събота, 3 декември 2011 г.

БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ … 2

Още по скандала с църковните земи в Камен Бряг

По проект софийската фирма “Пирин Голф Пропърти” трябва да застрои южната част на “църковните ” земи в с. Камен бряг – в непосредствена близост до все още непроучения от археолозите античен некропол, от където се отваря прекрасна панорама към морския хоризонт. Въпреки че тук живеят много застрашени от изчезване растителни и животински видове, вписани в Червената книга на Европа, бившият директор на РИОСВ Варна Синан Мехмед /ДПС/ е одобрил застрояването на терена, като е дал становище, че не е необходимо да се прави екологична оценка, сочат документите.
Справката в служба “Геодезия, кадастър и картография” в община Каварна потвърди, че бившата църковна земеделска земя сега е урегулиран поземлен имот за ниско жилищно застрояване. Според кадастралните данни Църквата, частният инвеститор и фирмата “Напредък 2006″ (в която участва скандалният местен енорийски свещеник Методий – със светско име Ставри Хлебаров) са си поделили апетитния терен от 100 дка още през 2007 г. Видно от нотариалния акт това е станало с одобрението на варненския владика и на Епархийския съвет към митрополията. Към момента фирма “Пирин Голф Пропъртис” държи собственост върху 30 дка от апетитната земя, 10 дка са на “Напредък 2006″, а останалите 60 дка са на църковното настоятелство към храма на съседното на Камен бряг село Свети Никола.
Въпреки юридическите факти митрополит Кирил продължава “да хвърля прах” по страниците на местната преса, че земята край Камен бряг никога не е била продавана, нито ще бъде продавана или застроявана, защото била на Църквата.
Да, не е била продавана, но преди подялбата църковното настоятелство в съседното село Свети Никола с председател отец Методий (Ставри Хлебаров) я прехвърля на близката до божия служител фирма “Напредък 2006″ със задължението земята да бъде застроена. Между другото, тук трябва да отбележим, че никъде в съхраняваната в Община Каварна папка с документи не открихме протокол от заседанието на църковното настоятелство (Бел. ред.: сделката е изповядана от каварненския нотариус Йордан Павлов на 17.10.2006г.). В Камен бряг подозират, че мистериозната сделка е извършена , когато са се подготвяли документите за регистрация на храма “Св. Константин и Елена”. Така или иначе, след като “Напредък 2006″ лапва цялата апетитна земя, прехвърля част от собствеността на софийската “Пирин Голф Пропърти”, която в замяна поема всички разходи по уреждането на документите за урегулиране на имота и която – по силата на договора – се задължава да изпълни проекта за жилищно строителство. Срещу това Църквата трябва да получи 22 къщички, които ще си поделят Митрополията, църковното настоятелство на село Свети Никола и фирма “Напредък 2006″. Останалите 78 имота са за “Пирин Голф Пропърти”, която най-вероятно ще ги продаде.
“При нас не е постъпило нито искане за строеж на вилно селище, нито пък са заявени инвеститорски намерения”, коментира кметът на Каварна Цонко Цонев.
ЗА СКАНДАЛА ОТ В-К МОНИТОР:
Скандалът избухнал в неделя, разкриха очевидци. Отец Методий обслужва три села – Българево, Камен бряг и Свети Никола. Отецът пристигнал в църквата “Св. Константин и Елена” в Камен бряг да отслужи литургия за Кръстовден. Със себе си водел друг свещеник. Представил го пред местните като новия поп в Камен бряг и им заявил следното: “Това е новият ви свещеник, той ще бъде назначен във вашето село.
Трябва да му съберете пари да му намерите къде да живее и да се грижите за него.” Някой от местните репликирал Методий, като заявил, че църквата си има 100 декара земя, всяка година взема рента и може да се издържа, а освен това свещениците получават и заплати. Следващите думи на отец Методий Хлебаров обаче взривили миряните. “Вие нямате земя, тя вече е със сменен статут и на нея ще строим вилно селище със 100 къщички, от които 22 за църквата.”
Църквата си имала от време оно 50 декара земя, вписана в земляческия регистър на Камен бряг. След години благодетел дарил още 50 декара и така църквата в Камен бряг се сдобила със 100 декара нейна собственост, намираща се в землището на Камен бряг и вписана в земляческия регистър. В същото време обаче селото си нямало църква. През 2004 година синът на местната жителка Събка Кръстева, Кръстю Кръстев, дарил собствени средства и така била построена църквата “Св. Константин и Елена”, осветена лично от дядо Владика.

19.01.2007

Днес Слави Бинев архонт, утре Маджо – Патриарх



Измисленият герой Слави Бинев – от подземното меле в „Дескрим”, през шамара на Георги Илиев до платеното архонство .
През навалицата у нас политици и бизнесмени, които се препъват по пътеките на масонството и тамплиерството, доживяхме да си имаме и архонт. Странен архонт. Странна мутра.
Слави Бинев има свой личен официален сайт с мотото „Успехът ражда успех”. Снимката му е дилетантски впечатляваща – изпъчен като глътнал бастун, в черен костюм, с опит за железен поглед.
Сигурно така си е представял в юношеството Дон Корлеоне.
В последните два-три месеца Слави Бинев стартира една внезапна и твърде странна пиаркампания. С изчисленост във времето той се появи с пространни интервюта по Нова телевизия, ББТ, „Труд”, „Стандарт”, та стигна чак и до жълтата преса. В тях напоително знайни и незнайни репортерки услужливо и очевидно добре платено правеха опит с шлифовани въпроси да разберат как аджеба „лошото момче” било станало такъв перфектен гражданин, бизнесмен и благороден тип, такъв, какъвто го има само в приказките. Още тогава сериозните наблюдатели на процесите у нас си казаха – тук май ще става нещо. За да хукне на такава пиаркампания Слави Бинев се цели по-високо – или в политиката, или изпълнява поръчка на някого. Или пък чисто и просто спасява сам себе си.
Малко по-късно гръмна топ-новината, че таекундистът в нарочен ритуал на Българската православна църква, воден от Старозагорския владика Галактион, в Рим е бил въведен в най-високото благородническо звание и аристократичен титул – архонт. По желание на монсеньор Бърнард Лоу, кардинал на САЩ, символичният акт е бил извършен в катедрала “Санта Мария Маджоре”, чийто протосингел е Лоу. Същият Бърнард Лоу се прочу пък, като подаде оставка като архиепископ на американския град Бостън през декември 2002 г., след като избухна огромен скандал в Римокатолическата църква за сексуално посегателства срещу деца. След церемонията дядо Галактион и новият архонт Слави Бинев са били приети във Ватикана и Конгрегацията за Единство на християните.
Титлата архонт се дава за заслуги към църквата и човечеството. Тя е наследствена и се предава от баща на първороден син и в католическия свят съответства на херцог, граф, а в славянския – на княз. Архонт е и последният президент на Съветския съюз Михаил Горбачов, а титлата му била дадена Гръцката православна църква.
На българина изобщо не му стана ясно какви точно заслуги има таекундистът Слави Бинев към Българската православна църква и католическите ордени, че му я присъждат. Но пък веднага в пресата излезе съобщение, че за да стане някой архонт мизата била ... 300 000 лв.
И всичко си дойде на мястото.
Докато българинът се опитваше да оцелява със зъби и нокти през 17-те години, наречени преход, лошите момчета трупаха пачки. И сега дойде времето да си купуват индулгенции за полепналата кръв по ръцете им.

17.11.2011

Уволниха скандален ректор на семинарията


Светият синод е уволнил ректора на Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски” ставрофорен иконом д-р Захари Дечев. Кабинетът му вече бил запечатан за ревизия.
Крайното решение на висшия църковен клир било взето след среща с преподаватели от духовното училище в Синодалната палата. Там били и 13 митрополити.
Преподавателите се оплакали на владиците от деструктивното управление на ректора в продължение на 1 г. В прав текст те един след друг разказвали, че за този период “благодарение на неадекватни действия са нанесени щети колкото за 10 г.” Цялата история около скандалното поведение на ректора е разказана в новия брой на “168 часа”, който от днес е на пазара.
Основната причина д-р Дечев да бъде махнат са странните проверки в банята, докато семинаристите се къпят. “За това подробно разказа, доста възмутен, зам.-ректорът по учебната част Димитър Костадинов. Той описа пред владиците как в църковни одежди и с кръст ректорът изненадвал момчетата под душа”, споделиха преподаватели пред “24 часа”. Доста от митрополитите при този разказ се хванали за главите, потресени. Някои архиереи извикали “ужас”, като чули въпроса, който ректорът задавал на момчетата: “Защо сте с боксерки, а не голи?”
Отецът ректор мълчал, когато лъснали срамните факти. Единствен Ловчанският митрополит Гавриил подканил д-р Дечев да се защити. Ректорът обвинил учителите, че не вярват в Бога, а преподават в семинарията. Преподавател добавил, че ректорът отдавна не е влизал в църква. Дечев се оправдал, че е много зает.

Няма коментари:

Публикуване на коментар