неделя, 4 декември 2011 г.

ВАШ’ТА БАНКА ....4

“Левски”, “Булгартабак” и Корпоративна банка сплетени в руска връзка

03.12.2011


Невъобразима сплав между футбол, тютюн и пари ще се забърка, ако Внешторгбанк стане спонсор на “Левски”, пише “Труд”.
Според неофициална информация руската външнотърговска банка и клубът преговарят за спонсорство между 1 и 2 млн. евро годишно. Неотдавна лично премиерът Бойко Борисов се зае да търси финансов благодетел за сините. “Аз искрено се надявам, че до средата на декември ще сме финализирали договора. Моята роля е само да помоля и убедя, че “Левски” е отборът на народа”, казва скромно министър-председателят.

В края на лятото руската банка купи тютюневия холдинг “Булгартабак”. Агенцията за приватизация сключи сделка с “БТ инвест” - дружество, регистрирано в Австрия, което е 100% собственост на регистрираната в Кипър фирма “ВТБ Капитал”, 75% от която пък е притежание на руската държавна Внешторгбанк чрез лондонския й клон.
Още щом се разбра, че основен собственик на “Булгартабак” става банка, се появиха твърдения, че тя действа не за собствена сметка, а от името на свой клиент.
Кой е той официално така и не се разбра, а шефовете на Агенцията за приватизация, които одобриха сделката, и ресорните министри честно си признаха, че не знаят на кого всъщност продават тютюневия холдинг.

Една от версиите беше, че отношение имат олигархът депутат от ДПС Делян Пеевски и най-богатият българин, председателят на надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.
Подсилваше я одобрението на движението на Ахмед Доган, което винаги досега неистово се съпротивляваше срещу приватизацията на “Булгартабак” и през годините систематично проваляше всеки опит за сделка.

Депутатът от БСП Румен Овчаров директно заяви: “Цветан Василев с парите на държавата, защото 600 млн. лв. са държавни пари в неговата банка, купува държавния “Булгартабак” и в крайна сметка може би го закача на феса на Ахмед Доган. Може би звучи грубичко, но за съжаление това е простата действителност.”
Банкерът Василев публично се изказа ласкаво за продажбата и похвали цената - 100,1 млн. лева. Той е пряко заинтересуван в чии ръце са 74-те бивши държавни процента, защото КТБ притежава 8,1% от акциите в холдинга.

Интересна подробност е, че Корпоративна търговска банка и Внешторгбанк са исторически и генеалогично свързани. Руската банка е създадена на 7 април 1924 г. под името Банка за външната търговия на СССР (Внешторгбанк СССР) и е специализирана да обслужва вноса и износа на младата съветска страна. Съществува до 1988 г., когато е натоварена с нови отговорности и е преименувана в Банка за икономическата дейност на СССР (Внешекономбанк).
През 1988 г. двете братски банки - руската Внешекономбанк и Българската външнотърговска банка, създават обща банка, наречена Булгарсовинвестбанк.

Тъкмо тя през 1994 г. е преименувана на Корпоративна търговска банка.

Станала изцяло българска собственост - на държавната Българска външнотърговска банка, преименувана междувременно на Булбанк, Корпоративна банка е продадена през 2000 г. по време на правителството на Иван Костов. Мотивът е, че първо трябва да бъдат приватизирани дъщерните банки, а после и самата Булбанк.
Както е известно, Булбанк беше продадена на италианската Уникредит. Кой купи Корпоративна банка обаче остана тайна. Сделката бе сключена с 10 офшорни фирми, които очевидно бяха свързани помежду си, защото изпращаха едни и същи представители на общите събрания на акционерите. Подозренията бяха, че зад тези офшорки се крият българи.

Втора интересна подробност е, че сегашната Внешторгбанк, свързана с приватизацията на “Булгартабак”, е креатура на Внешекономбанк.
Впрочем трета интересна подробност е, че през “Левски” повече от десетилетие тече особена руска връзка. Собственик на футболния клуб до неотдавна беше израелският бизнесмен от руски произход Майкъл Чорни. Негов адвокат беше сегашният основен акционер в тима Тодор Батков. Същият Чорни бе изгонен от България през 1999 г. от правителството на Иван Костов - като опасен за националната сигурност. По-късно пък се твърдеше, че свързани с него фирми кандидатстват за “Булгартабак” при един от поредните опити за приватизация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар