неделя, 11 декември 2011 г.

ПРИКАЗКА ЗА КАБИНЕТА 7

23. 11. 2011

Новата министърка точи европари от ведомства


500 хиляди лева от разработване на стратегии за различни сектори на промишлеността е спечелила през изборния месец октомври асоциацията "Прозрачност без граници", обобщи информация от публични европейски регистри вчера сайтът "Бивол". Шефката на организацията Диана Ковачева преди два дни бе посочена като бъдещия министър на правосъдието.
"Списъкът с дейности, в които "Прозрачност без граници" и партньорите им от "Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление" имат експертиза, може да впечатли дори "философа-хидрогеолог" Ахмед Доган", коментират от сайта "Бивол".
От описанието на поръчката се вижда, че десетина души на щат в "Прозрачност без граници" и трима специалисти от "Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление" трябва да се справят за 4 месеца със стратегията за експорта в следните области: "Произвoдство на машини, оборудване и домакински уреди", "Произвoдство на медицински, прецизни и оптични апарати и инструменти", "Произвoдство на канцеларска и електронноизчислителна техника и продукти и услуги в областта на компютърните технологии", "Произвoдство на електрически машини и апарати", "Произвoдство на дървен материал и изделия от него, без мебели", "Произвoдство на дървесна маса, хартия, картон и изделия", "Производство на мебели" и "Издателска и полиграфическа дейност, възпроизвеждане", "Произвoдство на превозни средства, без автомобили", "Произвoдство на метални изделия, без машини и оборудване", "Произвoдство на радио-телевизионна и далекосъобщителна техника".
Нито една от тези дейности не отговаря на описанието на основната дейност на асоциацията, което е: "Повишаване на обществената чувствителност към проблемите на почтеността, прозрачността и отчетността в работата на държавните институции".
Изготвянето на въпросните стратегии е част от проекта "Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия" финансиран по ОП "Конкурентоспособност" и се възлага от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към МИЕТ. Цялата сума за усвояване по проекта е 27 396 493 лв, от които до момента били изплатени близо 6 млн. лв.
По този проект агенцията сключила договор за шест позиции. Три от тях на сума 478 800 лв. отишли при ОБЕДИНЕНИЕ ТРАНСПЕРЪНСИ И ПАРТНЬОРИ, в което "Прозрачност без граници" и "Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление" делят по 50% собственост, а други три позиции за 314 400 лв. са за Обединение "Експортни стратегии на Република България", чието име впрочем съвпада с наименованието и спецификата на поръчката.
Според експерти, с които "Бивол" са се консултирали, изработването на такава секторна стратегия струва средно 10 000 лв. и общо 18 стратегии не би трябвало да надхвърлят 200 000 лв.
"Прозрачност без граници" и партньорите им нямат експертизата в посочените области, но могат да наемат външни специалисти, става ясно от писмо, с което директорката на ИАНСМП Нина Тодорова разяснява на кандидатите условията на проекта. Не става ясно защо агенцията не е възложила стратегиите директно на компетентни експерти, а раздава пари на НПО със съмнителна компетентност, за да извършват посредническа дейност, при това по съкратена процедура.
Всички сдружения, които заедно с "Прозрачност без граници" разработват "специализираните" стратегии, водят към един и същ кръг от лица, свързани с министърката на околната среда и водите Нона Караджова, показала проверка на "Биволъ" във фирмените регистри.

28.11.2011

Асоциация сезира Борис Велчев: Борисов е прикривал наркотрафик


Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" сезира главния прокурор Борис Велчев за показания по делото "Килърите", че премиерът Бойко Борисов има връзки с мафията. Той прикривал наркотрафик между България и Турция.
На заседанието по делото в Шуменския окръжен съд миналата седмица подсъдимият Васил Костов-Кеца разказа за отношения на премиера с водещи фигури от групировката СИК. Кеца е споменал за няколко срещи, на които е присъствал, докато е бил охрана на убития Милчо Бонев-Бай Миле.

Бил на среща във Виенска градина в София между Бай Миле, Бойко Борисов, известният наркобос Сретан Йосич, Стоил Славов и хора от групировката СИК. Те обсъждали как да съберат пари, за да направят Борисов шеф в МВР и да му купят чин, предаде БНР. Кеца каза още, че всички разрешителни на охраната на Бай Миле са издадени на фирмата „Ипон" на Борисов.

След убийстото на Поли Пантев в СИК се скарали за разпределението на 80-100 милиона долара. Евгени Стефанов - Женята и братята Любен и Георги Пехливанови не давали повече от 10 милиона и тогава Кеца разбрал, че Борисов има група за натиск.

Няма коментари:

Публикуване на коментар