неделя, 5 юни 2011 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 97

Данаил Славов – математик и бизнесмен


Данаил Славов (Дидо Дънката) е известен във Варна предимно със солидните си позиции в строителния бизнес и транспорта. Името му нееднократно е свързвано с управлението на контрабандни канали за внос на цигари и стоки от Китай през варненската митница, но нито един от тези слухове никога не е бил официално потвърден.
Добрите му отношения с Гуцанов от години са обществена тайна във Варна. Те са съученици от Математическата гимназия в града, а по-късно двамата са и съвипускници във Висшето военноморско училище.
Според официалната информация в Търговския регистър Даниел Славов има участие в шест компании и участва пряко в управлението на четири от тях. Интересите му са във финансовия сектор, хотелиерството, продажбата на имоти, строителство и отдаване на автомобили под наем. Славов има дялове и управлява дружествата "Дагомар", "Капитол", "Капитол Рентакар" и "Борд". Съсобственик е и в компанията "Даго трейдинг", чийто предмет на дейност е от заложни къщи до туризъм.
За първи път лицето на митичния бизнесмен и съратник на председателя на общинския съвет Борислав Гуцанов се появи в съда с белезници навръх Велика Събота, редаде кореспондентът на БГНЕС във Варна. За първи път, въпреки слуховете, че е едно от най-спряганите имена в каналите за контрабанда от години. В "официалния" си бизнес Славов се води строителен предприемач. Огромния хотелски комплекс, строящ се от неговата фирма "Борд", на метри от Аспаруховския плаж, стана причина пътят Варна -Галата да пропадне. Скандал се оформи и на друг от големите обекти на "Борд". Комплексът "Ривиера Бей", който се издига между спирките "Трифон Зарезан" и "Журналист", почти на брега на морето, се намира на един от най-свлачищните райони край Варна. В самия център на Варна, фирмата на Славов печели обществената поръчка за изграждането на нова сграда на районното кметство "Одесос". Само на метри от Морската градина тук има още офиси и магазини, предоставени на строителната фирма. На метри от там пък, в съседната пресечка на мястото на изгорелия преди години Институт за културно-просветни кадри върви строителството на друг обект, който фирма "Борд" също получи от общината, този път чрез продажба на търг. Двата строителни обекта са на метри на един от най-луксозните хотели в морската столица хотел - "Капитол", също на на Славов. Даниел Славов е свързан и с медийния бизнес. Преди няколко години той купи контролния дял на варненския ежедневник "Народно дело". След солидната финансова инжекция той се оттегли и управител на медията стана съпругата на Борислав Гуцанов – Моника Гуцанова. В момента съсобственик на вестника е Виктор Нейчев, едно от най-приближени лица на Дънката. На него Гуцанов продава през 2007-ма година дял от фирма "Уейв шипинг".
ДАНС прави обстойна проверка на варненския наркобос Даниел Славов, известен като Дидо Дънката, заради съмнения, че именно той е касиерът на главата на „Октопода“ – Алексей Петров – Трактора.
Предполага се, че точно той е лицето, измислило перфектните контрабандни схеми на цигари. Най-вероятно той е човекът, който е собственик на заловените и конфискувани папироси на пристанище Варна във втората половина на миналия месец.
„Имаме достатъчно основания да смятаме, че Дидо Дънката е отчитал процент от контрабандата за черната каса на политическа партия, свързана с Алексей Петров и плюс това е въртял значителна част от авоарите на „Октопод“, съобщават от ДАНС.
Дидо Дънката е известен още като наследника на Самоковеца, тъй като след неговата смърт, той е човекът, който застава начело на този апетитен бизнес, а именно контрабанда на китайски стоки, цигари, месо и хероин от Грузия. Всичко това премива през граничен пункт Варна, където Славов имам свои хора, както и на други места в страната.
Митницата в Свиленград също е от местата, от където преминават контрабандни стоки – предимно черна и бяла техника, фалшиви маркови дрехи, както и наркотици. Там верен помощник му е бил бившият митнически началник Румен Божинов, по-известен с прякора Цайса. За добра свършена работа, Цайса получавал от шефа си по 300 000 лева на месец.
Дънката дори има свои хора на аерогара София, благодарение на които прекарва кристално чист кокаин от Нигерия чрез „мулета“.
Справка в системата „Дакси“ показва, че дейността на Даниел Славов е свързана с транспорт и строителство. Има съдружници както в България, така и в чужбина. Интересен факт е, че друг известен контрабандист – Пилето, бе сред съдружниците му, но отношенията им се влошиха заради разногласия относно трафика на китайска електроника.
Дънката е горд собственик и на тузарския хотел „Капитол“ във Варна.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата ще си поговорим за другаря - Слави Бинев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар