четвъртък, 17 декември 2009 г.

ЗА МАЛКАТА ПОСТНА ПИЦА 2

19.11.2009

ИНВЕСТИЦИИТЕ В ИНДУСТРИЯТА НАМАЛЯХА С 40%

Направените инвестиции в индустрията през 2009 г. ще бъдат с 37,2 на сто по-малко в сравнение с предходната година. Това показва инвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт (НСИ), проведена сред промишлените предприятия през втората половина на октомври.
Частният сектор планира да извърши около 78% от всички капиталови разходи, предвидени за 2009 г. В сравнение с 2008 г. обаче предвижданите инвестиции от тях през тази година намаляват с 36 на сто. Още по-голямо понижение - с 40,9 на сто, очакват държавните и общинските дружества. За сравнение при предишната инвестиционна анкета, проведена преди шест месеца, предприемачите в частния сектор предвиждаха намаляване на капиталовложенията си с 32,7%, тези в публичния сектор - с 45,5 на сто.


13.12.2009

25 лева коледна надбавка ще получат пенсионерите с пенсии до 200 лв.

Това са един милион и сто хиляди пенсионери.До 4 януари надбавките ще бъдат получени. Това съобщи премиерът Бойко Борисов.
Оказа се, че две министерства са се провинили - земеделското и министерството на регионалното развитие и благоустройство - и са раздали коледни бонуси на служители са. Бонусите са раздени без да са съгласувани с премиера.
Бонусите ще бъдат удържани от следващите заплати на служителите.
Добавките, раздадени от правосъдното министерството няма да бъдат отменяни, защото по думите на премира, те са си от бюджета на правосъдното ведомство.
Припомняме, стана ясно, че по предварителни данни бюджетът за месец ноември ще завърши с малък излишък от около 48 млн. лв.


14.12.2009

Пенсионери: Да ни товарят на влак и право в концлагера!

“Премиерът Бойко Борисов и пловдивският кмет Славчо Атанасов са новите Хитлер, а ние, пенсионерите, сме в ролята на евреите. След като ни третират като такива, по-добре да ни натоварят на един влак и да ни закарат в някой концлагер, вместо да ни мъчат.”
Така се изцепи вчера 72-годишният Иван Николов по време на митинга на пенсионерите и хора с намалена трудоспособност пред общината в Пловдив. Недоволството е срещу решението на общинския съвет за поскъпването на пътуванията в градския транспорт.
Досега навършилите 70 г. и инвалидите си вадеха карти в началото на годината (от 15 до 90 лева в зависимост от месечните си доходи) и след това не плащаха превоза. След 1 януари 2010 г. освен карта те ще трябва да дават по 40 ст. на пътуване. Редовната цена на билетчето е левче.


15.12.2009

Парното поскъпва от 1 януари

Парното в страната може да поскъпне от Нова година с до 8%. Това прогнозира изненадващо председателят на държавния енергиен регулатор Ангел Семерджиев. До началото на отоплителния сезон имаше прогнози, че топлото няма да поскъпва тази зима, но обяснението е, че руският природен газ ще поскъпне от Нова година значително повече от това, което първоначално очакваха в комисията регулатор.
Булгаргаз иска синьото гориво да поскъпне с над 17%. Според комисията увеличението ще е между 10 и 15 на сто. Но дори и в този случай цената на парното ще трябва да скочи с до 8%. Пред bTV председателят на комисията за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев подчерта, че регулаторът търси всякакви резерви. Комисията ще огласи точните си предложения с новите цени на парното и газа най-рано в петък.

17.12.2009

Цените на някои карти за столичния градски транспорт скачат

Столичният общински съвет гласува промени в цените на някой от преференциалните карти за пътуване в градския транспорт. Промените засягат цените на картите за студенти, както и на някой от билетите за пътуване в градския транспорт.
От 1 януари с 20 до 50 стотинки се увеличават цените на комбинирания билет за наземен транспорт и метро, хартиените и електронните билети за пет и за десет пътувания в наземния транспорт, както и в метрото. Въвеждат се два нови типа карти за пътуване в цялата градска мрежа - за шест месеца и за една година, които съответно ще струват 255 и 500 лева.
С два до десет лева се увеличават цените на картите за пенсионери над 68-годишна възраст. Цените на картите за пътуване на ученици и студенти също се променят. Месечната карта за студенти за пътуване за една линия ще бъде девет лева, за две линии - 12.50 лева, а за цялата градска мрежа - 21.50 лева. Месечната карта за ученици за една линия, две линии и за цялата градска мрежа ще струва съответно 9 лева, 12 лева и 20 лева.
Въвеждат се и три вида карти за пътуване на хората с увреждания - според степента на нетрудоспособност. Карти за пътуване в градския транспорт в столицата ще могат да купуват с намаление не само студентите от софийските университети, а и студенти с постоянен адрес на територията на Столичната община.

Няма коментари:

Публикуване на коментар