четвъртък, 9 юни 2011 г.

ВЕРЕСИИТЕ НА СТОЛЕТНИЦАТА 6

26.12.2006

Кабил си купил вила и яхта за 3 млн. евро


Уволненият за корупция бивш земеделски министър Нихат Кабил харчи на спокойствие милионите си в Гърция. Необезпокояван от правителството на ГЕРБ, той е успял да вложи част от откраднатите от държавата пари в луксозни придобивки, за които биха му завидели доста от т.нар. „родни олигарси“. Отскубналият се за момента от органите на реда Кабил вече е горд собственик на огромна къща на полуостров Халкидики.
Освен палата, той си е сдобил и с яхта за 1,5 млн. евро, твърдят родни бизнесмени, които също разполагат с имоти там. Къщата на бившия земеделски министър се намира около гръцкото селище Торони на Халкидики. Селцето, намиращо се на 50 км от Солун и на 450 км от София, се слави с уникалната си природа и буйната растителност. Къщата е в съседство с имота на бизнесмена Киро Киров, обяснявала в Народното събрание снаха му – депутатката от ГЕРБ Йоана Кирова. Моделът на яхтата му бил неизвестен, но била луксозна и впечатляваща. Гордият собственик обяснявал, че броил 1,3 млн. евро за нея, както и че платил сумата в брой.
В ДПС твърдят още, че Кабил има собствен самолет – малка „Чесна“, която се намира на летище „Швехат“ във Виена.


08.01.2006
Над 100 незаконни палата до язовири в област Пазарджик


Над 100 незаконни палата са открити след проверка на инспектори от Дирекцията за национален строителен контрол и РИОСВ, съобщи Dnes.bg. Имотите са издигнати в чашките на 9 язовира в област Пазарджик.
Най-голям е броят на незаконните имоти на язовирите „Батак” и „Широка поляна” – общо 68.
На бреговете на язовирите „Доспат” и „Тополница” големите къщи без документи са 24 на брой. „Всички лукосозни вили ще бъдат съборени, защото нямат никакво разрешително за строеж и са издигнати в разрез със закона”, съобщиха от РДНСК.Оттам уточниха, че от всички 130 проверени имоти едва 14 са законни.
От областната управа в Пазарджик пък предполагат, че много от собствениците на палати край язовирите ще обжалват заповедите за бутане, но юристите на администрацията са категорични, че няма шанс незаконните имоти да останат цели.
От Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите са констатирали редица нарушения на екологичното законодателство.
„Строежът на незаконните вили в чашките на язовирите е довело до поява на нерегламентирани сметища и изпускане на отпадъчни води, което меко казано е безобразие”, съобщиха от РИОСВ.
Освен че ще се разделят с имотите си, собствениците на имотите без документи в язовирите ще отнесат и парична глоба от екоинспекцията.

11.04.2011

Президентското семейство с имоти за милиони


Президентското семейство на България се обогатило значително с недвижима собственост през последния мандат на Георги Първанов. Разследване за придобитото от фамилията показва, че близките на държавния глава са сключвали апетитни сделки за скъпи имоти, които обаче са изкупени от тях на непостижимо ниски за обикновените българи цени. Впечатление прави, че сделките са извършвани не от самия Президент, а от синовете и съпругата му.
Последната придобивка на “президентите” е апартамент с гараж на името на големия син на Първанов. В края на 2009 г. 28 г. тогава Владимир Първанов си купува апартамент за 213.410 м2 и гараж към него от 34.050м2. Впечатляващото по площ жилище е мезонет в елитния квартал “Манастирски ливади”. Според документите става ясно, че този луксозен имот е струвал едва около 250 000 лв. на купувача, или това прави по 500 €/м2! Цена, която дори за неспециалистите говори за особена преферециалност. Подобни VIP имоти струват поне 3 пъти по-скъпо, сочи елементарна справка на недвижимостите в столицата. Синът на Президента е теглил кредит от банка ДСК в размер на 160 380 лв. на 5.10.2009 г. и още в същия ден е закупил и огромния мезонет. Предполага се, че разликата от около 90 000 лв. са собствените спестявания на младия човек. Интересното е, че Владимир Първанов обаче няколко месеца по-рано купува много атрактивно търговско помещение в София на името на общата фирма с малкия си брат за цената от 122 180 лв., които също би трябвало да са от лични средства, защото фирмата-купувач няма никаква собствена печалба по финансовите си отчети. Но за това ще стане въпрос след малко!
Продавачът, който се е лишил от собствеността на 250 м2 на “символична” за луксозния имот цена се оказва софийската фирма “Крит” ЕООД, собственост на известния строителен предприемач Румен Иванов. Популярен новобогаташ, демонстриращ състояние и финансови възможности, Иванов е познат и с тесните си бизнес връзки с бившия “червен” депутат от предишния парламент – Васил Калинов. Последният е стара номенклатура на БКП /БСП/ още от времето на Тодор Живков и е непрекъснато в ръководните етажи на “Партията” от 30 г. насам. По време на управлението на Тройната коалиция, Калинов бе уличен от екологичната коалиция “За да остане природа” в “организирана политическа престъпност” за заграбване и унищожаване на уникални прородни богатства на страната. В открито писмо на еколозите до Държавната агенция “Национална сигурност”/ДАНС/, Главния прокурор, Зелената фракция в Европарламента, Комисаря по правосъдие в Европейската комисия, Посланика на САЩ в България, Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет и Народното събрание, бе поискано снемане на депутатския имунитет на Калинов и неговото разследване.

09.06.2011

30 000 лева на месец Меглена Кунева заделя само за пиар експерти, вероятно много повече отиват при издатели в медиите


Луди пари налива Меглена Кунева в президентската си кампания. Само за пиар експертите си еврокомисарката се изръсва по 30 000. Месечно! Това твърди шефката на сайта Bulgaria.news Соня Колтуклиева в интервю за интернет изданието. По информация на нейни източници Кунева е вложила баснословни суми за успеха на кампанията си.
Еврокомисарката дори се цанила при известен издател, който да й изготви оферта за цялостно представяне на кампанията до началото на изборите. Хората на Кунева няколкото пъти натъртили, че парите не са фактор – готови са да дадат колкото е необходимо.
Ако оставим настрана въпроса за подкупните медии, не можем да не се запитаме откъде пък Меглена Кунева разполага с толкова пари. 30 000 лева всеки месец само за пиари, по думите Колтуклиева! А отделно колко пари се наливат в медиите за отразяване на кампанията й?
Тук е моментът да припомним за кого е омъжена Кунева. Андрей Пръмов не е известен само като финансист и син на комунистически функционер, но и с връзките си с босовете на ВИС. По думите на Колтуклиева, Пръмов и партньорът му Емил Хърсев навремето са били консултанти на Георги Илиев, като са го съветвали как да си пере парите. По-късно, след смъртта му, вдовицата Мая Илиева също се е възползвала от техните услуги.
Дали има нещо вярно в тези твърдения, само Пръмов може да каже. Предвид огромните суми, които се печелят от този тип консултации, можем да си обясним и защо съпругата му Меглена Кунева го раздава толкова ларж, нали?

Няма коментари:

Публикуване на коментар