събота, 4 юни 2011 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 96

Александър Найденов

Милионерът собстевеник на фабриката „Олинеза“ и на най-голямата фирма с лиценз за продажба на цигари „Булгартабак“ в Русия, е разведен ,след 20 години брак и има две деца, като малката му дъщеричка е на 4 години. Скандалната любов между актрисата Елен Колева, нашумяла във филма "Шивачки", и шефът на "Олинеза" Александър Найденов се превърна в сапунен сериал на живо. Бизнесменът се разведе заради Елен, заживя с нея, подсигури й охолно съществуване, но се оказва, че нравът му е твърдо балкански.

И "Олинеза" влезе във войната на майонезите

Повече от 3 г. продължава спорът за търговската марка на трапезната майонеза, произвеждана в пловдивското предприятие "Краси". Претендент е бойчиновската фабрика "Растма май". А всъщност грешка на държавни служители, които се занимават с регистрация на марки, запали искрата на войната.
Още през 1995 г. собствениците на новопостроената фабрика "Краси" подават в патентното ведомство молба за регистрация на етикет на трапезна майонеза. След 1 г. проучване експертите решават, че няма сходна марка и на 18 ноември 1996 г. я регистрират.
Според собственичката на "Краси" Красимира Консулова бойчиновското предприятие от години е било спряло производството си на популярната от 1982 г. майонеза в продълговата пластмасова кофичка. Нещо повече - след приватизацията на фабриката през 1992 г. собствениците на преименуваното вече предприятие "Растма май" дори не са си направили труда да пререгистрират марката. А това се е налагало по простата причина, че марката не е била в активите на дружеството при сключване на сделката.
Точно 2 г. по-късно - на 18 ноември 1997 г., същите експерти обаче регистрират незнайно как и защо идентичен етикет и на "Растма".
Което вече дава основание на бойчиновската фабрика да поведе със закъснение люта битка срещу "Краси" за патента. Дори и да е вярно твърдението на директора на "Растма" Стоян Борисов, че производството им на трапезната майонеза не е спряло след раздържавяването на предприятието, факт е, че до 1997 г. то е било незаконно без наличието на регистрирана марка. А както казва народът: "Който първи сварил - той заварил."
От друга страна, "Растма" има едва 4% пазарен дял на майонезата, докато "Краси" държи първенството. И елиминирането на пловдивчани би отворило пазар за бойчиновския продукт. Затова след регистрацията си "Растма" веднага се обръща към Комисията за защита на конкуренцията с иск срещу "Краси" за кражба на патента й.
Пловдивчаните атакуват бойчиновската марка пред патентното ведомство. То заличава на 4 септември 2000 г. регистрацията на "Растма май" с мотива, че имитира марката "Краси". Това обаче не пречи на "Растма" да произвежда и до днес.
В тази бъркотия в играта влиза и "Олинеза"- Костинброд, която държи 39% от пазара на майонеза. "Растма", затънала в дългове, няма пари за нормално производство и за съдебни спорове. Това я принуждава да сключи договор за лицензия с "Олинеза", с който й прехвърля правата за производство на трапезната си майонеза. В молбата си до патентното ведомство обаче костинбродската фирма представя лицензията като "изключителна" и така е вписана в официалния бюлетин.
С това на практика "Растма" губи право да произвежда собствения си продукт. Факт е обаче, че "Растма" не е спряла да прави майонеза.
Адвокатите на "Краси" са категорични, че "Олинеза" е заложила капан на "Растма" за да увелечи пазарния си дял и да стане Х1. В Бойчиновци май още не са се усетили.
Тази версия звучи съвсем логично, като се има предвид кой е собственикът на "Олинеза". А това е скандално известният по света и у нас Александър Найденов, който подхлъзна с милиони долари не кой да е, а държавата в лицето на "Булгартабак холдинг".
Чрез регистрираната в Цюрих офшорна фирма "Селектинвест" Найденов патентова през 1992 г. като своя собственост в Русия българските марки цигари "Опал", "Слънце", "Вега", "Феникс", "Стюардеса" и "БТ", които са известни на руския пазар повече от 30 г. Впоследствие офшорката патентова някои от марките и в Тюркмения, Киргизстан, Беларус, Молдова, Казахстан, Узбекистан и Грузия. По тази причина Найденов си извоюва славата на най-големия патентен пират у нас. Съдебните дела на "Булгартабак" срещу "Селектинвест" в Русия доведоха до огромни разходи за сметка на държавата.
В момента дори офшорката нахално рекетира холдинга с офертата си от $1,5 млн., за да му преотстъпи руския пазар за собствените му цигари. Може би това е пречката за забавената приватизация на "Булгартабак"
Едва ли ще е изненада, когато се разчуе, че докато "Краси" и "Растма" са се дърляли по съдилищата, "Олинеза" е станала Х1 на пазара. Най-удачният вариант за Найденов е фалитът на бойчиновската фабрика, след като вече е сложил ръка на марката й. Но Комисията за защита на конкуренцията едва ли може да бъде подлъгана с такъв похват.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря - Данаил Славов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар