил отношенията с bTV, а и Ковачки може би е бил веднъж в предаването. Имахме рубрика, в която всяка политическа партия можеше да си плати някаква сума и да представя партийната си програма. С решение на директорите на bTV тази рубрика беше 10 минути един път в седмицата.
http://www.bulpress.net/article/15032

Няма коментари:

Публикуване на коментар