вторник, 7 юни 2011 г.

ГЕРБ ХРОНИКА 21

20.04.2011

Десницата и БСП заподозряха ГЕРБ в чадър над конфликти на интереси


Управляващите искат да сложат чадър над случаите с конфликти на интереси и да прикриват злоупотреби на техни представители до предстоящите наесен избори. Така политици и от десницата, и от БСП тълкуват забавения вече с месец избор на новото звено.

ГЕРБ бавят вече с месец създаването на новата комисия за конфликт на интереси. В нея трябва да влязат трима представители на Народното събрание и по един на президента и на правителството. Единствено държавният глава назначи вече своя представител - юристът Николай Николов.

"Синята коалиция" и социалисти виждат подкрепа на тезата си и в лансирана поправка в правилника на Народното събрание, внесена от верните поддръжници на ГЕРБ - партия "Атака". Промяната предвижда депутатът от "Атака" Валентин Николов да продължи да ръководи парламентарната комисия за конфликт на интереси до края на юли, вместо да предаде поста на Бойко Великов (БСП) след великденската ваканция.

Чрез председателя на парламентарното звено от "Атака" ще се "пресяват постъпващите сигнали за корупция и конфликт на интереси", смятат в левицата. Представителят на десния съюз в комисията Димо Гяуров също коментира пред "Дневник", че не може да се сети за друга цел на поправката в парламентарния правилник освен опит за прикриване на нарушения на близки до управляващите преди вота наесен.

23.04.2011

Обидена иска 5 бона от началник в ГЕРБ


Бившата началничка на отдел в “Социално подпомагане” - Шумен Севджан Акиф е завела граждански иск срещу лидера на ГЕРБ-Хитрино и общински съветник Метин Яхя.
Тя го обвинява в обида на длъжностно лице, изречена по време на общинска сесия, и е предявила иск от 5000 лв.
През юли м. г. единственият гербаджия общинар заявил, че Акиф агитира и принуждава семейства от общината да отписват децата си от местното училище в знак на несъгласие с назначения нов директор. По-късно Севджан Акиф била освободена от работното си място.
Метин Яхя не се отрича от думите и сега казва, че като държавен служител Акиф нямала право на подобни агитации независимо дали ги върши след работа. Хора му се жалвали, че ще им спрат социалните помощи, ако не отпишат децата си от общинското училище СОУ “Петър Берон”.
Скандалът гръмна след конкурса за директор миналото лято, който бе спечелен от Еркан Хюсеин, а кметът на общината Нуридин Исмаил (ДПС) обяви, че ГЕРБ са кадрували.

04.05.2011

ГЕРБ отказа да освети висши кадри на бившите тайни служби


ГЕРБ отказа да освети висшите кадри на бившите тайни служби, като премахне параграф 12 от допълнителните разпоредби на Закона за досиетата. Според текста не се осветяват началници на отдели или сектори в служба "Военна информация" към министъра на отбраната и в Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 г.
Предложението за отпадане на тази забрана, внесено от Иван Костов и Йордан Бакалов от Синята коалиция, бе отхвърлено в пленарната зала в сряда с 16 гласа "за", 68 "въздържал се" и 20 "против".
Така на практика ще останат скрити хората, управлявали мрежите от сътрудници на ДС преди 1989 г. и след това заемали едни от най-високите длъжности в разузнаването след промените.
В началото на годината шефът на парламентарната вътрешна комисия Анастас Анастасов (ГЕРБ) коментира, че въпросният параграф е извън логиката на целия закон и вероятно управляващата партия ще подкрепи предложението на Синята коалиция.
От парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че целта на предложението е да се освети връзката, създадена между организираната престъпност и Държавна сигурност.
"Висши служители на ниско ниво в бившите служби за сигурност създадоха организираната престъпност в страната, смисълът на предлаганата от нас промяна е да се видят тези връзки", заяви Костов и призова ГЕРБ да подкрепят законопроекта.
Той допълни, че с приемането на този законопроект БСП ще "изпие горчива чаша". Колко пълна ще е тя, зависи колко хора са скрити от този параграф, вкаран в закона по искане на представители на партията в миналия парламент, допълни депутатът.

04.05.2011

Основателка на ГЕРБ напусна съда, възмутена от властта


"Демагогията, лицемерието и арогантността на властта, които вече са прехвърлили мярката на търпимост." С този мотив днес подаде оставка като съдия бившият евродепутат Душана Здравкова. Тя беше и една от знаковите фигури при създаването на сдружението ГЕРБ.
В открито писмо Здравкова, която работеше във Варненския окръжен съд, обяви, че с избора на новия председател на Софийския градски съд Владимира Янева е станало ясно, че е "пречупен гръбнакът на Висшия съдебен съвет, а правосъдието е смачкано и превърнато в придатък на посредствеността". След това допълни, че съдиите трябва да имат самочувствието, морала и куража да се изправят срещу "демагогията, лицемерието и арогантността на властта".
Без да посочва факта, че Янева е семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов, Здравкова коментира: "В нормалните държави такъв феномен се определя като непотизъм, което, съмнявам се, че физкултурниците на държавата знаят." Тя призова всички съдии да се противопоставят на шуробаджанащината и нарича избора на Янева "удобен на властта, но не и на гражданите".
Часове след огласяването на оставката на Здравкова от движение "Единение и екипност", издигнало обвинения за лидер на престъпната група "Октопод" Алексей Петров за президент, я поканиха да се присъедини към тях. Лично Петров и още двама от екипа му са отправили предложението до основателката на ГЕРБ.

06.06.2011

Новият шеф на СГС Владимира Янева се сдобила с шест имота само за десет години


Миналата седмица ВСС избра за шеф на най-важния съд в страната съдия Владимира Янева. Въпреки краткия си стаж от 8 години (от които 4 в майчинство), тя съвсем не е малоимотна, показва проверка в Имотния регистър. Не всички нейни придобивки обаче са надлежно декларирани пред Сметната палата.
На 30 септември 1999 г. Владимира Янева купува къща от 93.9 кв.м2 и парцела от 485 кв. м.2 под нея на ул. Виктор Григорович 28 (точно срещу Медицинска академия). Стойността на сделката е 18600 лв. Декември същата година Янева продава на Владимир Чендов апартамент от 82.420 кв.м. на ул. Хубавка в София (кв. Гео Милев). Сделката е на стойност 46912 лв.
За деня на жената - 8 март 2000 г., Янева си прави подарък, като за 29500 лв. купува апартамент от 70 кв. м. в Зона Б5. През 2007 г., заедно със съпругът си Илия Манолев теглят ипотечен кредит от 50 хил. евро от Пиреос Банк, като ипотекират апартамент и гараж в столичния кв. Стрелбище на ул. Нишава.
Самият апартамент е купен от строителя "Метрон Инжинеринг" през септември 2005 г. срещу 23884 лв. През март 2010 г. Янева купува гаражна клетка в близост до жилището за 16 хил. лв.
За разлика от съпругата си, Илия Манолев е по-скромен в имотните сделки. През 2002 г. той продава на Иво Георгиев и Надежда Георгиева апартамент в Хаджи Димитър. Те купуват 71 кв. м. за 18 хил. лв., но жилището е ипотекирано в полза на Манолев, като ипотеката е отписана следващата годиниа. Иво Георгиев е бизнесмен свързан с варненската група ТИМ. Той е управител на хазартната фирма "Астера I", дъщерно дружество на свързаното с Химимпорт дружество "Св. св. Константин и Елена холдинг".

Няма коментари:

Публикуване на коментар