петък, 23 септември 2011 г.

ЪНДЪРГРАУНД 11

Наркопазара в София с нов бос: Плащам на МВР и съм недосегаем


Ако видите в София черен джип „Хамър“, следван плътно от мерцедес, също черен – G класа, които мачкат всички шофьори наоколо, минават на червен светофар и ни връщат в престъпния свят 10 години назад, да знаете, че вътре не се возят Маргините, нито Таки, а още по-малко Златко Баретата.
На задната седалка в мерцедеса седи един 36-годишен мъж, който контролира продажбата на наркотици на територията на столичното шесто полицейско управление.
Този много важен в бизнеса с дрога район обхваща част от центъра, Красно село, Овча купел, Борово, Княжево, Лагера, Хиподрума, Витоша, Бояна, Драгалевци, Симеоново, а мъжът в джипа се казва Ицо Байков.
Той е най-агресивният играч на наркопазара в момента, който опитва да завзема силово нови територии и мечтае да установи монопол в София, който бе разбит след ареста на бандата на Златко Баретата и бягството на Таки от страната.
Байков не е известен на широката публика, но няма дилър в столицата, който да не е чувал за него. Криминалната му история или поне тази част, която е известна на МВР, не е особено атрактивна. Задържан е през 2002 г. в София за грабежи, а две години по-рано в Перник – за отвличане.
Преди 5-6 години той е работел във „Фирмата“ на Златко Баретата. „Беше зареждач, носеше материал на дилърите в района на Белите брези, той там и живее – разказва стар софийски пласьор. – След като прибраха Златко, се отдели и започна да работи за себе си. От две години е много силен в района на Шесто“.
Желанието на Байков да завладява територии не убягва от вниманието на столичната полиция и антимафиотите от ГДБОП.
„Напоследък той се опитва да навлиза в съседния четвърти район – разказва спецполицай. – Имаме сигнали, че мачка дилърите там, които са креатури на бившия отговорник за Лозенец Темерута.“
Ицо Байков обяснявал на всички, че той е „човекът за цяла София“ и е недосегаем, защото плащал на полицията и прокуратурата.
„На улицата“ дори се носят слухове, твърде вероятно пуснати от самия него, че през зимата е платил 200 хиляди лева за свободата си
Причината да се говори всичко това е един арест през февруари, от който обаче Байков се измъква твърде бързо.
„Той беше обявен за издирване още през миналата година заради един побой над наркодилър – разказва антимафиот. – Издирваха го в продължение на година и половина заради инцидент от 2009 г. в квартал Борово. Той и хората му бяха хванали един дилър в автомобила му.
Пласьорът успял да се заключи в колата, но те разбили стъклата, извадили го отвън и го бяха пребили толкова жестоко, че бе открит в безсъзнание.“
В началото на годината в ГДБОП получават информация, че Ицо Байков се крие в апартамент в софийския квартал Лагера. Жилището се оказва на ул. „Ами Буе“, недалеч от магазина на „Шкода“. Арестът става в началото на февруари. Мъжът е задържан в кафене в същия район.
Веднага след това антимафиотите обискират жилището и откриват там 25 грама кокаин, 80 грама амфетамин, марихуана и незаконен пистолет. Освен Байков първоначално е задържан и негов приятел, както и гаджето му.
Първо наркоотговорникът за Шести район е прибран за 24 часа. В ГДБОП образуват дознание срещу него за наркотиците, а в районната прокуратура му повдигат обвинение и удължават ареста му с още 72 часа.
След това антимафиотите го предават на магистратите заради старото разследване за побой над дилъра в Борово. По новото обвинение за наркотиците обаче Байков се измъква сух, защото апартаментът, в който са намерени дрогата и пистолетът, не е негов, а той живее там с приятел и с гаджето си. Няма как да се докаже, че наркотиците са негови.
Така 96 часа след ареста, предшестван от 18-месечно издирване, Ицо Байков излиза на свобода.
И започва да разказва на всички, че са го пуснали, защото работи с МВР и прокуратурата. Той е толкова убедителен, че скоро започва да се говори и за конкретна сума, която е платил за свободата си. Тя набъбва от уста на уста и стига 200 хиляди лева.
Сега Байков живее в кв. Белите брези в пряка на ул. „Дойран“ и всеки ден може да бъде видян в заведението „Ла Кубанита“, което се намира зад бензиностанцията на „Шел“ на бул. „България“.
До там Байков, който официално има две фирми и бизнес с фитнес зали и заведения, ходи обикновено с джипа си „Мерцедес“ G класа, или с черния „Хамър“.
Когато обаче излиза от квартала, се движи и с двата джипа. Той се вози в мерцедеса, а охраната му е в хамъра отпред.
Ицо Байков става още по-активен и след ареста на бандата на Ицо Ширев-Боксьора през април тази година. Боецът в свободни боеве и ударната му бригада бяха арестувани, след като управител на новооткрита дискотека в кв. Студентски град написа жалба лично до премиера Бойко Борисов, че Боксьора и хората му го тормозят, за да пуска наркодилъри в заведението.
Оказало се, че всички собственици на големи барове и дискотеки в София са жертви на бандата. Хората на Ширев, които в началото на годината воюваха много активно с подчинените на Сако, станаха известни с маниера да забиват кирки и брадви по време на наказателните акции, както и да разливат в баровете туби с бензин, който заплашват да запалят. Те обаче не режеха уши и не чупеха ръце и крака като бандата на Чуковете навремето.
Освен продажбата на кокаин, амфетамини и холандска трева в заведения Ицо Ширев държеше и друг апетитен район на столицата – Четвърти, в който се намира и кв. Лозенец.
Точно там в момента се опитва да навлезе силово новият наркобос Ицо Байков. Според антимафиоти след задържането на Боксьора и 11 души от бригадата му Ицо Байков е успял да привлече при себе си някои от хората му, които са на свобода.
Байков не е единственият, който се хвали „на улицата“, че работи с МВР и прокуратурата. Тази мода тръгна от братята Виктор и Габриел Боцеви, повече известни като Жабата и Джуката. Те също навремето работеха за „Фирмата“ на Златко Баретата, но по-късно дадоха показания срещу него и завзеха кв. Дружба и част от центъра на столицата, където преди това бяха обикновени дилъри.
При ареста на Виктор Боцев и 12 от приближените му през октомври миналата година, още докато лежал на земята с белезници, закопчани зад гърба му, първото нещо, което попитал спецполицаите, било: „В прокуратурата знаят ли какво правите?!“
Виктор Боцев, който все още е в ареста с обвинение в организиране на престъпна група за разпространение на наркотици, беше хванат минути след като зареди с 200 грама хероин дилъри от Бургас.
Двамата братя бяха завзели много територии не толкова с агресивен стил, колкото с информация, която подаваха на полицията за своите конкуренти.
Жабата и Джуката дори разчитали, че държавата няма да се занимава с тях, защото са доносници на полицията и свидетели на прокуратурата.
„В момента почти всички се хвалят, че плащат на МВР – обяснява антимафиотът. – Също така не спират да дават информация едни срещу други и се надяват, че ще избегнат арест, но ние сме ги подкарали всичките без изключение и рано или късно на всеки му идва редът и се озовава в ареста“./24 часа

Няма коментари:

Публикуване на коментар