петък, 24 юни 2011 г.

ЪНДЪРГРАУНД 8

НЯМАМ ПРЕДСТАВА ЗАЩО, НО ПРЕДПОЛАГАМ КОЙ

в.Банкеръ 18.04.2007

Пламен Митрев пред следствието

Из показанията на Пламен Митрев, дадени пред бившия директор на Специализираната следствена служба Бойко Рашков. Разпитите са проведени на 21 и 28 август 1998 г., а протоколите са в общ обем от 38 машинописни страници. Поради тази количествена причина, "Параграф 22" е принуден да публикува само част от самопризнанията на Митрев. С "подобаваща" стилистична намеса, но без да подменяме тезите на шоумена или пък да придаваме на думите му по-сензационен "привкус".

"... Преди да започна, ще ви дам един съвет. Тези хора са със сериозни възможности и, ако поставите един човек под наблюдение поне за седмица, ще излязат наяве много неща. Това е човекът, който прави директната връзка с политиците. Той се казва Венцислав Джоков и е бивш съдружник на Любомир Павлов, който пък е много близък със Стефан Софиянски. С Павлов се познавам още от 1982-1983 г., когато заедно създадохме и разработихме "черния" видеопазар в България. По линия на Шесто главно управление на ДС тогава с мен работеше един човек - Валери Пенев, мисля, че се казваше. А уговорката беше да не въртим порнография и политически филми.

... Венцислав Джоков е бивш барман в лоби-бара на "Японския хотел" (днес "Кемпински - Зографски" - бел. ред.), където се разпределяха всички проститутки, наркотици и т. н. в София. От 1992 г., когато го изгониха, върти бизнеса си от дискотека "Лас Вегас" (в столичния ж. к. "Иван Вазов" - бел. ред.). А всички, които сега са помощници на Пашата и на Маджо, са минали като "бодигардове" през неговите "бригади".

... Цялата работа започна през 1993 г., когато Иво Карамански се опита да стане решаващ фактор в по-ниските среди на организираната престъпност в България. Тогава около него вегетираше една новосъздадена организация, доколкото си спомням "Защита", където от разбойническата страна, така бих казал, беше Слави Бинев от групата "Дескрим". Другият много сериозен фактор в тази организация беше депутатът от ДПС Иван Палчев, а основната движеща сила беше доц. Цветан Цветанов.

... Идеята беше т. нар. групировка на борците, в която основна роля играеха Васил Илиев, Големия Маргин, Димата Руснака, Маджо и Пашата, да се противопостави на Карамански, който доста ги беше притеснил. Така се стигна до побоя в "Дескрим" - заради електронно устройство за разблокиране на автомобилни алармени системи. В един момент трима от групата на борците - Димитър Джамов, Димата Руснака и Големия Маргин, забягнаха зад граница и бяха обявени за общодържавно издирване. След това, с посредничеството на Венци Джоков, Иван Палчев и доц. Цветан Цветанов, нещата се уталожиха: Слави Бинев и хората му оттеглиха жалбите си срещу борците, а Джамов, Руснака и Маргина се прибраха в България. Уговорката беше, че доц. Цветан Цветанов ще получи една много голяма сума пари, но доколкото зная, са му връчени само 20 000 долара. Трябваше да му бъдат дадени още стотина хиляди долара, но хората около Венци Джоков не искаха да плащат повече.

... Хората, които със сигурност извършиха покушението над Цветан Цветанов, аз ги знам кои са - двама руснаци, но кой е българският им шофьор мога само да предполагам. Сигурен съм в това, защото "руската връзка" на Венци Джоков с Краснодар аз съм я създал. Този град е признат за втория най-сериозен престъпен център в Русия. Намира се на 300 км от Дагестан, на 600 км от Чечня, на 650 км от Грузия и на 350 км от Калмикия. Всички мафиотски босове от тези страни имат резиденции в Краснодар и използват краснодарските си връзки.

Същите тези двама руснаци бяха в България точно по времето, когато беше застрелян Мечката (шефът на бургаската "Първа частна милиция" Георги Николов-Жоро Мечката бе убит с един куршум в главата на 10 юни 1995 г. - бел. ред.), същите хора бяха тук и през 1996 г., когато беше извършено убийството на Луканов.

Въпреки че тогава руснаците бяха в обтегнати отношения с Венци Джоков, тези двамата бяха настанени в неговия блок, който се намира на ул. "Акад. Методи Попов" (до кубинското посолство), т.е. на по-малко от 500 метра от жилището на Андрей Луканов, което пък е на ул. "Латинка". Тогава аз също бях в конфликт с Джоков, но тези хора идваха при мен да си взимат руски книги, защото разполагам с огромна библиотека.

Имената на тези хора аз ги знам, защото имам техни документи и снимки, за да мога да им вадя покани за България. Те имаха по няколко паспорта, дълги години са служили в Афганистан и са много сериозни поръчкови убийци. Единият от тях и помощникът на шефа на Краснодарската мафия повече от година (т.е. от пролетта на 1997-а - бел. ред.) са задържани за убийството на руски депутат. Този помощник се казва Виктор Глушко-Гуня, а неговият бос е известен като Фома. Глушко е човекът, който договаря поръчките и на когото Венци Джоков оборудва дискотека в Краснодар.

Другият, който директно е участвал в "нещата", се казва Михаил Свиридов. Той пристигна в България още през 1993 г. и повече от една година живя в мой апартамент, точно срещу офиса на агенцията ми "Имидж". Още като дойде, Венци Джоков му даде един пистолет "Лама" или нещо подобно. После, като дойде Виктор Глушко, Джоков и на него даде пистолет - "Берета' 92" с някакви букви още. Всеки път, когато Виктор си тръгваше, оставяше пистолета си при мен. Той не е идвал повече от две години (т.е. от 1996 г. - бел. ред.) и затова пистолетът му е още скрит във вилата ми, защото смятам, че не са го намерили при обиските.

... След като разбрах, че става дума за "мокра поръчка", казах, че няма да участвам, но по ред причини не можех да се откажа изведнъж. Знаех, че става въпрос за доц. Цветанов и знаех, че те предпочитат да платят за неговото премахване, вместо да му дадат онези 100 000 или повече долари за уреждането на въпроса с връщането на Маргина, Димата Руснака и Джамов. Освен това начело на "Защита" им трябваше и човек, който щеше да бъде по-удобен за тях.

... Убийството на Цветанов го поръча групата, която е около "СИК" - Маргина, Димата Руснака, Венци Джоков, който "плати поръчката" на Виктор Глушко с оборудване за дискотеката му "Лас Вегас" в Краснодар.

... Оръжието осигуряваше Венци Джоков по един канал в Югославия. Аз не съм участвал в оперативния план и не го зная, но когато се извърши убийството на доцента, аз трябваше да отида в "Албена" и да чакам хората там. Докараха ги с автомобил на 1 септември (т.е. два дни след разстрела на Цветанов - бел. ред.) и стояха в "Албена" шест дни, защото бяха изтървали ферибота, който е веднъж седмично. Тогава бяха четирима души - трима в София и един, който трябваше мен да наблюдава. В София бяха Михаил Свиридов, Павел Бурназюк и Фьодор Сидоренко-Сидер. А "моят човек" се казва Слава Иванов или Павлов, не мога да си спомня точно, но му имам имената записани...

... През 1995 г., десет дни преди смъртта на Мечката (шефът на "Първа частна милиция" - бел. ред.), ми се обади Виктор и ме помоли спешно да изпратя покани за пребиваване в България на трима от неговите хора и да ги приема - Михаил Свиридов, Павел Бурназюк и едно момче, на което помня само първото име - Сафрон. То обаче стоя през цялото време с мен на "Албена" - много богато и много културно момче. А другите двама в момента, в който пристигнаха с чартърен полет от Краснодар, ме помолиха веднага да им купя билети за София, че там ги чакали други хора.

... Прочетох по вестниците за убийството на Мечката. Доста преди това, когато бях близък с Димата Руснака, Венци Джоков и Маргина, съм слушал разговори, че имат големи неприятности с шефа на "Първа частна милиция", защото те искаха много здраво да стъпят на "Слънчев бряг", но той предпочиташе да работи с "ВИС".

... Двамата се прибраха на "Албена" шест дни след убийството на Мечката и казаха, че много хубаво са си изкарали на "Слънчев бряг". Около месец по-късно с Венци Джоков заминахме за Краснодар, където той плати на руснаците 40 000 долара. Там имаше една специална сметка, от която можеха да теглят пари само четирима души: аз и един руснак, Джоков и друг руснак. Подозирам, че с тези пари е платено за Мечката, но със сигурност не мога да кажа.

... През 1996 г. четири-пет пъти ходих до Франция. Един ден пред къщи видях, че е спрял един от "служебните" автомобили на Венци Джоков и от него излезе Павел Бурназюк. Като го видях, се смутих, защото не очаквах, че е в България. Взе десетина книги, за които каза, че ще ми ги върне след една-две седмици. Бил тук по работа, а той щял да заминава за морето.

Четири или пет дни след като стана убийството на Луканов, се видях отново с Павел, който ми поиска телефона на Деси, за да й предаде нещо от Миша (става дума за едно от момичетата на Митрев, която е била гадже на Михаил Свиридов - бел. ред.). После аз заминах за морето, а като се върнах след 10-15 дни, разбрах, че седмица по-рано Павел ме търсил, за да ми върне книгите, но като не ме е намерил, ги е оставил при комшиите. При всички случаи е било след убийството на Луканов. Между другото, този словесен портрет, който беше направен (става дума за фоторобота на човека, застрелял Андрей Луканов, който МВР разпространи няколко дни след екзекуцията му - бел. ред.), много напомня на Павел. Аз му имам и снимка с изпъкнала адамова ябълка, общо взето, бая успешно го бяха докарали.

... За Мечката ви казвам какви са предположенията ми, които имат някаква основа. За доцент Цветан Цветанов съм 1000% сигурен, защото, общо взето, участвах в цялата работа.

Стопроцентово не мога да кажа нищо за убийството на Луканов. Какви са мотивите - също не мога да кажа. Но зная, че този човек (Павел Бурназюк - бел. ред.) по това време беше в София. Или е бил десет дни преди този момент (разстрела на бившия премиер на 2 октомври 1996 г. - бел. ред.) и три-четири дни след това ми е върнал книгите. Дали той го е извършил, дали не е, но разпространеният словесен портрет - един с шапка, много приличаше на него..."




ПОСЛЕПИС

Е, това са самопризнанията на един човек през 1998 година. Къде е той сега, доколко те са истински или измислени, или просто дадени под натиск, всеки сам може да прецени!

Големият въпрос е защо тази част от показанията на Пламен Митрев (те са общо 38 страници), потъва във ведомственото небитие между следствието и прокуратурата по време на господството на главния прокурор Никола Филчев.

В частност обаче това "изчезване" днес може да изиграе ролята на онзи повод, който най-сетне ще развърже ръцете на новия главен прокурор Борис Велчев така, че той да "погне" своя предшественик и няколко персони от неговия "слугинаж", останали засега в сянка. Било за престъпления срещу правосъдието, било за организирана злоупотреба със служебно положение, било за... каквото му хрумне. И ще бъде не само прав, но и чист пред съвестта си.


КЪДЕ СА ТЕ СЕГА?


* Главният герой в това ни повествование - бившият "повелител на манекенките" и мастит шоумен - ПЛАМЕН МИТРЕВ, днес е най-обикновен подсъдим по делото за отвлечените момичета през 1997 година. По най-различни причини и чрез множество адвокатски трикове (включително и заради "заболяване" от шизофрения на неговия съпроцесник Пламен Чубриков) делото все още е в Софийския окръжен съд. В момента Митрев продължава да живее в столицата с неизвестен по вид бизнес, който няма нищо общо с модния подиум или с малкия екран.

* ВЕНЦИСЛАВ ДЖОКОВ, задкулисният "кръстник" на бившата силова структура "СИК": починал от тежка цироза в началото на второто хилядолетие.

ДМИТРИЙ МИНЕВ-ДИМАТА РУСНАКА: застрелян на 24 октомври 2004 г. в София;


* КРАСИМИР МАРИНОВ-ГОЛЕМИЯ МАРГИН: подсъдим по обвинение за неосъществените поръчкови убийства на ген. Любен Гоцев, Никола Дамянов и Иван Тодоров-Доктора. В момента под домашен арест.

* РУМЕН НИКОЛОВ-ПАШАТА: бизнесмен с чисто съдебно минало, свидетел по процеса срещу двамата Маргини и по делото за разстрела на друг известен "сикаджия" - Милчо Бонев-Бай Миле.


*МЛАДЕН МИХАЛЕВ-МАДЖО: вторият жив, здрав и свободен съучредител на бившата "СИК". Свидетел по процеса срещу двамата Маргини и по делото за екзекуцията на Бай Миле. Според официалната информация от няколко години той пребивава тук-там зад граница. Според неофициалната информация след дълга "екскурзия" в Испания и Куба Маджо се е прибрал във втората си родина - чистата и подредена Швейцария.

* СЛАВИ БИНЕВ: предводител на бившите "каратисти", съдържател на верига от чалга заведения в столицата, бивш акционер във военния завод "Бета - Червен бряг" АД и неосъществен архонт. А от сряда (11 април) - кандидат за евродепутат от листата на "Атака".


* ИВАН ПАЛЧЕВ: депутат от ДПС и председател на парламентарната Комисия по национална сигурност в 36-ото Народно събрание (1990-1994 година). Съучредител на Асоциацията за самозащита на гражданите "Защита" и "дясна ръка" на доц. Цветан Цветанов до неговия разстрел на 30 август 1994 година. Автор на биографията на Ахмед Доган, издадена през 2002 година. Палчев е назначен за посланик в Азербайджан с указ на президента Георги Първанов, подписан на 16 септември 2004 година.

* ЦВЕТАН КОЛАРОВ: бивш следовател в Софийската окръжна следствена служба и настоящ бодър пенсионер.


* Мистериозният "ПРОКУРОР ОТ ГЛАВНА ПРОКУРАТУРА": висш магистрат, който все още не знае, че един ден неговите колеги и началници ще научат за професионалните му занимания в извънработно време.



Маджо и Маргина се хванали за гушите?

Така са се хванали за гушите, че заради това въоръжават лагерите си за страховита битка.
До Razkritia.com достигна информация от подземния свят, че Красимир Маринов-Големия Маргин и Маджо са започнали поредната война помежду си. Така са се хванали за гушите, че заради това въоръжават лагерите си за страховита битка.
Наскоро ви информирахме, че Маргина е удвоил охраната си – вместо с трима, сега е придружаван от шестима охранители и кортеж от бронирани автомобили. Когато трябва да се движи от точка А до точка Б, бодигардите са инструктирани да сменят постоянно маршрута, за да не изникне някоя изненада по пътя им. Това определено не е случайно. При войната между босовете те винаги се стремят да си осигурят най-важното – сигурността, защото иначе са “пътници”… към отвъдното, разбира се.
Затова битката между враждуващите лагери е безмилостно жестока, тъй като е въпрос на живот и смърт. Въоръжаването на двамата противници този път е по-различно, тъй като по информацията от ъндърграунда, сега няма да запълват редиците си основно с мутри, а ще действат чрез медии, политици и магистрати.
Твърди се още, че покрай войната на показ щяла да изплува аферата “Будимир Куйович”. Приближените на Големия Маргин щели да свържат случилото се с Куйович със завера на покровителите на Маджо срещу Маргините.
Информаторите заявяват още, че Маджо нямал да си има проблеми с Красимир Маринов, докато премиер на страната е Бойко Борисов, макар да не били изключени и спънки около дейността на Цветанов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар