вторник, 15 декември 2009 г.

ВЕРЕСИИТЕ НА СТОЛЕТНИЦАТА 2

24.11. 2009

По времето на кабинета “Станишев” Жени Живкова ушила властта с 4 млн. лева . Батко броил на Татовата внучка 250 бона за униформи.

Видната социалистка и моден корифей Жени Живкова се е нагушила с почти 4 млн. лв., пласирайки своя конфекция в държавни структури, докато на власт бе нейната БСП. Въпреки ангажиментите си на народен представител в предишното 40-то народно събрание внучката на архитекта на социалистическия строй у нас Тодор Живков е съумяла да спечели десетки конкурси и да облече няколко ведомства в своите костюми. Това сочи официалната информация, с която разполага Агенцията по обществените поръчки. Отделно обаче бивши колеги на Живкова твърдят, че ексдепутатката е намазала още доста пари, като е сключвала сделки без дори да е проведен конкурс. Жени е продавала на едро буквално до последните дни на кабинета "Станишев", когато е наета да облече служителите на Националната служба за растителна защита. Срещу около 100 хилядарки фирмата й "Калебо" е пременила 85 чиновници във ведомството с нови сака, панталони, поли, ризи и вратовръзки.


28.11.2009

Яхтените измами

Цените на яхтите у нас варират от 200 000 до десетки милиони лева. Най – скъпата лодка у нас е закупена за около 20 милиона лева ! Луксозната вещ изкушава не само заможните, но и хората с нелегални доходи. Това беше причината данъчните да започнат масирана проверка на притежателите на яхти за над 100 000 лева.През последните месеци обект на проверка бяха 195 яхти.
„От тях 75% или сто и тринадесет проверки са приключили без последващи действия за възлагане на ревизия, т.е. при тях не са установени нарушения. Това е така, защото във всичките тези случаи ,при проверките са представени договори за заеми от физически или юридически лица или договори за кредити с банки, които ние не можем да игнорираме.” – Галя Димитрова – директор на „Управление на изпълнението” в НАП
„ Фирма, която има яхта за 120 000 , по години приходите са и много ниски: 2008 г. са 99 000 /финансов резултат е около 16 000/, 2007 г. са 41 000 с финансов резултат отново 16 000, предходните години има нулеви годишни декларации, т. е. декларира, че не извършвала дейност” – Виолета Георгиева – „Селекция и координация” в НАП – Бургас.
Не липсдат случаи на фирми, чиито годишни приходи са в пъти по-малко от разходите за годишната поддръжка на яхтата!


02.12.2009


Застрояването на Слънчев бряг


„Слънчев бряг в момента е едно бетонно гето. Бяха изпрани няколко десетки милиарди лева. Строителството беше безконтролно, хаотично и в не особено привлекателен вид.” – Евгени Чачев .

На 6 юни 1958 г. Министерски съвет приема постановление №120 с което слага ночолото на изграждането на Слънчев бряг. Предварителното задание, което е спуснато е за проектиране на малък комплекс с 1 500 легла.
Началото на промените в Слънчев бряг е през 1994, когато се взима решение за приватизацията на комплекса. С годините натискът и сблъсъкът на интереси ще доведе до катастрофални последици, включително и до няколко показни убийства. През 2001 след взрив в Несебър насочен срещу осъдения за нарко разпространение Димитър Желязков – Очите загиват трима души, сред които и съпругата му. Четири години по – късно снайперист слага край на живота на знакова фигура от подземния свят - Георги Илиев. През 2007 е застрелян един от най – едрите хотелиери в района и председател на Общинския съвет в Несебър – Димитър Янков.
В продължение на няколко години, в Слънчев бряг, „лявата ръка не знае , какво прави дясната”. Масовото строителство започва през 1999 г. Новите собственици искат бързо да си върнат парите дадени за приватизация. Новите обекти се строят в зелените прощи, като напълно ги унищожават.
По този начин са съсипани всички курорти на България.


03.12.2009

Строяхме ненужни бентове, генералът вземаше 20%

“Генерал Никола Николов инсценираше бедствия. После ни възлагаше обществени поръчки и искаше 20% от авансовото плащане. Докато беше шеф на Гражданска защита, вземаше по 10%. Като стана шеф на политическия кабинет на Емел Етем, почна да взема по 20%. Казваше, че парите са за Емел Етем. Последно ни взе два пъти по 50 златни пендара, но обществена поръчка не ни даде. В някои случаи бяха предизвиквани ненужни реконструкции, за да се усвояват средства.” Тези обвинения хвърли вчера в ефира на Нова тв строителният предприемач от Павликени Димо Станчев.
Общо 105 480 лева са похарчени за изграждане на 105-метрова подпорна укрепителна стена на река Перущенска под ул. “Крайречна” в град Перущица / по 1000 лева на метър/. Парите били отпуснати на два транша в края на декември 2004 г. и пролетта на 2005 г. Средствата обаче били усвоени от фирмата изпълнител ЕТ “Мимоза - Явор Петров”. Според ДАКСИ тя е регистрирана на ул. “Сливница” във Велико Търново. Но по документи в общината в Перущица седалището е в павликенското с. Върбовка. Искането за изграждането на подпорната стена е направено от общината в Перущица на 11 август 2004 г. Това става, след като комисия оглежда щетите от проливните дъждове на 3 август, отнесли част от пътя. Там се намира двуетажна общинска сграда, където е и полицията в Перущица.

03.12.2009

Застрахователни агенти скрили общо 12.5 млн. лева

Общо 11 954 застрахователни агенти, работещи на комисионна към 39 застрахователни компании, са укрили 12.5 млн. лева доход за миналата година, съобщи Националната агенция за приходите.
Всички такива агенти, укрили доходи, са получавали комисионни или доходи по граждански договори със застрахователи на българския пазар. Нито един от тях не е подал данъчна декларация и не е платил дължимите данъци, посочват от НАП. Общо 20 от агентите, които са скрили най-големи суми, ще бъдат уведомени за това по телефона от НАП.
Инспекторите на агенцията са проверили документите на 39 застрахователни компании, в които са намерени доказателства за платените суми на общо 65 967 агенти. След проверка на НАП е изяснено, че други 1340 от застрахователни агенти са подали декларации, но не са попълнили необходимите приложения. Общата сума, която те са получили според справките от застрахователните дружества, е 3.2 млн. лева.


15.12. 2009

Ив. Костов: 7 млрд. от бюджета липсват!


Вместо 32 млрд. сега бюджетът ще е 25 млрд. заради управлението на предишното правителство, заяви Иван Костов в студиото на "Тази сутрин".Финансистът припомни, че още преди половин година е предупредил за загубите от 7 млрд. лева в края на тази година. Костов уточни, че в момента се правят съкращения и икономии, за да бъдат спасени пенсиите. Той призна, че е несправедливо хора, които са се осигурявали на 65 лева днес да получават пенсия 120, а онези, които са плащали по-високи осигуровки са лишени от коледни добавки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар