вторник, 28 юни 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...58

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

29.06.2004

ОЩЕ ЕДНА МУТРА ЗАГИНА ЗАСТРЕЛЯНА, КОЯ Е СЛЕДВАЩАТА?


Простреляният в събота Бранимир Григоров-Бранко е починал тази нощ. Това съобщи за Агенция “Фокус” директорът на Института за спешна медицинска помощ “Пирогов” д-р Спас Спасков.
Бранимир Григоров бе прострелян в събота следобяд в тила в заведението “Водопада” в Западен парк в столицата. Куршумът е преминал през главата и е нанесъл тежки поражения. След стрелбата Григоров бе откаран в “Пирогов”, където веднага бе подложен на сложна операция.
Агенция “Фокус” припомня
Простреляният на 26 юни 2004 г. Бранимир Григоров-Бранко е бил съдружник с Герман Симеонович Винокуров във фирма “Бума” ООД в средата на 90-те години. Това показа справка в регистъра на АПИС.
Герман Симеонович Винокуров е един от руските мафиоти. Той беше застрелян с три куршума в София през януари 1994 г. в софийската си квартира.
“Фокус” припомня, че при убийството на Винокуров имаше версии, че по негова заповед бе убит Стефан Мирославов – Крушата.
Бранимир Григоров е на 35 г. Стрелбата в събота избухна близо до бл. 110 в Западен парк. Той бе откаран в “Пирогов”, с огнестрелна рана в тила.
През февруари тази година Бранимир Григоров бе осъден на една година затвор за незаконно притежаване на оръжие. Григоров, известен в криминалния свят като-Бранко, бе задържан на 4 декември 2003 г. до КПП-Орловец заедно с Петър Харизанов, единият от тримата взривени с петролния бос Стоил Славов. В лимузина "Мерцедес С500" Петър Харизанов се вози с Бранимир Григоров-Бранко, когато около 20.00 часа ги спират за рутинна проверка на КПП Орловец, до Айтос. В колата са намерени два пистолета - 9-милиметров “Зиг Зауер” и “Пиетро Берета”. 34-годишният Бранко предлага 5000 лв. подкуп на униформените.
По оперативни данни на МВР Бранко и Харизанов са пътували към морето със специална задача, дадена им от Стоил Славов. Според полицейски източници, Бранимир Григоров и Петър Харизанов са тръгнали към Бургас, за да ликвидират Митьо Очите.
Срещу Бранко е повдигнато обвинение по чл.339 от Наказателния кодекс (за незаконно притежаване на оръжие).
Бранимир Григоров поема цялата вина върху себе си и остава зад решетките с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража". Петър Харизанов е освободен, за да бъде взривен четирийсет дни по-късно, на 19 януари 2004 година, заедно със Стоил Славов в личния му асансьор.
Делото срещу Бранимир Григоров за оръжието се води в Айтос, а делото за подкупа в Бургас.
На 10 февруари 2004 г. районния съд в Айтос призна Бранимир Григоров-Бранко за виновен по обвинението за незаконното оръжие и го осъди на една година лишаване от свобода ефективно. Решението бе обжалвано и в края на март Бургаският окръжен съд намали присъдата на Бранко на шест месеца лишаване от свобода.
Според разпоредбата на чл. 59 от НК „Времето, през което спрямо осъдения е била взета мярка за неотклонение задържане под стража, се приспада при изпълнение на наказанието лишаване от свобода", а Бранко е зад решетките от 4 декември 2003 г., на 4 юни 2004 г. шестмесечната му присъда изтича.
По второто дело срещу Бранимир Григоров, образувано за подкупване на длъжностни лица Бургаския окръжен съд му даде половин година лишаване от свобода. За половин година Бранко излежава две шестмесечни присъди.
Бранимир Григоров - Бранко е с богато криминално. В началото и средата на 90-те години Бранко държи контрола върху престъпния бизнес в хотел "Родина" в София и кафенето до езерото в Южния парк. Бранимир е лидер на силова бригада от 5-6 души, които се занимават с обири, грабежи и рекет. Районът им на действие е южният кв. "Емил Марков". През февруари 1998 г. бригадата на Бранко, в която има и сърбин е задържана за отвличане и преведена в следствения арест в софийския затвор. На 13 ноември 1998 г. прокурорката по делото ги освобождава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар