събота, 11 юни 2011 г.

ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ ...56

Тази поредица се посвещава на функционерите на неокомунистическата престъпна мрежа, загинали при реализирането на налудничавата и престъпна политика, провеждана в годините на прехода от партии и структури , произлезли от бившата БКП.

10.06.1995

На излизане от спортен комплекс "Атлант" в Бургас, бе убит основателят на "Първа частна милиция" Георги Николов (Жоро Мечката)


"Десант" ще се върне в годините назад, за да влезе в домовете на тези, които правят историята на мутренския град Бургас след падането на тоталитарната завеса. Какво се случва с най-близките хора на водачите от силовите групировки - къде и как живеят, каква е оценката им за събитията. В този брой ще ви запознаем с Никола Георгиев-Малката Мечка. Това е синът на основната фигура от Първа частна милиция - Георги Николов-Мечката, екзекутиран на 10 юни 1995 г. в лимузината му пред спортна зала "Атлант" в жк "Славейков". Убиецът му все още не е разкрит. За по-малко от две години след създаването си тази структура стана най-мощната фирма за охрана, свързана с рекет и насилие, беше по-мощна от държавната полиция. След разпростирането й върху цялото Южно Черноморие в началото на сезона през 1995 г. тя се превърна в конкурент на ВИС-2, на зараждащите се СИК и "Аполо Болкан".

Веднага след обединението й с висаджии обаче беше убит Васил Георгиев, а седмица след това и Мечката. Всъщност той и съдружниците му Найден Милков и Рали Пенков произхождат от полицейско спецзвено за борба с масовите безредици, което напускат след скандал в дискотека "Златна ябълка" в Сл.бряг, където работят в свободното си време. По официална справка малко преди разстрела на Мечката, фирмата му печели от "застраховки" на над 2 000 търговски обекта.

Мечката оставя сина си едва 4-годишен. Оказва се, че за него и до ден-днешен се грижи сама майка му Яна, живеят в бащиния й апартамент на ул."Шейново", зад Бургаската Опера, от митичното богатство на Голямата Мечка няма и помен. Днес Малката Мечка е 19-годишен, следва "Връзки с обществеността" в БСУ и не иска да има нищо общо с мутренския свят.

- Никола, помниш ли баща си?

- Много смътно, имам спомен за един едър мъж, който ме носеше на ръце и ми се радваше.

- Ти какво си слушал за него?

- Разказвали са ми всякакви истории. Аз лично смятам,че е бил голяма личност щом е подчинявал толкова много хора и е бил бос в своите територии.

- След убийството му как се стече животът на майка ти, на теб?
Носеха се легенди за фирмите, парите и колите на Мечката.


-Трудно. Майка ми се нагърби изцяло с издръжката на семейството. Помагаха дядовците и бабите, но бяха тежки години. За това богатство само съм чувал. След баща ми е останал само един наследствен апартамент. Нищо друго. И аз мисля,че би трябвало да има нещо и за нас, но реалността е такава. Дори един автомобил не ни дадоха. Някои хора постъпиха като големи помияри след убийството му. Имам предвид партньорите му, които буквално са го ограбили.

- Партньори в Първа частна милиция му бяха бившите полицаи Рали Пенков и Найден Милков, създателят на това силово формирование беше някогашният собственик на "Европул" и доскорошен депутат от ССД Румен Ангелов - те не се ли интересуваха от теб?

-Мога да кажа нещо хубаво само за Рали Пенков, винаги ми е помагал, давал ни е пари. Когато пораснах даже ми даде възможността да изкарам малко пари от водните кола в Созопол, работил съм и на други негови обекти по Черноморието. Винаги е бил точен и е плащал за свършеното. Само той се сети за абитуриентския ми бал. Мъжкар е и съм му благодарен, но не искам това интервю да звучи като някакво хленчене. Просто съм благодарен, другите са помияри.

- И Найден Милков, ли? Той е много богат - два мандата от кметуването на Йоан Костадинов държеше зеленчуковата борса, паркингите, гаражите на общината, кара мерцедеси, има палат на връх Шилото.

- Не искам да говоря за него. Но зная, че има за какво да бъде гузен. Найден е бил дясната ръка на баща ми и е знаел всичко - за клиенти, за разходи и приходи и т.н. След погребението му нито веднъж не вдигна телефона да попита майка ми как е свързвала двата края. За мен той е затворена страница. Всъщност спомних си! Майка ми е казвала, че Найден навремето й давал по 100 лв. на месец от експлоатацията на спортна зала "Атлант". А залата е била на баща ми. Той я е държал, плащал издръжката й, инвестирал в нея. Ако сега Найден ни подхвърляше по 100 лв. щях да го зашлевя с тях в лицето. Найден продължава да организира там турнир по културизъм в негова памет, може би за да се оправдае пред съвестта си за някои работи, които е направил след смъртта на баща ми. Лошото е, че рано или късно тези неща се разчуват и те стигнаха до мен. Ще се боря този турнир да остане и тук искам да благодаря на Румен Желев. Този човек бил лична охрана на баща ми и го е уважавал истински. Двамата се борим за развитието на този турнир.

-Найден Милков не дава ли пари?

-От две години не е дал нито лев. Да е жив и здрав. Не ме интересува.

- Румен Ангелов беше съдружник на баща ти, той има вид на много благодетелен мъж?

- От него за 14 години съм видял един компютър.Нищо друго.

-Какво мислиш за Митьо Очите?

-Познавам много момчета от неговата среда и можех да стана един от тях. Но не си представям, че мога да бъда мутра.

- Имаш ли представа кой е убиецът на баща ти?

- Чел съм много неща.Всякакви версии. Последно чух,че Кела (Пламен Дишков, който избяга в Германия след екзекуцията на Димитър Стаматов-Мастара през 2002 г.) го е убил.

- Как се отнасят към теб хората като разберат, че си син на Мечката?

- В повечето случаи с уважение.

- Къде е майка ти в момента?

-Работи в Англия. Тя има силен харкатер и дължа много на нея. Беше фитнес инструктор, но сега работи друго. Тя ми помага за издръжката в университета. Винаги ще съм и благодарен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар