четвъртък, 22 септември 2011 г.

НОВИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ 100

Валентин Златев: Талантливият комбинатор от Правец

Лични данни


Валентин Златев е роден в Правец и е син на бившия общински партиен ръководител и кмет на града Васил Златев . Бизнесменът е роден на 8 декември 1965 г. Възпитаник на Първа английска гимназия в София и на Московския държавен институт за международни отношения. Получава икономическо образование във ВИИ "К. Маркс".
Преди три години стана почетен гражданин родния си Правец - баща му Васил Златев е първият кмет след обявяването му за град, а сега строи там луксозен голф комплекс на стойност около 72 млн. лева. Хобито на Валентин Златев е геополитиката. Автор е на интересното съчинение "Нефт, газ и геополитика". Увлича се от волейбола и дори спонсорира този спорт. Освен това обича да ловува и да играе голф.
Името му се споменава не само, когато става дума за едър бизнес. То е замесено в спорта и образованието. Дори и в изкуството, защото Валентин Златев е сериозен колекционер на произведения на BG-арта. Малцина са виждали сбирката му и удостоените с тази чест казват, че добра.
Отличен е с наградата "Мистър Икономика" за 2004 г., а в началото на 2007 година го удостоиха със статуетката "Силните на света" на руския благотворителен бал във Варна. Сред многобройните отличия на Златев едно е знаково - орденът от руската православна църква "Свети Сергий Радонежски" втора степен. Връчи му го президентът на Международния обществен фонд за единство на православните народи професор Валерий Аркадиевич Алексеев по лична поръка на руския патриарх Алексий Втори. Бизнесменът го получи заради дългогодишната сипомощ на патриаршеската програма на Международния обществен фонд за единство на православните народи, осъществявана от българското представителство на територията на Балканите. Предполагаемо състояние 95 000 000 лв.
Валентин Златев се ожени за 20 години по младата от него бивша мис Пловдив Люба Стефанова.

Професионална кариера

Веднага след завършване на висшето си образование Валентин Златев започва да се занимава с частен бизнес. Оказва се талантлив бизнесмен с нюх за печелившите сделки. През 1999 г. заедно с Детелин Сертов и Спартак Жаров (Мултигруп) създават холдинг Агрима. Сега той е един от най-големите в страната. Чрез него Валентин Златев има капитал в над 20 дъщерни едноименни структури. Чрез гръцкия дистрибутор на Пепси кола холдингът получава изключителното право да разпространява напитката в България. Бил е търговски и изпълнителен директор на Роснефт и е избиран в Надзорния съвет на Росбулнефт. Днес Валентин Златев е генерален директор на Лукойл - България АД и председател на Управителния съвет на Лукойл-Нефтохим България АД. Освен това е представител на руския гигант за почти цяла Югоизточна Европа. През октомври 1999 г. участва в покупката на българската нефтена рафинерия "Нефтохим". Днес Валентин Златев ръководи и българската компания Transbalkan Oil, която има интереси в строежа на трансрегионалния петролопровод Бургас - Александруполис. Това засега изглежда венецът на неговата бизнес кариера. (Лукойл България, Лукойл Гарант, Агрима, Агрохолд, ТрансБалкан ойл, ТераТурс сървиз, Баскетболен Клуб Лукойл-Академик)

Паралелен бизнес

Валентин Златев участва в създаването на филиал на престижния City University в родния му град Правец, където се обучават бъдещи български специалисти по бизнес администрация. Златев декларира бизнес интереси в областта на селското стопанство и туризма.
Валентин Златев е и един от инвеститорите в туристически обекти по черноморското крайбрежие. Освен това планира изграждането на голф комплекс край Правец. Валентин Златев участва и в управлението на застрахователното дружество Лукойл Гарант. Основател е на гражданската инициатива Глобална България и изпълнителен директор на Българската рейтингова агенция.

/препечатано със съкращения/

В следващата част от поредицата - Валентин Златев – част II.

Няма коментари:

Публикуване на коментар