сряда, 23 декември 2009 г.

СВЕТЪТ ЗА НАС 4

17.11.2009

В Евросъюза България пак е най-корумпирана

Най-некорумпираните държави в света имат най-висок индекс, близък до 10, “най-покварените” са близо до нулата в класацията на “Прозрачност без граници” сред 180 държави.
България е включена за първи път в измерването на корупционния индекс на “Прозрачност без граници” през 1998 г. Тогава нивото е най-ниско - 2,9. През годините започва да се покачва. През 1999 г. става 3,3. През 2000 г.- 3,5, 2001 г. - 3,9, 2002 г.- 4, 2003 г. - 3,9, 2004-та - 4,1, 2005-а и 2006-а е 4,за 2007 г. е 4,1.
Индексът рязко пада с пет пункта през миналата година - до 3,6. Като цяло за 10 години той упорито се задържа на ниво около 4.
България е на 71-во място сред 180 държави в класацията на “Прозрачност без граници” за 2009 г., която се основава на индекса за възприятие на корупцията. Тя е успяла да се изкачи в подреждането с едно място спрямо 2008 г., и е подобрила показателя си с 0,2.

09 .12. 2009

Според "Икономист": Външните дългове на частния сектор са риск за валутния борд

Българската икономика ще се възстановява мъчително от кризата, като "светлина в тунела" се вижда чак от 2011 г., а силните темпове на растеж едва ли ще се върнат скоро. Това сочат представените вчера в София последни прогнози на аналитичното звено на списание "Икономист" - "Икономист интелиджънс юнит" (EIU), и Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР), която е един от големите инвеститори в Югоизточна Европа и България. Големите рискове пред страната според "Икономист" са натрупаната външна задлъжнялост на частния сектор, лошите кредити и стагнацията в банковото финансиране, като от EIU смятат, че страната ще има нужда от финансова помощ от МВФ и ЕС.

09.12. 2009

България ще изгуби около 120 млн. евро по САПАРД

България ще усвои около 73% от предвидените 445 млн. евро по земеделската предприсъединителна програма САПАРД, която приключва окончателното в края на годината. Това означава, че страната ще изгуби около 120 млн. евро. Това прави почти една трета от цялото финансиране по програмата. "За съжаление оценката за приключването й е песимистична", каза пред депутатите от парламентарната комисия по европейските въпроси Силвия Инджова, директор на Националния фонд в Министерството на финансите, чрез който се осъществява разплащането на всички европроекти.
По думите й натрупването на неизползвани средства по САПАРД е започнало след подписването на финансовия меморандум за 2004 г. (Според правилата за всяка година се определя сума, чието усвояване може да продължи и през следващите две). Дотогава е отчитано 100 % изпълнение на финансирането по програмата. САПАРД. Според статистиката през 2004 г. са "хартисали" 27 млн. евро, за 2005 г. - 45 млн. евро, а за 2006 г. се очаква да бъдат около 47 млн. евро.



16.12.2009

Българите са с най-ниската покупателна способност в ЕС

Българите имат най-ниската покупателна способност в ЕС. Това сочат данните на Европейската статистическа служба за 2008 г. Покупателната способност се изчислява на единна база за целия съюз, равна на 100%, която показва възможността за покупка на един и същ обем стоки и услуги в различните страни. Така в България стойността е 41% спрямо средното за ЕС.

23.12.2009

Яко, секси и малко мафиотско – това е лицето на поп културата в България.

В света на чалгата жените са сладки и секси, мъжете карат бързи коли и правят лесни пари, пише германският в. "Зюддойче Цайтунг".Яко, секси и малко мафиотско - такова е лицето на попкултурата в България.
Тя не само отразява промените в посткомунистическата ера, но и влияе на политиката, пише германският в. "Зюддойче Цайтунг" (SuedDeutsche.de) в днешния си брой.
Феноменът се казва чалга - нов вид музика с отчетлив ритъм, ориенталски хармонии и фриволни текстове, които излъчват послания, намиращи резонанс и на политическо равнище. В света на чалгата жените са сладки и секси, мъжете карат бързи коли и правят лесни пари, без непременно да е сигурно, че всичко е законно.
В България чалгата се е превърнала в ключов феномен на посткомунистическата трансформация,убеден е професор Клаус Рот, етнолог и антрополог от Мюнхен. Чалгата изпълва делничната култура. В ролята на герой на неясното настояще се оказва неопатриархалният мачо, който е як и атлетичен, а при определени обстоятелства и леко мафиотски тип.Много от представителите на този нов елит произлизат от старата комунистическа партия, други пък са дошли от селата. В София има чалга клубове, в които с удоволствие се отбиват и политици.
Дали в държави като България, Румъния, Сърбия, Албания или Гърция изобщо съществува политическа култура? И ако да, по какво се различава от обноските на елита другаде?


23.12.2009

Съмнителният улов на "шерифа" Борисов

Йожи, Хамстера и Културиста - това са прякорите на актуалните "медийни звезди" в България, четем днес в австрийския Ди Пресе. Дали те са главатарите на най-опасната банда или пък са просто престъпници на дребно?

Дали Ивайло Евтимов, Антон Петров и Прокопи Прокопиев действително са главатарите на най-опасната банда, занимаваща се с отвличания, и основните мозъци зад сензационните случаи на похитени за откуп през последните години? Или са само престъпници на дребно, които "шерифът-премиер" Бойко Борисов е заловил, за да демонстрира своята непримиримост към престъпността? Вероятно този въпрос ще продължи да занимава българската общественост и през Новата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар