сряда, 14 декември 2011 г.

БЪЛГАРСКАТА ТЕМИДА Е ГЛУХОНЯМА

Съдът окончателно оправда Доган за конфликтния хонорар от 1 млн. евро

14 .02. 2011


Лидерът на ДПС Ахмед Доган не е в конфликт на интереси за консултантските си договори си с дъщерното на "Минстрой холдинг" дружество "Институт за строителство и минно дело", по които е получил хонорар от 1 млн. евро
Това гласи окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС). То е взето от съдиите Веселина Тенева, Юлия Ковачева, Таня Вачева, Иван Раденков и Даниела Мавродиева.
Втората инстанция потвърждава решението на тричленния състав на ВАС, с което миналата година магистратите отказаха да конфискуват хонорара на Доган и да му наложат глоба.
Председателят на парламентарната комисия за конфликта на интереси, която изпрати Доган на съд, Валентин Николов ("Атака") заяви, че е разочарован. "Излиза, че всеки политик в България оттук нататък може да получава по подобни договори милиони евро хонорари, без да се притеснява ни най-малко от съдебната система. Не случайно думата политик е една от най-мръсните в България", каза той.
"Всъщност съдът казва - налице е частен интерес и имотна облага, обаче тя не може да повлияе върху обективното изпълнение на преките публични задължения на Доган. Съдът приема, че работата на народния представител се свежда единствено до натискане на копчетата в пленарната зала", заяви и Димо Гяуров от "Синята коалиция". И заключи: "Оказва се, че за едрите риби законът не действа."


Окръжния съд оправда седемте бизнесмени в аферата "Младо вино"

19 .09.2011


Пловдивският окръжен съд оправда и седемте бизнесмени, обвинени в източването на повече от 8 милиона лева ДДС от бюджета в така неречаната афера „Младо вино". Те бяха задържани миналата година за подаване на фалшиви данъчни декларации и участие в организирана престъпна група за измами, в сделките по препродажбата на винпрома и кланицата в град Брезово.
Според обвинителния акт, бизнесмените Радостин Илиев, Младен Димов, Стефан Кьосев , Атанас Иванов, Георги Господинов и бившият данъчен служител Ивайло Делчев са участвали в сложна схема за прехвърляне на активите на двете предприятия през 2007-ма и 2008-ма година. За ръководител на престъпната група е сочен Радостин Илиев, бившият собственик на винзавода в Брезово.

С участието на фирмите на останалите обвиняеми, той успява да получи от държавата ДДС за над 8 милиона и 800 хиляди лева, след като кланицата и винпрома са препродавани няколко пъти и при всяка нова сделка цената им е растяла няколкократно. Последно винзаводът е изтъргуван за над 13 милиона лева или четири пъти по-скъпо. Съдът обаче прие, че сделките са прилежно отразени и в счетоводството на всяка от фирмите, така че подадените данъчни декларации са напълно коректни. А възстановяването на дължимото ДДС е станало според всички предвидени в закона процедури и с одобрение от ръководството на Териториалната дирекция на НАП-Пловдив. "Седемте бизнесмени не биха могли сами да извършат престъпленията, в които са обвинени." - се казав в решението на съда. Прокурорът по делото остана силно изненадан от оправдателните присъди, но отказа да коментира дали ще се търси отговорност и от данъчните служители, възстановили крупната сума.
Николай Найденов - прокурор:
- Както вие, така и аз съм доста озадачен и изненадан, но все пак това е решението на съда. След като се запознаем с мотивите, ще предприемем съответните действия, но на този етап ще протестираме присъдата.

Няма виновни за клането пред "Соло", оправдаха подсъдимия

09 .12.2011


Две години след клането пред столичния клуб "Соло" виновни за двойното убийство няма. Състав на Софийски градски съд призна днес за невинен подсъдимия Илиян Тодоров.
В нощта срещу 18 април 2009 г. 21-годишният Кирил Въжаров и Васил Александров (24 г.) издъхнаха след кърваво меле на две компании на кръстовището на столичния булевард "Витоша" и улица "Позитано" .Според съдебния състав Кирил Въжаров и Васил Александров не са убити с ножа, който е приложен като доказателство по делото. Съдът приема, че не може да постанови осъдителна присъда на базата на събраните косвени доказателства.
Веригата от тях се разкъсвала именно от факта, че на видеозаписа от нощта на побоя преди около две години, не се виждало кой конкретно нанася смъртоносните удари. Според заключението на съда Илиян Тодоров е облечен с бели дрехи, а на видеозаписа се вижда как човек с тъмни дрехи замахва по време на случилото се сбиване.
"29-и състав узакони убийството като морална ценност на това общество, това е истината. Всички, които слушаха материалите по делото, чуха доказателствата. Каква друга логика има освен единствения естествен извод за автора на убийството? Разводняват се категорични доказателства, за да не се постанови присъда, това беше целта. Адвокатският състав обърна всичко", казаха близки на загиналите със сълзи на очи.
Бащата на Илиян Венцислав Тодоров е генерален директор на Национална служба "Растителна защита" и председател на групата общински съветници на БСП в Перник. Той е зам.-председател на областната организация на БСП, трети в листата за народни представители на Коалиция за България в Пернишкия многомандатен избирателен район.

Няма коментари:

Публикуване на коментар