четвъртък, 22 декември 2011 г.

ВАШ’ТА БАНКА ....6

Банката на Петя Славова краде пари от депозити на клиенти. Трезорът има незапълнена дупка от 51 млн. лева

14.12.2011 от: ГЛАСОВЕ


През 2009 и 2010 г. притежаваната от Петя Славова „Инвестбанк“ е откраднала и отклонила средства от депозитни сметки на фирми и физически лица на стойност над 10 млн. лв. В източването активно участие е взел и основният свидетел по делото „Октопод“ Георги Цветанов, който десет дни след ареста на Алексей Петров и още 13 души е получил по тази схема лично близо половин милион лева. Всичко това е станало пред очите на прокуратурата, банковите регулатори и службите за сигурност. Това съобщиха на пресконференция адвокат Николай Велков и бившият изпълнителен директор на Корпоративна банка Любомир Весов и директорът на сайта ГЛАСОВЕ Явор Дачков.
Тримата изнесоха факти и документи, които показват, че парите са откраднати след сериозни нарушения на правилата на работа в банковата система. Средствата са били насочени към фирми на собственичката Петя Славова. Велков и Весов се позоваха на доклад, изготвен след извършена проверка на инспектори от управление „Банков надзор“, която е започнала на 15 февруари 2010 г. след заповед на подуправителя на БНБ Димитър Костов.

В оценката на инспекторите са записани тревожни констатации като тази, че банката поддържа неподходяща система за контрол на риска, което неосигурява своевременно и надеждно наблюдение и оценка за съответствие на вътрешните правила за управление на риска, съобразно пазарните условия и добрата банкова практика.
Освен това от БНБ са предписали да се увеличи капиталът на банката с 51 милиона, което означава, че в банката има дупка и тези пари са необходими, за да се гарантират средствата на вложителите. Предписанието на централната банка обаче не е изпълнено.

Николай Велков и Любомир Весов изнесоха данни за конкретни случаи на източване на депозитни сметки на фирми и граждани.
Един от пострадалите граждани, Д. И., се е разделил със сума от 558 596 евро, които са били на депозит в „Инвестбанк“. Това се е случило, след като счетоводителят на банката Петър Маринов превежда депозита на Д. И. без негово знание на фирмата „Пасешън Лайбъри“ ЕООД. Управител на фирмата е самият Петър Маринов. В деня на превода фирмата превежда същата сума, само че в левове, на „Билд Колекшън“ ЕООД, която е собственост на баща му Теодоси Маринов. Още същия ден фирмата на бащата купува от „Феста хотели“ на Петя Славова няколко апартамента и гаража в Банско. За сделката „Феста хотели“ издава фактура на стойност 1 092 518 лв.
По подобна схема е източена и депозитната сметка на фирмата „БО-ЯН“ ЕООД. От документите ставя ясно, че източването се е случило в периода 30 юли – 15 септември 2009 г. Получатели на откраднатите средства са:
Основният свидетел по делото „Октопод“ Георги Цветанов, който е получил на личната си сметка 427 000 лв. от парите на титуляра на депозита. Това не е първото участие на Цветанов в подобна схема. Срещу него има заведени девет дела за източване на Първа частна банка през 90-те години. В момента на последното си източване Цветанов е бил шеф на клона на „Инвестбанк“ в Плевен.
- 300 000 евро е получила фирмата на счетоводителя на банката Петър Маринов „Пасешън лайбъри“.
- „Акаунтинг файнешъл тийм“ е получила 200 000 евро, които е пренасочила към „Анвени“ ООД.
- „Аннунциато“ ЕООД е получила 485 000 евро, от които 80 000 евро са изтеглени в брой, а останалата част са прехвърлени към сметката на фирмата в „Райфайзенбанк“. Фирмата е успяла да източи още 24 000 евро и 126 000 лева.
- 26 600 лв. е получила фирмата „Билд колекшън“, която е собственост на юристконсулта на „Инвестбанк“.
В периода на източването на депозита на „БО-Ян“ ЕООД е ужилена и фирмата „Месокомбинат Варна“ АД.
Получатели на откраднатите от сметката на фирмата пари са следните:
- „Априем“ ЕООД, чиито бивш управител е административният директор на притежавания от Петя Славова „Феста холдинг“ Снежана Петрова. Фирмата е получила три превода в общ размер на 2 200 000 лв.
- Петър Антонов, който е бивш собственик на фирма „Аннунциато“ е получил 15 000 евро за погасяване на задължения по кредитна карта.
- „Аннунциато“ е получила 138 000 евро.
- Бащата на счетоводителя на „Инвестбанк“ Теодоси Маринов Петър Маринов е получил 138 000 евро. В деня, в който получава тези пари на сметката на Теодоси Маринов постъпват още 50 000 евро с наредител основния свидетел по делото „Октопод“ Георги Цветанов. Веднага след това сумата от 188 000 евро е наредена за закупуване на недвижим имот.
От представените документи става ясно, че банката е разследвана и от Сикрет Сървис, според които от страна на българския трезор е допусната уж случайна грешка, като се разменят две от цифрите по банков суит. По този начин се усвоява вече предвидената гаранция и се прави опит да бъде подведена американска банка. На 27 септември 2010 г. американската фирма „Еър Лоджистикс Лимитид Инк“ открива депозит за 20 млн. долара в „Инвестбанк“. Фирмата иска от българския трезор да издаде документ-суифт на стойност 20 млн. долара и да го изпрати на кореспондентската си банка в САЩ, солидната банка „Банк ъф Америка“. Чак след месец „Инвестбанк“ издава суифта. На 3 декември 2010 г. „Еър Лоджистикс Лимитид Инк“ изпраща до „Инвестбанк“ протест като уведомление и едновременно иск за незабавно изпълнение и за компенсиране на вреди в резултат на неправомерната намеса на „Инвестбанк“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар